Sakkyndige psykologer i barnevernssaker:

– Komplisert når oppdragsgiver ber psykologen om anbefalinger som gjelder jussen

<p>Leder i Foreningen for sakkyndige psykologer (FOSAP), Katrin Koch, mener den som engasjerer den sakkyndige psykologen, må være tydelig på skillet mellom hva som er psykologens fagområde og kompetanse og hva som hører jussen til.</p>
Leder i Foreningen for sakkyndige psykologer (FOSAP), Katrin Koch, mener den som engasjerer den sakkyndige psykologen, må være tydelig på skillet mellom hva som er psykologens fagområde og kompetanse og hva som hører jussen til. Foto: Georgsen Tone / Aftenposten / NTB scanpix

Sakkyndige psykologer i saker som omhandler barn, får kritikk å komme med sikre konklusjoner i sine rapporter. – Når oppdragsgiver ber om en konklusjon, så får de ofte det, sier leder i Foreningen for sakkyndige psykologer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter skrev tirsdag om sakkyndige psykolog Sverre Asmervik som reagerer på at noen av hans kolleger skriver sine sakkyndigrapporter med en skråsikkerhet, som de ikke alltid har dekning for. Han etterlyser mer refleksjon og tvisyn, og en åpenhet for at en bestemt atferd ofte kan gis flere tolkninger, ikke bare en.

For å illustrere sitt poeng, har han analysert en sakkyndigrapport der psykologens konklusjonen var at gutten «Kai» på snart tre år, burde bli plassert i fosterhjem. Slik gikk det imidlertid ikke.

Bakgrunn: – Opprørende å se at denne typen arbeid blir gjort på en såpass dårlig måte

Asmervik mener det ikke er den sakkyndiges rolle å komme med sikre konklusjoner, fordi dette er rettens oppgave. Asmervik får støtte fra advokat og psykolog Grethe Nordhelle og advokat Thea Totland, som også mener det er et problem med skråsikkerhet og mangel på alternative forklaringer i sakkyndigrapporter.

Leder i Foreningen for sakkyndige psykologer (FOSAP), Katrin Koch, sier dette er en diskusjon som har pågått fagmiljøene i lang tid.

Hun mener den som engasjerer den sakkyndige psykologen, må være tydelig på skillet mellom hva som er psykologens fagområde og kompetanse og hva som hører jussen til.

– Det er alltid komplisert når oppdragsgiver ber om anbefalinger som gjelder et juridisk beslutningstema, framfor en psykologfaglig vurdering av definerte problemstillinger. Oppdragsgiver må være klar på dette skillet, og styrer dette gjennom mandatet. Når lagmannsretten, tingretten eller barnevernstjenesten ber om en konklusjon vil de ofte få nettopp dette, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Hundrevis protesterte mot norsk barnevern

– Konklusjonen må beslutningstager stå for

Hun forklarer at spørsmålet for eksempel er om omsorgen er forsvarlig og kriteriene i loven er oppfylt, så er det en juridisk beslutning etter visse juridiske kriterier.

– Sakkyndige kan vurdere barnets utvikling og vurdere årsaker til eventuelle utviklingsvansker. Eller den sakkyndige kan vurdere ressurser og risikofaktorer i foreldrenes omsorgsutøvelse. Konklusjonen må oppdragsgiver og beslutningstager stå for. Som følge av det vil det være klokt å sette opp ulike hypoteser. Så i sin hovedinnvending tenker jeg nok at Asmervik på mange måter har rett.

Les også: Barnevern mot romfamilier bekymrer Europarådet

– Lite produktivt

Hun mener likevel det er lite produktivt «å gå løs på en faggruppe, enten det er sakkyndige psykologer eller barnevernsarbeidere». Hun er også kritisk til at Asmervik i Advokatbladet går gjennom én slik rapport som han kjenner godt, fordi han var involvert som fagkyndig medlem i fylkesnemnda da den skulle behandles der. Hun mener det er vanskelig å trekke slutninger om sakkyndiges arbeid på bakgrunn av én sak.

– Debatten om hvordan sakkyndige kan kvalifiseres til å levere et best mulig arbeid – hvilke rammebetingelser som må til, blir neppe god av å slakte enkeltrapporter eller sakkyndige som gruppe. Det er som regel lite produktivt å gå løs på en faggruppe, enten det er sakkyndige psykologer eller barnevernsarbeidere, sier Koch.

Les også: Tsjekkias president med hard kritikk av norsk barnevern

– Kan ta feil

Hun minner om at blant sakkyndige så er de fleste psykologer med en seksårig universitetsutdanning, som regel med påfølgende spesialistutdanning. De fleste har i tillegg tatt en toårig utdanning for å bli sakkyndig.

– I tillegg er det kontroll av hvorvidt premissene i rapportene henger sammen med vurderingene i Barnesakkyndig kommisjon. I tillegg utøver oppdragsgiveren en viss kontroll, sier Koch.

