Norsk barnevern:

– Vi må diskutere hva som er god nok omsorg

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Når man begynner å ha så høye krav til hva som er god omsorg, begynner det å bli en ganske stor andel av landets foreldre som kan minste barna sine, sier daglig leder i Stiftelsen Barnas rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter skrev tirsdag om sakkyndig psykolog Sverre Asmervik som kritiserer en kollegas sakkyndigrapport, der han mener det ikke er samsvar mellom psykologens observasjoner og endelige konklusjon.

Konklusjonen, som Asmervik kaller drepende for familien, var at barnevernet skulle overta omsorgen for«Kai» på snart tre år. Gutten ble beskrevet som blid, velfungerende, snill, høflig og en populær lekekamerat i barnehagen. Foreldrene var «varme og kjærlige» overfor toåringen, ifølge en førskolelærer som kjente familien godt. Hjemmet den sakkyndige besøkte var hyggelig og foreldrene ga gutten mye oppmerksomhet og god veiledning.

En del av de tingene psykologen reagerte på, er ting småbarnsforeldre flest vil kunne kjenne seg igjen i, både når det gjelder barnets oppførsel og foreldrenes håndtering av den.

Les saken: – Opprørende å se slikt arbeid gjort på en så dårlig måte

– Vi ønsker debatt om barnevernet slik det fungerer i dag fordi vi som fagpersoner, altfor ofte ser at det gjøres alvorlige feil som går utover barna, sier advokat og daglig leder Thea Totland i Stiftelsen Barnas rettigheter. Foto: Barnasrettigheter.no
– Vi ønsker debatt om barnevernet slik det fungerer i dag fordi vi som fagpersoner, altfor ofte ser at det gjøres alvorlige feil som går utover barna, sier advokat og daglig leder Thea Totland i Stiftelsen Barnas rettigheter. Foto: Barnasrettigheter.no

– Det er det vi sier her på kontoret: Kom hjem til oss en mandagsmorgen, så er det sikkert mye å kritisere, sier daglig leder i Stiftelsen Barnas rettigheter, advokat Thea Totland, til ABC Nyheter.

I en kronikk i VG forrige uke etterlyste hun sammen med kolleger i Barnas rettigheter en debatt rundt hva som er god nok omsorg. De mener sakkyndige psykologer har begynt med det de kaller en mikroanalyse av foreldrenes omsorgsevne, der psykologene legger vekt på ting som blikkontakt og tilknytning. De mener det er barnevernet og psykologene som har startet denne utviklingen på egenhånd, uten diskusjon.

– Det vi ønsket med kronikken er å få en debatt om hvor skal man legge lista. I hvilke saker skal det offentlige ta ansvar for omsorgen og oppveksten? Når man begynner å ha så høye krav til hva som er god omsorg, så begynner det å bli en ganske stor andel av landets foreldre som kan minste barna sine.

Hun understreker at vi må ha et barnevern, for omsorgssvikt av typen rusmisbruk, alvorlig psykiatri, vold, seksuelle overgrep eller neglekt ikke er noe barn skal måtte leve med.

– Vi ønsker debatt om barnevernet slik det fungerer i dag fordi vi som fagpersoner, altfor ofte ser at det gjøres alvorlige feil som går utover barna, fortsetter Totland.

– Kan ikke hente ut unger på grunn av dårlig blikkontakt

Totland forklarer at det i mange saker er slik at barnevernet er bekymret for noe ved omsorgen, som kan være riktig eller mindre riktig.

Advokaten mener det da må gjøres en helhetsvurdering av omsorgssituasjonen til barnet, der man hører med for eksempel fastlege, BUP, skole eller barnehage hvordan de opplever barnets situasjon. Den vil kanskje ikke alltid stemme overens med barnevernets oppfatning eller sakkyndig psykologs oppfatning.

Hun opplever at det i retten ofte legges større vekt på den sakkyndiges konklusjoner enn synet til andre fagpersoner som kjenner familien bedre.

