Drapstiltalt 15-åring forklarte seg i lenkerDrapsofferets bror: – Brutalt å høre 15-åringens forklaring

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var sterkt og brutalt å høre den tiltalte 15-åringen forklare seg om drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30), sier Backlunds far og bror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vollen-drapet:
  • Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker natt til tirsdag 28. oktober 2014. Hun ble først kvalt med et belte til hun mistet bevisstheten og deretter bundet fast og knivstukket 21 ganger.
  • En 15 år gammel jente som bodde på senteret ble pågrepet og senere tiltalt for overlagt drap på miljøterapeuten. Saken mot henne startet i Asker og Bærum tingrett mandag 8. juni 2015.
  • Tiltalte har erkjent å ha drept 30-åringen, men har nektet for at drapet var overlagt.
  • Tre sakkyndige har undersøkt jenta og enstemmig konkludert med at de mener hun ikke var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Hun regnes derfor som strafferettslig tilregnelig.

– Vi ble lite overrasket, det meste visste vi fra før. Men det å se tiltalte og høre hendelsen bli fortalt – det er jo forferdelige ting. Selv om det var lite nytt, så var det brutalt å høre, sier Backlunds bror Amund Gillebo til TV 2.

15-åringen som er tiltalt for å ha drept søsteren hans, forklarte seg i Asker og Bærum tingrett mandag.

Også den drepte 30-åringens far, Magne Gillebo, fulgte saken.

– Det er mange følelser, det er noe sinne også. Det å vite at Anna ble tatt ifra oss på en så bestialsk måte, gjør det veldig vanskelig. Livet blir ikke som før, sier han til NRK.

Datteren, miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund, ble drept på den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker i oktober i fjor.

Forklarte seg iført lenker

Foran 14 voksne aktører i retten satt den vevre 15-åringen i lenker og forklarte seg om drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den flere timer lange forklaringen i Asker og Bærum tingrett var en tydelig påkjenning for 15-åringen.

Akkurat ferdig med sin egen forklaring og sittende i påvente av at det første vitnet skulle forklare seg, reiste jenta seg brått fra plassen sin. Hun forsøkte å bevege seg vekk fra vitnet, den andre nattevakten som lå og sov i fjor høst da drapet skjedde, men hun ble raskt overmannet av politi- og sikkerhetsvakter som la henne over et bord inne i rettssalen.

– Dette vitnet blir en belastning for tiltalte, og vi har forberedt henne på dette. Vi vil gjerne fortsette nå, sa forsvarer Cecilie Nakstad da tingrettsdommer Jens-Sveinung Wegner ville utsette vitnemålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en følelsesmessig reaksjon og ikke helt uventet, kommenterte Nakstad om det dramatiske opptrinnet i etterkant.

Med forsterket vakthold, blant annet to betjenter som sto rett bak 15-åringen, fortsatte miljøterapeuten sin vitneforklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroppslenker

Påtalemyndigheten varslet mandag at det kan bli lagt ned påstand om forvaring for jenta, som hadde passert den kriminelle lavalderen med en drøy måned da drapet skjedde i omsorgsboligene Små Enheter på Vollen i Asker i fjor høst.

– Det kan stilles spørsmål ved om fengsel er det beste for en slik plaget person, men når handlingen er så grov og den tiltalte ikke er psykotisk, så har vi ikke andre reaksjoner enn fengsel eller forvaring, sier aktor Erik Førde til NTB.

Da den svært spesielle drapssaken startet, ble den 15 år gamle jenta på grunn en allerede lang historikk med voldelige opplevelser, ført inn i rettssalen av flere politifolk. Gjennom hele rettsdagen beholdt hun sikkerhetslenkene, såkalte bodycuffs, som begrenset rekkevidden for armer og hender. Selv i vitneboksen beholdt hun lenkene på mens hun stadig mer medtatt svarte på spørsmål fra påtalemyndigheten, forsvareren, bistandsadvokaten og de sakkyndige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke hatt noe å si på sikkerheten rundt saken, det er politiets ansvar, men jeg har bedt om at det gjøres så skånsomt som mulig, sier Nakstad til NTB.

Banket på med kniv

15-åringen er tiltalt for ved overlegg å ha drept den 30 år gamle miljøterapeuten Anna Kristin Gillebo Backlund, først ved å kvele henne til bevisstløshet, for så å stikke henne til døde med 21 knivstikk. Etter å ha gjennomført drapet gikk hun de seks meterne inne i omsorgsleiligheten og banket på den låste døren til den sovende nattevakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg våkner av at det banker på døren, der står 15-åringen med en kniv i hånden. Jeg får panikk i to sekunder så tenker at jeg dette må jeg bare håndtere, sa nattevakten i retten.

Han fortalte at å drepe hadde vært et uttalt mål hos jenta, og noe hun aldri hadde lagt skjul på.

– Hun hadde tidligere sagt at hun ville ta livet av noen eller seg selv, og hun hadde sagt at etter de nye sikkerhetsrutinene var det så vanskelig å ta livet av noen på Vollen, sa den unge studenten i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hørte stemmer

Som en av svært få i behandlingsapparatet hadde han oppnådd relativt god kontakt med den syke tenåringen. I retten mandag fortalte han om en jente som få ville ha noe med å gjøre på grunn av voldelige episoder og en vanskelig diagnose.

To ganger hadde han rapportert om at jenta sa hun hørte stemmer som plaget henne og at høsten i fjor hadde vært særdeles tung, med utfall og selvmordsforsøk.

– Jeg var redd for at hun skulle skade seg selv, men jeg var selv aldri redd for henne, sa vitnet i retten.