Hun understreker at sakkyndige kan ta feil, og at beslutningstager derfor skal vurdere den sakkyndiges arbeid opp mot andre bevis i saken.

– At man der vurderer saken annerledes enn den sakkyndige kan og bør skje fra tid til annen. Det betyr ikke nødvendigvis at den sakkyndige har levert et dårlig arbeid, sier hun.

Koch viser til at den sakkyndige over relativt lang tid har snakket med voksne og barn, andre informanter, sett på samspillet i familien og gjennomgått dokumentene i saken.

– Det vil alltid finnes enkelte som ikke leverer godt nok arbeid, men å henge ut en hel faggruppe som det har vært gjort en del av i det siste, oppfatter jeg som lite konstruktivt. Da får en heller komme med forslag til hvordan sakkyndige kan kvalifiseres best mulig, og hvilke rammebetingelser for arbeidet som trengs, mener Koch.

Les også: – Det virker nesten som om dommeren har abdisert

– Bra med debatt

– Det er en utfordring at medier ofte ikke kan omtale barnevernssaker på en god måte, på grunn av taushetsplikt og mangel på innsyn i sakens dokumenter. Samtidig er det en frustrasjon med norsk barnevern både internasjonalt og i Norge. Er det ikke da bra at slike saker kommer frem og debatteres også utenfor fagmiljøet?

– Jeg tror det er en nødvendig debatt både i og utenfor fagmiljøene, men jeg reagerer på måten det kommer opp på. Det trengs offentlig debatt og debatt i fagmiljøene – både innenfor barnevern, psykolologi og juss – om hvordan man kan unngå feilvurderinger i barnevernet, sier Koch til ABC Nyheter.

Hun mener viktige temaer blant annet er om man tar nok hensyn til kulturelle forskjeller og hvorvidt det er mulig å trekke opp klare grenser for hva som er forsvarlig og uforsvarlig omsorg, og under hvilke betingelser.

– Hvor går grensen for hva som er for dårlig omsorg – generelt og for dette barnet? Når er forhold skadelig for dette barnet og så skadelig at det ikke hjelper å sette inn tiltak som vil virke fort nok? Har vi gode nok tiltak? Lar alt seg håndtere av barnevernstjenesten eller må man tenke strafferett når det blir for dårlig? Dette er spørsmål som må diskuteres, mener Koch.

– Sakkyndige psykologer har vært fredet

– Selv om lederen for de sakkyndige psykologene, Katrin Koch, langt på vei gir deg medhold, er hun også kritisk til din fremgangsmåte, Sverre Asmervik.

– Jeg har stor respekt for Koch, men denne gangen har hun kanskje lest teksten med et halvt øye. Å hevde at jeg har «gått løs på en faggruppe», stemmer jo ikke. Jeg har tatt for meg én sakkyndig rapport, sneiet innom en annen og deretter uttrykt et fromt ønske om at disse ikke må være altfor representative, sier Asmervik til ABC Nyheter.

Han er enig med Koch i at man skal være forsiktig med å være generaliserende, men forklarer at når han tar for seg en eksisterende rapport, så er det en spesiell hensikt med det.

– Man kan som fagpsykolog publisere mye vettugt på et generelt grunnlag, uten at den jevne leser blir så mye klokere av det. Men tar man for seg en sakkyndig rapport, med konkrete eksempler, der det ene haltende resonnementet følger det andre, kan selv ikke-psykologer nikke forbløffet til alle urimelighetene, mener Asmervik.

Han mener at når slike rapporter som dem han trekker frem i sin artikkel i Advokatbladet, slipper gjennom det kvalitetssikrende leddet Barnesakkyndig kommisjon uten bemerkninger, så er det jo rimelig å spørre seg hva som ellers skrives i slike rapporter.

– Hva ellers kan da slippe gjennom? Bare disse to? Hvor sannsynlig er det? Er problemet større enn vi liker å tro? De mange reaksjonene jeg har fått, kan faktisk tyde på det.

Les også: – Kommisjonens vurdering blir fort en sovepute for kvalitetssikringen

Han mener at sakkyndige psykologer har vært relativt fredet i flere tiår.

– Samtidig som vi, meg selv inkludert, kan ha vært svært kritiske mot folk vi har utredet. Vi har vært flinke til å rette søkelyset mot andre, kanskje ikke fullt så flinke om det har blitt rettet mot oss, sier Asmervik og fortsetter:

– Unntak finnes: Jeg har fått støtte fra flere sakkyndige psykologer, personer jeg ikke kjente, de mener det er på høy tid at denne diskusjonen reises, og gjerne med utgangspunkt i noe konkret.

--------------

Oppdatert med kommentarer fra Sverre Asmervik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk
Siste nytt
21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus