Frp-statsråd til ABC Nyheter:

Avisbrann var humor, skrytevideo er informasjon


Se utdrag av den omstridte filmen.

Da han brente lokalavisen og oppfordret til boikott av den på sin Facebook-side, var det humor. Når han nå øser ut sin frustrasjon over navngitte medier i en skrytevideo på Regjeringens hjemmeside, er det derimot seriøs informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser justis- og beredskapsminister Andersen Anundsen (Frp) i et intervju med ABC Nyheter.

Frp-politikeren fra Vestfold er frustrert over norske medier. Derfor publiserte han mandag en 33 minutters film der han som programleder og journalist fremstiller sine politiske resultater etter at han ble statsråd slik han selv ser dem: Som gedigne suksesser som har ryddet opp i justissektoren etter at Frp/Høyre-regjeringen arvet noe i nærheten av en ruin av de rødgrønne.

Se filmen i sin helhet nederst i saken

Eller som han med et noe ledende spørsmål i filmen «Trygghet i hverdagen» om noen av grepene politiet har tatt etter at han ble lov- og ordenminister, slår fast:

– Dette er en helt utrolig effektivisering, med andre ord?

Bakgrunn: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

Før valget? Helt tilfeldig.

Statsråden avviser kategorisk at han har laget en statsbetalt valgkampfilm. ABC Nyheter skrev tirsdag at bare eksterne kostnader er på 50.000 kroner. I tillegg kommer lønn til alle involverte. Regningen betaler departementet – altså skattebetalerne.

– Vi har fra starten av vært opptatt av å sikre at filmen skal være en ren informasjonsvideo fra Justis- og beredskapsdepartementet. Det er gjennomført svært mye i vårt departement, og det er en naturlig del av et departements arbeid å informere om den jobben som er gjort.

– Hvorfor kommer den tre uker før valget?

– Det er rett og slett fordi filmen nettopp er ferdig. Da så vi ingen grunn til å vente med den til etter valget. Denne filmen hadde vært like relevant både for en måned siden og i januar neste år, men i sistnevnte tilfelle ville den blitt enda lenger, sier statsråden ubeskjedent.

Faksimile fra Aftenposten 18. oktober 2013.
Faksimile fra Aftenposten 18. oktober 2013.

Ifølge ham ble filmen laget i sommer. Men allerede sist uke la Fremskrittspartiet deler av den ut på sin hjemmeside – og partiet har også delt den på sin Facebook-side og fått hundrevis av «likes», ifølge Aftenposten.

– For noen år siden brente du Tønsbergs Blad og la bildet ut på Facebook sammen med oppfordring til venner om å boikotte avisen. Nå ytrer du din frustrasjon over navngitte mediers vinkling på regjeringens offisielle side. Er ikke det umusikalsk av en statsråd?

– Jeg er en sterk tilhenger av kritisk presse og mener det er helt fundamentalt i et demokrati. Det betyr imidlertid ikke det samme som at et departement ikke har behov for å komme med egen informasjon om tiltak som gjennomføres. Derfor har vi laget denne filmen, for å fortelle om tiltak som er gjennomført. På den måten ser folk hva de får igjen for skattepengene sine. Saken om Tønsbergs Blad lærte meg at ikke alle får med seg smilefjes og humor på Facebook, sier justisministeren to år etter hendelsen som utspilte seg dagen etter Stortingsvalget som gjorde ham til statsråd.

Hans daværende raseri avstedkom sterke reaksjoner.

Statsministeren må svare Stortinget

Trass i massiv refs fra blant andre en rekke politikere som krever at statsminister Erna Solberg (H) må svare for Anundsen filmopptreden i Stortinget, stiller programlederen/redaktøren/journalisten/statsråden seg totalt uforstående til kritikken.

På direkte spørsmål om han selv tok kontakt med dem som medvirker, hvem som eventuelt gjorde det, på hvilke premisser de medvirkende stilte opp og om de fikk filmen til gjennomsyn før publisering, svarer Anundsen bare:

– Formålet med filmen var å vise til viktige tiltak som er gjennomført av regjeringen på justis- og beredskapsområdet. Jeg hadde ikke noen forhåndskontakt med dem som medvirket i filmen, og det var ikke laget noe manus.

