Meny

Skuffet sametingspresident:

Sametingets urfolksmøte ble droppet av regjeringen

Sametingspresident Egil Olli får besøk av masaier og grunnleggeren av den samiske solidaritetsorganisasjonen Mamasara, Gunhild B.Sara Buljo. Men ikke av den norske regjeringen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministeren satte av tre dager til en lukket Bilderbergerkonferanse, men kommer ikke for å hilse på verdens urfolk i Alta.

ALTA (ABC NYHETER): Mandag morgen åpner konferansen for all verdens urfolk i Alta. Der hadde vertskapet, Sametinget med sin president Egil Olli (Ap) i spissen, håpet på å få en representant for den norske regjeringen til å hilse.

Men ingen politiker fra regjeringen ønsker å hilse de 500 deltakerne som i løpet av helgen strømmet til Alta.

- De er invitert. Jeg hadde gjerne sett dem her. Men regjeringen må jo bestemme selv hva de ønsker å prioritere.

Det sier en skuffet sametingspresident Egil Olli til ABC Nyheter - omgitt av fargerike utsendinger fra masaier, tuareger, russiske urfolksgrupper, småvokste peruvianske queshuaindianere og mange andre, under en velkomstmottakelse søndag kveld.

Heller blues enn urfolk

- Hvem ville det vært naturlig for å komme, utenriksministeren, eller ministeren for samiske saker Rigmor Aasrud?

- Vi sendte skriflig invitasjon til utenriksdepartementet. Men regjeringen må jo selv bestemme hvem de ønsker å sende, svarer Olli.

Ifølge signaler ABC Nyheter får, har fagdepartementet for samiske saker, Fornyings- og administrasjonsdepartementet, aldri vist interesse for Altakonferansen Sametinget inviterte all verdens urfolk til.

Les: Samler all verdens urfolk i Alta

Statsråd Rigmor Aasrud kommer ikke til urfolkskonferansen som varer fra mandag til onsdag, men kaster glans over åpningen av Alta blues- og soulfestival torsdag.

Helseminister Jonas Gahr Støre kommer for øvrig også til Alta uten å representere regjeringen på urfolkskonferansen. Han skal besøke helsesenteret i byen.

Statssekretær trakk seg

Utenriksdepartmentet ble interessert nok til at de bevilget økonomisk støtte, og varslet at statssekretær Torgeir Larsen skulle komme og tale til forsamlingen.

- For en uke siden fikk vi beskjed om at heller ikke statssekretæren kommer. Ingen politiker kommer fra regjeringen, sier Egil Olli.

Utenriksminister Espen Barth Eide satte derimot av tre dager - fredag til søndag - til å være med på en lukket samling for verdenseliten, Bilderbergerkonferansen. Han har ingen poster på sitt offisielle program mandag til onsdag utenom en fast regjeringskonferanse.

Les også: Nå skal maktmenneskene møtes i Bilderberg-gruppa igjen

- Ser du det som et paradoks at statsrådene prioriterer en lukket Bilderbergerkonferanse og åpning av en bluesfestival, men ikke vil møte 500 urfolksrepresentanter på samling i Norge?

- De må selv forklare hva som ligger bak deres prioriteringer. Men jeg hadde vært glad om de hadde kommet hit, sier sametingspresident Egil Olli.

Formålet med urfolkskonferansen i Alta er å forberede seg til FNs verdenskonferanse om urfolks rettigheter i 2014, WCIP2014.

Les også: Tror urfolksmøte i Alta kan rippe opp i norsk strid om land

Etter at artikkelen ble publisert, ble vi gjort oppmerksom på at statssekretær for samiske saker i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Ragnhild Vassvik Kalstad (Ap) var til stede fra søndag til mandag kveld. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus