Tiltalt 15-åring ble nektet å se åstedsbilder

Bistandsadvokat Siv Hallgren prater med Amund Gillebo og Magne Gillebo som er bror og far til sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (innfelt) som ble drept på jobb på Små Enheter i Vollen II oktober i fjor. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Bistandsadvokat Siv Hallgren prater med Amund Gillebo og Magne Gillebo som er bror og far til sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (innfelt) som ble drept på jobb på Små Enheter i Vollen II oktober i fjor. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Da obduksjonsbildene av den drepte miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund skulle fremlegges i retten, måtte den 15 år gamle tiltalte jenta tas ut av salen mot sin vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da rettsmedisiner Torleif Rognum skulle gjennomgå obduksjonsrapporten og skadene på den 30 år gamle sosionomen som ble drept av 28. oktober i fjor, krevde den 15 år gamle drapstiltalte å bli værende i salen i Asker og Bærum tingrett. Ifølge forsvareren ville hun se de grusomme bildene for å straffe seg selv, men statsadvokat Erik Førde brukte sin egen erfaring som far og ba vergen ta jenta ut av rettssalen.

– Med hennes bakgrunn med selvskading er det ingen grunn til at hun skulle sitte og se på bilder av offeret, så da var det vel pappaen i meg som sa «dette er du for liten til å se på, jenta mi». Selv om det er hun selv som står bak skadene er obduksjonsbilder ingen fest å se på, sier Førde til NTB.

Les også: Ektemannen: – Jeg døde også den dagen

Farligste i Asker

Politimannen som først kom til åstedet drapsnatta, fortalte om et åsted som bar preg av et brutalt drap. Den 30 år gamle sosionomen ble kvalt med et belte og siden stukket 21 ganger med kniv.

– 15-åringen var veldig godt kjent i Asker politistasjon. Hun var den farligste vi hadde i vårt distrikt. Hvis dette er 15-åringen, så er dette farlig, tenkte jeg da vi fikk nødmeldingen, sa politibetjent Andreas Øvland da han vitnet i retten.

Politimannens makker var den som tre måneder tidligere, i midten av juli, var blitt forsøkt hogget ned da 15-åringen hadde fått smuglet inn en machete og truet ansatte og politiet. Da jenta ble pågrepet på drapsstedet ble politimannen provosert over at hun forsøkte seg med vitsing og kommentarer.

– Jeg oppfattet henne som litt glad og stolt over hva hun hadde gjort, sa Øvland.

Les også: Drapsofferets bror: – Brutalt å høre 15-åringens forklaring

Knust ektemann

Anne Kristin Gillebo Backlunds enkemann er fremdeles helt knust. I retten skildret han hvor sterk og engasjert kona hadde vært i jobben, men at hun var frustrert over måten Små Enheter ble styrt på. Hun var likevel svært opptatt av den unge pasienten hun var ansatt for å våke over mens den andre nattevakten lå bak en låst dør med politiets voldsalarm.

Da to sivilkledde politimenn oppsøkte ektemannen om natten med dødsbudskapet, falt verden sammen for den unge operasangeren.

– Jeg døde selv den dagen. Det var som om sjelen bare forlot kroppen. På en måte fungerer man som en dukke, jeg gjør ting, men det er så smertefullt at det går ikke å beskrive, fortalte Andreas Backlund da han vitnet.

Les også: Politiet etterforsker Små Enheter etter drap

Kritikk mot Små Enheter

Både ektemannen, en kusine som sto den drepte svært nær og en venninne fortalte om et drapsoffer som var kritisk til måten Små Enheter ble drevet på. I ukene før hun ble drept, fortalte hun flere ganger om forhold ved virksomheten hun følte ikke fungerte.

Som nattevakt avga hun aldri skriftlig rapport, bare muntlige overleveringer til dagvakten som avløste henne. Dette til tross for at 15-åringen i perioder hadde store søvnproblemer og var våken. Vitnene skildret også frustrasjonen sosionomen følte ved å oppleve en jente som skallet hodet i veggen til hun besvimte og at det bare ble gitt råd om å kontrollere at hun pustet.

Venninnen, som selv også er sosionom, fortalte at hun aldri hørt om noen veiledning for nattevakter

– Nattevaktrollen var ikke ment å skulle være aktivt involvert, for da skulle 15-åringen egentlig sove, fortalte venninnen til retten over telefon.

Personvernpolicy