Frp-statsråd til ABC Nyheter:

Avisbrann var humor, skrytevideo er informasjon


Se utdrag av den omstridte filmen.

Da han brente lokalavisen og oppfordret til boikott av den på sin Facebook-side, var det humor. Når han nå øser ut sin frustrasjon over navngitte medier i en skrytevideo på Regjeringens hjemmeside, er det derimot seriøs informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser justis- og beredskapsminister Andersen Anundsen (Frp) i et intervju med ABC Nyheter.

Frp-politikeren fra Vestfold er frustrert over norske medier. Derfor publiserte han mandag en 33 minutters film der han som programleder og journalist fremstiller sine politiske resultater etter at han ble statsråd slik han selv ser dem: Som gedigne suksesser som har ryddet opp i justissektoren etter at Frp/Høyre-regjeringen arvet noe i nærheten av en ruin av de rødgrønne.

Se filmen i sin helhet nederst i saken

Eller som han med et noe ledende spørsmål i filmen «Trygghet i hverdagen» om noen av grepene politiet har tatt etter at han ble lov- og ordenminister, slår fast:

– Dette er en helt utrolig effektivisering, med andre ord?

Bakgrunn: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

Før valget? Helt tilfeldig.

Statsråden avviser kategorisk at han har laget en statsbetalt valgkampfilm. ABC Nyheter skrev tirsdag at bare eksterne kostnader er på 50.000 kroner. I tillegg kommer lønn til alle involverte. Regningen betaler departementet – altså skattebetalerne.

– Vi har fra starten av vært opptatt av å sikre at filmen skal være en ren informasjonsvideo fra Justis- og beredskapsdepartementet. Det er gjennomført svært mye i vårt departement, og det er en naturlig del av et departements arbeid å informere om den jobben som er gjort.

– Hvorfor kommer den tre uker før valget?

– Det er rett og slett fordi filmen nettopp er ferdig. Da så vi ingen grunn til å vente med den til etter valget. Denne filmen hadde vært like relevant både for en måned siden og i januar neste år, men i sistnevnte tilfelle ville den blitt enda lenger, sier statsråden ubeskjedent.

Faksimile fra Aftenposten 18. oktober 2013.
Faksimile fra Aftenposten 18. oktober 2013.

Ifølge ham ble filmen laget i sommer. Men allerede sist uke la Fremskrittspartiet deler av den ut på sin hjemmeside – og partiet har også delt den på sin Facebook-side og fått hundrevis av «likes», ifølge Aftenposten.

– For noen år siden brente du Tønsbergs Blad og la bildet ut på Facebook sammen med oppfordring til venner om å boikotte avisen. Nå ytrer du din frustrasjon over navngitte mediers vinkling på regjeringens offisielle side. Er ikke det umusikalsk av en statsråd?

– Jeg er en sterk tilhenger av kritisk presse og mener det er helt fundamentalt i et demokrati. Det betyr imidlertid ikke det samme som at et departement ikke har behov for å komme med egen informasjon om tiltak som gjennomføres. Derfor har vi laget denne filmen, for å fortelle om tiltak som er gjennomført. På den måten ser folk hva de får igjen for skattepengene sine. Saken om Tønsbergs Blad lærte meg at ikke alle får med seg smilefjes og humor på Facebook, sier justisministeren to år etter hendelsen som utspilte seg dagen etter Stortingsvalget som gjorde ham til statsråd.

Hans daværende raseri avstedkom sterke reaksjoner.

Statsministeren må svare Stortinget

Trass i massiv refs fra blant andre en rekke politikere som krever at statsminister Erna Solberg (H) må svare for Anundsen filmopptreden i Stortinget, stiller programlederen/redaktøren/journalisten/statsråden seg totalt uforstående til kritikken.

På direkte spørsmål om han selv tok kontakt med dem som medvirker, hvem som eventuelt gjorde det, på hvilke premisser de medvirkende stilte opp og om de fikk filmen til gjennomsyn før publisering, svarer Anundsen bare:

– Formålet med filmen var å vise til viktige tiltak som er gjennomført av regjeringen på justis- og beredskapsområdet. Jeg hadde ikke noen forhåndskontakt med dem som medvirket i filmen, og det var ikke laget noe manus.