– Men hvis barnehagen, helsesøster og psykiatrisk sykepleier som har hatt kontakt med familien de siste to årene, sier at «ja, det er småting, men totalsituasjonen er ok», så kan vi ikke gå inn og hente unger på bakgrunn av dårlig blikkontakt. Det skjer dessverre i dag, sier Totland.

Les mer: – Det virker nesten som om dommeren har abdisert

– Urealistisk at alle skal ha det like bra

Advokaten viser til at det har skjedd en utvikling i samfunnet slik at de fleste barn jevnt over har det bedre enn noen gang. Hun mener det er urealistisk å tro at man kan sikre alle barn den samme, trygge omsorgen.

– Det er umulig å gjennomføre. Da vil jo et anonymt tips fra en som misliker deg, bety at barnevernet griper inn og finner noe som kan tyde på at den emosjonelle omsorgen ikke er god nok, sier Totland.

Hun mener det er viktig å huske på at selv om den emosjonelle omsorgen hos foreldrene ikke er optimal, kan det allikevel være bedre for barnet å beholde foreldre, søsken, storfamilie og venner og skole i nærmiljøet og eventuelt motta hjelpetiltak fra barnevernet, enn at barnevernet overtar omsorgen.

– Det er ikke nødvendigvis en dans på roser å vokse opp under offentlig omsorg heller, sier Totland.

– Må diskutere hvor vi skal legge lista

Hun mener også denne mikroanalysen av foreldrenes omsorgsevne gir stor risiko for feiltolkninger.

– Problemet med mikroanalyse er at det krever stor kompetanse og dyktighet hos den som anvender analysen, det er stor risiko for feiltolkninger, uklar inngrepsterskel og manglende fagfellekontroll, etterprøvbarhet og domstolkontroll. Det synes å mangle en felles forståelse av hvordan man kartlegger foreldrenes emosjonell omsorgs og videre når man må gripe inn.

Totland og kollegene etterlyser en diskusjon om hvor denne inngrepsterskelen skal legges. Dersom terskelen legges for lavt, blir det for mange barn som plasseres, og legges den for høyt blir det for få barn som plasseres.

– Vi må ta diskusjonen om hvor vi skal legge lista. I dag er det for store forskjeller fra kommune til kommune og fra sakkyndig til sakkyndig. Systemet er uforutsigbart og resultatet blir at barnas rettssikkerhet blir for dårlig, sier advokaten.

Hun viser til at det er avdekket flere alvorlige saker de siste årene, der barnevernet ikke har grepet inn der de burde. Totland erkjenner at det er en vanskelig jobb, og presiserer at barnevernet i mange tilfeller gjør en god jobb og at mange er fornøyd med den hjelpen de får.

Også leder i Foreningen for sakkyndige psykologer (FOSAP), Katrin Koch, etterlyser en debatt om hvor grensene går for hva som er god og dårlig omorg.

Les mer: – Når barnevernet ber om en konklusjon, så får de det

– Barnevernet har et omdømmeproblem

Thea Totland mener i tillegg at barnevernstjenesten har et omdømmeproblem, og at mange er redde for etaten.

– Det er veldig synd, for det gjør at folk som har en reell bekymring og folk som virkelig trenger hjelp, kanskje ikke tør å melde fra eller be om hjelp. Det kan være livsnødvendig for en del barn at meldingsplikten fungerer, sier hun og fortsetter:

– Vi kan ikke sikre alle barn en optimal oppvekst, men vi må være sikre på at de som blir fjernet fra familiene sine får riktig og god hjelp. Og før vi fjerner barn fra familien må vi være helt sikre på at de vil få det bedre med den usikkerheten de får i det offentlige enn de har med den usikkerheten de har hos foreldrene, sier advokat Thea Totland i Stiftelsen Barnas rettigheter til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:53 Asias børser solid opp etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Adresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson
Siste nytt
02:53VerdenAsias børser solid opp etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51NorgeAdresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37NorgeFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus