Meny

Frp-statsråd til ABC Nyheter:

Avisbrann var humor, skrytevideo er informasjon


Se utdrag av den omstridte filmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han brente lokalavisen og oppfordret til boikott av den på sin Facebook-side, var det humor. Når han nå øser ut sin frustrasjon over navngitte medier i en skrytevideo på Regjeringens hjemmeside, er det derimot seriøs informasjon.

Det opplyser justis- og beredskapsminister Andersen Anundsen (Frp) i et intervju med ABC Nyheter.

Frp-politikeren fra Vestfold er frustrert over norske medier. Derfor publiserte han mandag en 33 minutters film der han som programleder og journalist fremstiller sine politiske resultater etter at han ble statsråd slik han selv ser dem: Som gedigne suksesser som har ryddet opp i justissektoren etter at Frp/Høyre-regjeringen arvet noe i nærheten av en ruin av de rødgrønne.

Se filmen i sin helhet nederst i saken

Eller som han med et noe ledende spørsmål i filmen «Trygghet i hverdagen» om noen av grepene politiet har tatt etter at han ble lov- og ordenminister, slår fast:

– Dette er en helt utrolig effektivisering, med andre ord?

Bakgrunn: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

Før valget? Helt tilfeldig.

Statsråden avviser kategorisk at han har laget en statsbetalt valgkampfilm. ABC Nyheter skrev tirsdag at bare eksterne kostnader er på 50.000 kroner. I tillegg kommer lønn til alle involverte. Regningen betaler departementet – altså skattebetalerne.

– Vi har fra starten av vært opptatt av å sikre at filmen skal være en ren informasjonsvideo fra Justis- og beredskapsdepartementet. Det er gjennomført svært mye i vårt departement, og det er en naturlig del av et departements arbeid å informere om den jobben som er gjort.

– Hvorfor kommer den tre uker før valget?

– Det er rett og slett fordi filmen nettopp er ferdig. Da så vi ingen grunn til å vente med den til etter valget. Denne filmen hadde vært like relevant både for en måned siden og i januar neste år, men i sistnevnte tilfelle ville den blitt enda lenger, sier statsråden ubeskjedent.

Faksimile fra Aftenposten 18. oktober 2013.

Ifølge ham ble filmen laget i sommer. Men allerede sist uke la Fremskrittspartiet deler av den ut på sin hjemmeside – og partiet har også delt den på sin Facebook-side og fått hundrevis av «likes», ifølge Aftenposten.

– For noen år siden brente du Tønsbergs Blad og la bildet ut på Facebook sammen med oppfordring til venner om å boikotte avisen. Nå ytrer du din frustrasjon over navngitte mediers vinkling på regjeringens offisielle side. Er ikke det umusikalsk av en statsråd?

– Jeg er en sterk tilhenger av kritisk presse og mener det er helt fundamentalt i et demokrati. Det betyr imidlertid ikke det samme som at et departement ikke har behov for å komme med egen informasjon om tiltak som gjennomføres. Derfor har vi laget denne filmen, for å fortelle om tiltak som er gjennomført. På den måten ser folk hva de får igjen for skattepengene sine. Saken om Tønsbergs Blad lærte meg at ikke alle får med seg smilefjes og humor på Facebook, sier justisministeren to år etter hendelsen som utspilte seg dagen etter Stortingsvalget som gjorde ham til statsråd.

Hans daværende raseri avstedkom sterke reaksjoner.

Statsministeren må svare Stortinget

Trass i massiv refs fra blant andre en rekke politikere som krever at statsminister Erna Solberg (H) må svare for Anundsen filmopptreden i Stortinget, stiller programlederen/redaktøren/journalisten/statsråden seg totalt uforstående til kritikken.

På direkte spørsmål om han selv tok kontakt med dem som medvirker, hvem som eventuelt gjorde det, på hvilke premisser de medvirkende stilte opp og om de fikk filmen til gjennomsyn før publisering, svarer Anundsen bare:

– Formålet med filmen var å vise til viktige tiltak som er gjennomført av regjeringen på justis- og beredskapsområdet. Jeg hadde ikke noen forhåndskontakt med dem som medvirket i filmen, og det var ikke laget noe manus.