Kritikk fra blant andre Norsk Tjenestemannslag fordi han har intervjuet tjenestemenn om regjeringens politikk, som flere hevder kan være brudd på loven, besvarer han med at det er vanlig å bli møtt med kritikk når man gjør nye ting.

– Nyttig å snakke med folk

– Jeg er trygg på at de jeg snakket med i filmen ville svart det samme om det var du som stilte dem spørsmål. Jeg snakket med disse om det vi har gjennomført av regjeringens politikk. Det er alltid nyttig å snakke med folk som har greie på de praktiske resultatene av at det blir flere politifolk, at det arbeides smartere og at det satses på politi, beredskap og kriminalomsorg. Dette er folk som er stolte av den viktige jobben de gjør hver eneste dag, og jeg synes det er flott å kunne vise frem folk som er med på å levere resultater i hverdagen.

– Skjønner du at tjenestemenn opplever det vanskelig å skulle si nei til å stille opp for statsråden i det som de blir fortalt skal være en informasjonsfilm?

– Nei, det gjør jeg ikke. Alle som uttaler seg i denne filmen var på forhånd kjent med hva slags film dette er.

– Tror du de ville ha svart deg negativt selv om de eventuelt er uenige med deg?

– Jeg er trygg på at de har sagt det de mener om de sakene som var tema i filmen.

Stjal fra NRK

NRK har etter at de så filmen, reagert sterkt på at de bruker et klipp med Nina Owing. Kanalen sa nemlig blankt nei til at departementet fikk benytte det på forespørsel. Likevel er klippet med i det nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk konsekvent omtaler som en propagandafilm.

– Reglene er tøyd langt og på en måte som vi ikke forutså. Nå skal vi presisere i egne regler at NRK-materiale ikke skal brukes i politiske budskap – slik det allerede står at klipp ikke skal brukes i kommersiell reklame, sier Kalbakk til Dagbladet.

– Du har brukt klipp fra NRK som NRK sa nei til at dere kunne bruke. Du har altså stjålet fra NRK for å lage skrytevideo om at dere bekjemper tyveri. Hvordan føles det?

– Dette er rett og slett en feil. Det er snakk om et klipp på cirka tre sekunder som nå er fjernet fra filmen som ligger ute på regjeringen.no. Vi har hatt dialog med NRK om dette, og beklager selvsagt den feilen. Alle de øvrige nyhetsinnslagene og klippene som blir benyttet, har vi kjøpt fra henholdsvis NRK og TV2.

Kritisk til bruk av embetsverket i opposisjon

Anundsen kritiserte selv at embetsverket blir brukt i valgkampsammenheng av statsråder. Blant annet i 2009 – da han var i opposisjon til den rødgrønne regjeringen. Da ble saken Stortingsbehandlet på han og to Frp-kollegers initiativ.

Hvorfor sendte du og dine daværende partikolleger Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal et Dokument 8-forslag om statsråders bruk av embetsverk på politiske arrangementer i og utenfor valgkamp? Møter du ikke deg selv i døren nå?

Les hele innstillingen her.

– Representantforslaget handlet om å be regjeringen utarbeide retningslinjer for bruk av embetsmenn i forbindelse med rene partiarrangementer og reiser. Det er noe helt annet enn å vise frem og snakke om tiltak som er gjennomført i en sektor.

– Har du snakket med Siv Jensen om filmen? Hva sa hun eventuelt?

– Dette er en informasjonsfilm fra Justis- og beredskapsdepartementet. Hvert enkelt departement er selv ansvarlig for den informasjonen departementet ønsker å gå ut med.

– Kan du fortsette som statsråd etter at det til de grader er slått fast at du mangler rolleforståelse, politisk folkeskikk og politisk gangsyn fra politikerkolleger og mediekommentatorer?

– En statsråd er statsråd, så lenge han eller hun er statsråd, svarer justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til ABC Nyheter.

Se hele videoen under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak
Siste nytt
08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus