Prisen på skrytevideo: Fem politibetjenter i en uke

Se et utdrag av filmen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Anundsens (Frp) skrytefilm har kostet skattebetalerne 50.000 kroner bare i eksterne kostnader. Lønn for arbeidsinnsatsen til statsråden, politisk ledelse og embetsverket i Justis- og beredskapsdepartementet kommer i tillegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Initiativ til filmen tok sjefen selv og hans politiske kumpaner i departementet. Deler av oppdraget ble satt ut til Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

– Filmen blir finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange til ABC Nyheter.

40,5 timer – vel en arbeidsuke – har DSS fakturert Anundsen & Co. for klipp og foto. De 30 000 kronene utgjør sammen med innslag fra TV2 (7.000 kroner) og NRK (13.000 kroner) innslagene i produksjonen «Trygghet i hverdagen», der Anundsen opptrer som journalist og programleder fordi han er frustrert over medienes negative vinklinger.

50.000 kroner tilsvarer fastlønn pluss vakttillegg for fem patruljerende politibetjenter i en uke, ifølge tall fra Statens sentrale tjenestemannsregister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men prislappen for filmen en rekke profiler i politikk,presse og akademia kaller ren propaganda og misbruk av tjenestemenn midt i valgkampen, kan trolig dobles. Justisdepartementet har i regnestykket nemlig ikke inkludert lønnen til dem som har klekket ut verket – politisk ledelse – eller tjenestepersonene de beordret til å forberede og medvirke i filmen.

Bakgrunn: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

Fire i JD jobbet med filmen

Departementet insisterer på at filmen ikke har vært ressurskrevende. På spørsmål om hvor lang tid dette har tatt, og hvor mange som har vært involvert, svarer de:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fører ikke en timeoversikt over slikt arbeid i JD, men dette har ikke vært et ressurskrevende arbeid i JD. Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) har brukt 40,5 timer på arbeidet. I Justis- og beredskapsdepartementet har fire personer vært involvert, inkludert politisk ledelse, opplyser Andreas Skjøld-Lorange i JD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I filmen er Anders Anundsen og hans team, som består av minst to fotografer, rådgivere, sjåfør og livvakter på seks ulike steder – såkalte locations:I garasjen til Beredskapstroppen sammen med deres leder Helge Mehus, utenfor politihuset sammen med Helikoptertjenesten og inne i bygget på flere avdelinger – blant annet intervjuer han politimester Hans Sverre Sjøvold. Han er på utlendingsinternatet Trandum i Akershus, hos Politiets Sikkerhetstjeneste i Nydalen i Oslo tinghus og i Oslo Fengsel.

Der leker statsråden figuren Egon Olsen fra filmene om Olsen-banden.

– Egon Olsen gikk ut av denne porten gjennom et helt liv. Men det er skjedd mye etter at Egon Olsen-filmene ble laget og underholdt en hel nasjon. Når vi tok over regjeringsmakta høsten 2013 var en av de tingene jeg var mest overraska over at det var så mye ugjort innenfor kriminalomsorgen. Det var store fengselskøer, det var mye oversitting, det var mangel på varetektsplasser, så vi var nødt til som Egon Olsen, nemlig legge en plan, slår justis- og beredskapsministeren fast og marsjere ut fra det som en gang ble kalt Bayer’n.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Check: Riksvåpen på bilene

Skjøld-Lorange i JD vet ikke hvem det er som har stått for faktateksten under overskriften «Dette har vi fått til», som ruller over skjermen i 3 minutter og 40 sekunder på slutten av skrytevideoen.

Der inkluderes det aller meste JD har gjort med Anundsen og Fremskrittspartiet i førersetet. Som «Riksvåpenet er blitt en del av dekoren på politiets utrykningskjøretøy.» Og «Lovforslag mot fremmedkrigere. Målet er å hindre at privatpersoner deltar i væpnet konflikt i utlandet».

ABC Nyheter har ennå ikke fått kommentar fra justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.