Kritikk fra blant andre Norsk Tjenestemannslag fordi han har intervjuet tjenestemenn om regjeringens politikk, som flere hevder kan være brudd på loven, besvarer han med at det er vanlig å bli møtt med kritikk når man gjør nye ting.

– Nyttig å snakke med folk

– Jeg er trygg på at de jeg snakket med i filmen ville svart det samme om det var du som stilte dem spørsmål. Jeg snakket med disse om det vi har gjennomført av regjeringens politikk. Det er alltid nyttig å snakke med folk som har greie på de praktiske resultatene av at det blir flere politifolk, at det arbeides smartere og at det satses på politi, beredskap og kriminalomsorg. Dette er folk som er stolte av den viktige jobben de gjør hver eneste dag, og jeg synes det er flott å kunne vise frem folk som er med på å levere resultater i hverdagen.

– Skjønner du at tjenestemenn opplever det vanskelig å skulle si nei til å stille opp for statsråden i det som de blir fortalt skal være en informasjonsfilm?

– Nei, det gjør jeg ikke. Alle som uttaler seg i denne filmen var på forhånd kjent med hva slags film dette er.

– Tror du de ville ha svart deg negativt selv om de eventuelt er uenige med deg?

– Jeg er trygg på at de har sagt det de mener om de sakene som var tema i filmen.

Stjal fra NRK

NRK har etter at de så filmen, reagert sterkt på at de bruker et klipp med Nina Owing. Kanalen sa nemlig blankt nei til at departementet fikk benytte det på forespørsel. Likevel er klippet med i det nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk konsekvent omtaler som en propagandafilm.

– Reglene er tøyd langt og på en måte som vi ikke forutså. Nå skal vi presisere i egne regler at NRK-materiale ikke skal brukes i politiske budskap – slik det allerede står at klipp ikke skal brukes i kommersiell reklame, sier Kalbakk til Dagbladet.

– Du har brukt klipp fra NRK som NRK sa nei til at dere kunne bruke. Du har altså stjålet fra NRK for å lage skrytevideo om at dere bekjemper tyveri. Hvordan føles det?

– Dette er rett og slett en feil. Det er snakk om et klipp på cirka tre sekunder som nå er fjernet fra filmen som ligger ute på regjeringen.no. Vi har hatt dialog med NRK om dette, og beklager selvsagt den feilen. Alle de øvrige nyhetsinnslagene og klippene som blir benyttet, har vi kjøpt fra henholdsvis NRK og TV2.

Kritisk til bruk av embetsverket i opposisjon

Anundsen kritiserte selv at embetsverket blir brukt i valgkampsammenheng av statsråder. Blant annet i 2009 – da han var i opposisjon til den rødgrønne regjeringen. Da ble saken Stortingsbehandlet på han og to Frp-kollegers initiativ.

Hvorfor sendte du og dine daværende partikolleger Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal et Dokument 8-forslag om statsråders bruk av embetsverk på politiske arrangementer i og utenfor valgkamp? Møter du ikke deg selv i døren nå?

Les hele innstillingen her.

– Representantforslaget handlet om å be regjeringen utarbeide retningslinjer for bruk av embetsmenn i forbindelse med rene partiarrangementer og reiser. Det er noe helt annet enn å vise frem og snakke om tiltak som er gjennomført i en sektor.

– Har du snakket med Siv Jensen om filmen? Hva sa hun eventuelt?

– Dette er en informasjonsfilm fra Justis- og beredskapsdepartementet. Hvert enkelt departement er selv ansvarlig for den informasjonen departementet ønsker å gå ut med.

– Kan du fortsette som statsråd etter at det til de grader er slått fast at du mangler rolleforståelse, politisk folkeskikk og politisk gangsyn fra politikerkolleger og mediekommentatorer?

– En statsråd er statsråd, så lenge han eller hun er statsråd, svarer justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til ABC Nyheter.

Se hele videoen under.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Stor skogbrann i Lyngdal er ikke under kontroll06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter
Siste nytt
07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeStor skogbrann i Lyngdal er ikke under kontroll06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28VerdenNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus