PST: – Rolfsens beslaglagte filmopptak er forseglet

PST gikk tirdag til aksjon hos den norske filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen og kobler det hele til pågripelsen av en 18-åring som de mener kan ha stått bak terrorplaner. Arkivfoto: Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
PST gikk tirdag til aksjon hos den norske filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen og kobler det hele til pågripelsen av en 18-åring som de mener kan ha stått bak terrorplaner. Arkivfoto: Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

PSTs razzia og beslag av videoopptak hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen utløser kraftige reaksjoner hos jurister og i Norsk Presseforbund. Ifølge PST er opptakene forseglet og ikke gjennomgått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST har beslaglagt filmopptak av den norske 18-åringen som er siktet for å forsøke å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

– Vi har filmet gutten. PST var blant annet ute etter dette materialet, som de også tok med seg, sier filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen til NTB.

Det var mandag kveld Politiets sikkerhetstjeneste aksjonerte mot Rolfsens hjem i Oslo. Der tok de beslag i en rekke filer fra hans kommende dokumentar om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Samme dag ble 18-åringen pågrepet av PST på Landvetter flyplass i Göteborg og siktet for forsøk på å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria.

Rolfsens filmselskap Curry Film har i en periode fulgt den siktede 18-åringen. Et filmteam var på flyplassen med 18-åringen da han ble pågrepet. Også Ubaydullah Hussain var til stede, ifølge Rolfsen.

Bakgrunn: PST-aksjon hos norsk filmskaper kobles til terrorpågrepet 18-åring

PST: – Beslagla viktige bevis

Det kom frem opplysninger om at viktige bevis befant seg hos Rolfsen etter pågripelsen av den terrorsiktede 18-åringen, ifølge PST, som tirsdag opplyste at de beslaglagte opptakene ikke er blitt gjennomgått.

Opptakene er blitt forseglet og skal sendes til retten, som skal avgjøre om PST kan se innholdet.

PST sier de ikke hadde tid til å vente på en rettslig kjennelse for ransakingen av fare for bevisforspillelse. De fikk i stedet godkjenning av Det nasjonale statsadvokatembetet til å ransake Rolfsens hjem.

– Vi vil gi flere kommentarer etter fengslingsmøtet av 18-åringen onsdag, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Les også: Reagerer kraftig på PST-razzia: – De har tråkket over en grense

Timer med opptak

Regissøren bak filmen «Izzat», «Haram» og «Den siste revejakta», er sterkt kritisk til politiaksjonen. Han sier han ikke fikk noe valg da PST beslagla filene, som han har kopier av.

– Som dokumentarskaper har jeg rett til å beskytte kildene mine. Jeg kan ikke bli beordret til å gi fra meg materialet. De har tatt mange timer med opptak, sier Rolfsen.

Filmskaperen, som har status som vitne i saken, har engasjert en advokat for å vite hvilke rettigheter han har og hvordan han kan få filene tilbake.

– I strid med Grunnloven

Jussekspert Anine Kierulf mener razziaen hos Rolfsen kan være i strid med Grunnloven.

– Dette står i et spenningsforhold både til Grunnlovens paragraf 100 og Menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10. Begrunnelser for å gripe inn i slike rettigheter skal være konkrete og svært tungtveiende, sier Kierulf til NRK.

De to paragrafene handler begge om ytringsfriheten.

Også generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund reagerer på PST-aksjonen. Hun ber PST umiddelbart gi slipp på filene de har beslaglagt.

– Dette er hendelser som minner om land vi overhodet ikke vil sammenligne oss med, sier hun til Dagbladet.

Stille fra PST

Filmskaperen, som siden januar i fjor har filmet Hussain og islamistmiljøet i Norge, sier han vurderte å ha med materialet av den terrorsiktede 18-åringen i dokumentaren. Han har jobbet med prosjektet siden januar i fjor og er nær ferdigstillelse.

– Det er vanskelig å forestille seg at intervjuobjektene mine vil tenke at de kan snakke fortrolig med meg etter dette, sier han til NTB.

Personvernpolicy