Kritikk fra blant andre Norsk Tjenestemannslag fordi han har intervjuet tjenestemenn om regjeringens politikk, som flere hevder kan være brudd på loven, besvarer han med at det er vanlig å bli møtt med kritikk når man gjør nye ting.

– Nyttig å snakke med folk

– Jeg er trygg på at de jeg snakket med i filmen ville svart det samme om det var du som stilte dem spørsmål. Jeg snakket med disse om det vi har gjennomført av regjeringens politikk. Det er alltid nyttig å snakke med folk som har greie på de praktiske resultatene av at det blir flere politifolk, at det arbeides smartere og at det satses på politi, beredskap og kriminalomsorg. Dette er folk som er stolte av den viktige jobben de gjør hver eneste dag, og jeg synes det er flott å kunne vise frem folk som er med på å levere resultater i hverdagen.

– Skjønner du at tjenestemenn opplever det vanskelig å skulle si nei til å stille opp for statsråden i det som de blir fortalt skal være en informasjonsfilm?

– Nei, det gjør jeg ikke. Alle som uttaler seg i denne filmen var på forhånd kjent med hva slags film dette er.

– Tror du de ville ha svart deg negativt selv om de eventuelt er uenige med deg?

– Jeg er trygg på at de har sagt det de mener om de sakene som var tema i filmen.

Stjal fra NRK

NRK har etter at de så filmen, reagert sterkt på at de bruker et klipp med Nina Owing. Kanalen sa nemlig blankt nei til at departementet fikk benytte det på forespørsel. Likevel er klippet med i det nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk konsekvent omtaler som en propagandafilm.

– Reglene er tøyd langt og på en måte som vi ikke forutså. Nå skal vi presisere i egne regler at NRK-materiale ikke skal brukes i politiske budskap – slik det allerede står at klipp ikke skal brukes i kommersiell reklame, sier Kalbakk til Dagbladet.

– Du har brukt klipp fra NRK som NRK sa nei til at dere kunne bruke. Du har altså stjålet fra NRK for å lage skrytevideo om at dere bekjemper tyveri. Hvordan føles det?

– Dette er rett og slett en feil. Det er snakk om et klipp på cirka tre sekunder som nå er fjernet fra filmen som ligger ute på regjeringen.no. Vi har hatt dialog med NRK om dette, og beklager selvsagt den feilen. Alle de øvrige nyhetsinnslagene og klippene som blir benyttet, har vi kjøpt fra henholdsvis NRK og TV2.

Kritisk til bruk av embetsverket i opposisjon

Anundsen kritiserte selv at embetsverket blir brukt i valgkampsammenheng av statsråder. Blant annet i 2009 – da han var i opposisjon til den rødgrønne regjeringen. Da ble saken Stortingsbehandlet på han og to Frp-kollegers initiativ.

Hvorfor sendte du og dine daværende partikolleger Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal et Dokument 8-forslag om statsråders bruk av embetsverk på politiske arrangementer i og utenfor valgkamp? Møter du ikke deg selv i døren nå?

Les hele innstillingen her.

– Representantforslaget handlet om å be regjeringen utarbeide retningslinjer for bruk av embetsmenn i forbindelse med rene partiarrangementer og reiser. Det er noe helt annet enn å vise frem og snakke om tiltak som er gjennomført i en sektor.

– Har du snakket med Siv Jensen om filmen? Hva sa hun eventuelt?

– Dette er en informasjonsfilm fra Justis- og beredskapsdepartementet. Hvert enkelt departement er selv ansvarlig for den informasjonen departementet ønsker å gå ut med.

– Kan du fortsette som statsråd etter at det til de grader er slått fast at du mangler rolleforståelse, politisk folkeskikk og politisk gangsyn fra politikerkolleger og mediekommentatorer?

– En statsråd er statsråd, så lenge han eller hun er statsråd, svarer justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til ABC Nyheter.

Se hele videoen under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Vegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår
Siste nytt
09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeVegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus