Vollen-drapet: Psykiateren slo alarm om drapsfare

Miljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund (innfelt) ble drept på jobb av en 15 år gamle jente natt til tirsdag 28. oktober i 2014. Foto: Privat / NTB scanpix.
Miljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund (innfelt) ble drept på jobb av en 15 år gamle jente natt til tirsdag 28. oktober i 2014. Foto: Privat / NTB scanpix.

Psykiateren som i halvannet år hadde behandlet den drapstiltalte 15-åringen på sykehus, fikk høre at tilstanden hennes forverret seg under oppholdet i Små Enheter. Da hun varslet om drapsfare, fikk hun ikke svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiater og overlege Sanja Panjkovic behandlet den nå drapstiltalte 15-åringen i halvannet år før hun ble overført fra Bjerketun behandlingsinstitusjon. Da tenåringen forlot sykehuset i oktober 2013 var hun stabilisert og vurdert som ikke lenger en fare for omgivelsene. Barnevernet hadde overtatt omsorgsansvaret fra faren og plasserte henne i Små Enheter på Vollen i Asker.

I retten fortalte behandleren at hun reagerte med sjokk da hun hørte at den tidligere pasienten hadde drept miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund i oktober 2014.

Les også: Jente (15) tiltalt for overlagt drap på Vollen i Asker

– Ta kontakt

I februar 2014 fikk psykiateren høre ad omveier hvordan det sto til med den tidligere pasienten. Da sendte hun først epost til avdelingslederen og psykiateren ved Små Enheter på Vollen.

– «Ta kontakt med meg for jeg hører hun er depressiv og når hun er depressiv så er det neste vold», skrev jeg i eposten, sa Panjkovic i Asker og Bærum tingrett.

Hun fikk imidlertid ikke noe svar på eposten til Små Enheter.

– Jeg er usikker på hvor mye de har forstått av henne, sa psykiateren, som bekreftet opplysninger fra avhør om at hun helst hadde sett 15-åringen innlagt på sykehus i fem år. Hun knytter jentas omfattende psykiske problemer og drapstanker til en oppvekst preget av angst, redsel og vold fra en omsorgsperson.

– Da hun ble stabil så måtte hun skrives ut, dessverre, sa overlegen.

Les også: Drapssiktet 15-åring er tilregnelig

Ikke penger

Psykiateren refererte i retten videre til et møte mellom henne Bufetat, ledelsen i barnevernet og Små Enheter i juni året før. Der ble det gjort klart hva sykehuset mente var et nødvendig sikkerhetsopplegg rundt 15-åringen, blant annet to våkne nattevakter når hun hadde kramper og besvimelser.

– Hun som representerte Bufetat sa de ikke hadde penger til dette, sa psykiateren. Da sa jeg det er risiko for at det skjer et drap, men det ble bare gjentatt at det ikke var penger, sa Panjkovic.

Bistandsadvokat Siv Hallgren sier til NTB at familien til Anna Kristin Gillebo Backlund ikke var kjent med advarslene fra psykiateren.

– Dette er har ikke vært kjent for de etterlatte før det kom frem i retten nå, sier Hallgren.

Bekymret far

Tidligere onsdag vitnet 15-åringens far om bekymring og omtanke for datteren. Asker og Bærum tingrett høre hvordan faren var kritisk til at datteren ble flyttet til de private omsorgsboligene på Vollen i Asker. Da hadde hun i halvannet år vært skjermet under toppsikrede forhold på Bjerketun ungdomspsykiatriske behandlingshjem.

– Vollen forsto ikke hvem de hadde fått. De kunne ikke forstå den underliggende faren for vold og hvor vanskelig det hadde vært de to siste årene. Det første de gjorde feil var å sette de yngste og minst erfarne jentene til å passe på henne. De tenkte at de ikke kunne sette de store, sterke mennene på henne, men det var akkurat det hun trengte, sa faren om datteren.

Tingretten avsa før farens vitnemål en kjennelse om delvis referatforbud for farens vitnemål. Også vitnemålet for den tiltalte 15-åringens eldre bror, som bekreftet mange av farens opplysninger, er omfattet av referatforbudet.

Personvernpolicy