Åpen for alle - alltid

Politisk redaktør Trine Eilertsen til lukket makt-møte:Aftenpostens politiske redaktør til hemmelig Bilderberger-møte

FRA STORTINGSKANTINA TIL BILDERBERGER: Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
FRA STORTINGSKANTINA TIL BILDERBERGER: Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag samles 140 maktpersoner til hemmelig Bilderberger-konferanse i østerrikske Tyrol. Blant dem er Aftenpostens politiske redaktør, Hydro-sjefen og direktøren i Folketrygdfondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det myteomspunne forumet Bilderbergerkonferansen samles i fjellheimen i Østerrike 11. - 14. juni, er Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen en av tre norske deltakere. Det årlige Bilderberger-treffet maktmennesker samles til, er yndlings-målet for verdens konspirasjonsteoretikere,

Avisen har ingen betenkeligheter med å delta på det som av kritikere blir kalt «de skjulte makthaveres edderkoppnett».

– Jeg ser på Bilderbergerkonferansen som en gigantisk bakgrunnssamtale, sier Trine Eilertsen til ABC Nyheter.

Utvalgt av Hydro-topp

Ledende politikere og multinasjonale selskaper fra verdens rike land samles da for å diskutere sikkerhetsspørsmål, situasjonen i Europa, Russland og andre strategiske temaer - uten at ett ord skal refereres utad.

– Hvorfor deltar du på Bilderberkonferansen, Trine Eilertsen?

– Jeg har blitt invitert og ser på det som en arena for å høre folk som kan mye om ting som jeg er opptatt av. Forhåpentligvis lærer jeg mye der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan ble du utvalgt?

– Jeg ble kontaktet av Hydro-direktør Svein Richard Brandtzæg, som er Bilderbergers kontakt i Norge, forteller Eilertsen.

Les også: Utenriksminister Barth-Eide satte av tre dager til Bilderbergergruppen

Greit for Aftenposten

– Har du og Aftenposten noen prinsipielle betenkeligheter ved å delta på et såpass omdiskutert, myteomspunnet, hemmelig møte for maktpersoner fra hele verden?

– Vi har selvfølgelig diskutert det. Tidligere var gjesteliste og alt hemmelig. Da var det nok en annen diskusjon. Nå er temaliste og gjesteliste offentlig. Vi referer ikke fra møtet. Men jeg er kommentator og har daglig bakgrunnssamtaler som jeg stort sett ikke referer fra. Jeg bruker samtalene som bakgrunn, sier Trine Eilertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kokkvold: – Bedre nå

Aftenposten og Schibsted-konsernet har tidligere vært representert på Bilderbergerkonferansen, men ikke siden 1999 da Per Egil Hegge deltok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gang var daværende generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund kritisk til at pressefolk deltok der. Nå mener han at det har blitt såpass åpenhet rundt Bilderbergerkonferansen at pressefolk kan delta - på visse premisser.

– Det er riktig at det er mye mer materiale rundt konferansen nå. Det er ikke uvanlig at journalister samler bakgrunnsstoff i konferanser som i utgangspunktet ikke er åpne å referere fra, sier Kokkvold til ABC Nyheter nå.

– Men jeg tar det for gitt at dersom Trine Eilertsen kommer over materiale som er av bred offentlig interesse, er hun klar over at opplysninger som er av avgjørende interesse for offentligheten, så kan hun ikke sitte på det, legger han til.

Fra Norge deltar forøvrig Norsk Hydros administrerende direktør Brandtzæg og Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva. Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede tirsdag iverksatte politiet adgangsforbud i store områder rundt Hotel Interalpen i Telfs. Fra onsdag innføres en flyforbudssone, melder avisa Der Standard.

Bilderberger bak EU?

Såkalte konspirasjonsteoretikere over hele verden har tillagt Bilderbergergruppen mye makt og ansvar for hendelser.

Like sterke følelser som konspirasjonsteoretikerne har mot Bilderberger, har motstanderne av konspirasjonsteoretikere mot dem.

At ABC Nyheter i det hele tatt intervjuet en av de mest kjente på konspirasjonssiden i Norge, Hans Gaarder, i 2013, avstedkom fresende reaksjoner.

Da hevdet Gaarder at EU-ideen er unnfanget av Bilderbergergruppen, og dermed er ansvarlig for EØS-tvangstrøya Norge nå er underlagt.

Les: Nå skal maktmenneskene møtes i Bilderberg-gruppa igjen

Vil du vite mer om tema og deltakerliste for årets Bilderbergkonferanse, les deres hjemmeside her.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Per Edgar Kokkvold.