Vollen-tiltalt: – Forvaring er helt greit

Aktor Erik Førde og bistandsadvokat Siv Hallgren under rettssaken i Asker og Bærum tingrett mot 15-åringen som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30).
Aktor Erik Førde og bistandsadvokat Siv Hallgren under rettssaken i Asker og Bærum tingrett mot 15-åringen som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 15 år gamle jenta som risikerer mange år i forvaring for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i Vollen i Asker i oktober i fjor, sa i retten torsdag at forvaring er helt greit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil egentlig bare si at det de sakkyndige har sagt, er ganske riktig om hvordan jeg er. For første gang føler jeg meg som et menneske. Jeg vil ikke at noen skal synes synd på meg. Jeg fortjener straffen jeg får. Forvaring er helt greit. Nå forstår jeg hva jeg har gjort, sa 15-åringen med tydelig og klar stemme, bare avbrutt av sin egen nervøse latter.

Hun mener selv at det betyr at det har vært en utvikling, men ga uttrykk for anger for det hun har gjort.

– Jeg føler dette med hver pore i kroppen min. Det gjør helvetes vondt, sa hun.

Les også: Vollen-drapet: 15-åringen var tilregnelig

Drapet skjedde i institusjonen Små Enheter en oktobernatt i fjor. Den 30 år gamle miljøarbeideren ble først kvalt med et belte og så stukket 21 ganger med kniv i ryggen og halsen. Hun døde etter kort tid.

Jenta har vært til stede i rettssalen under hele hovedforhandlingen som har pågått i åtte dager. Det har også hennes far som har sittet ved hennes side og avdødes mor, far og flere søsken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen blir forkynt for åpen rett fredag 26. juni. Tiltalte sitter i varetekt i fengsel i Bergen og kommer til å følge med over videolink.

Unik sak

Aktor, statsadvokat Erik Førde, la ned påstand om ti års forvaring med en minstetid på seks år for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Det er ikke vanlig å ilegge et så ungt menneske forvaring, men statsadvokaten mener likevel det er en riktig avgjørelse i denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ikke enkelt å komme fram til den påstanden, men på sikt mener jeg det gir henne best oppfølging. Samfunnsvernet er også et tungt hensyn. Slik påtalemyndigheten vurderer det, er hun farlig og vil være farlig lenge, sier han til NTB.

Førde mener at saken er unik. Han mener bestemt at bruken av forvaring for en 15-åring ikke bryter med FNs barnekonvensjon.

Bør bli der hun er

Jentas forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, hadde en helt annen tilnærming til hva hun mener er riktig dom og mente hun måtte frikjennes for overlagt drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun bør ikke ilegges forvaring fordi hun er et barn. Og ikke bare det, men hun er i det nedre sjiktet for å kunne straffes i det hele tatt. Den andre delen er hennes psykiske utfordringer som tilsier at forvaringsstraff ikke vil gi henne trygge rammer og den forutsigbarheten hun trenger, sier Nakstad til NTB.

Les også: Vollen-drapet: Psykiateren slo alarm om drapsfare

Etter hennes mening bør det legges til rette for at 15-åringen blir værende i Bjørgvin fengsel i Bergen også etter fylte 18 år.

– Hun bør bli der så lenge som mulig. Selv om det er definert som ungdomsenhet nå, er det Kriminalomsorgen selv som definerer det. De kan velge å utvide det når hun blir 18 år og la henne være der til hun er 25, sier advokaten som sier at hennes klient nok har opplevd rettssaken som mye tyngre enn det hun har gitt uttrykk for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jentas far sa at hans datter har mistet en normal barndom for lenge siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hennes mål er å finne ut hva hun kan gjøre for å få det verst mulig. Nå har hun begynt å forstå. Hun er veldig viljesterk. Når de sier at det vil ta ti år for henne å bli frisk, vil hun gjøre det på halvparten av tiden, sa faren.

Hans store bekymring er at behandlingsapparatet svikter igjen.

– Jeg håper det vil stå et sted i dommen at man ikke kan fortsette å svikte henne.

Ber om 250.000 kroner

Bistandsadvokaten til de etterlatte, Siv Hallgren, ba om oppreisning på 250.000 kroner til hver av foreldrene og til enkemannen. I tillegg ba hun om at de blir tilkjent til sammen rundt 185.000 kroner i erstatning.

Forsvarer Nakstad foreslo at erstatningsbeløpet blir så nær null som mulig og begrunnet det med særskilte lempingsregler i loven når det gjelder barn.

Hallgren sier at saken har vært en belastning for familien.

– Men jeg tror også at det har vært bra for dem å følge saken å få alle detaljer slik som de blir lagt fram direkte og ikke få dem gjenfortalt.