Regjeringen kan bli nødt til å utrede landdeponi ved Førdefjorden

SVs Heikki Eidsvoll Holmås håper Arbeiderpartiet vil stemme sammen med resten av opposisjonen også når det gjelder Førdefjorden.
– Alle gode krefter har tiden fram til tirsdag i neste uke på å overbevise Arbeiderpartiet om at den vakre og verdifulle Førdefjorden fortjener den grundigste behandling vi kan gi, sier Holmås. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SVs Heikki Eidsvoll Holmås håper Arbeiderpartiet vil stemme sammen med resten av opposisjonen også når det gjelder Førdefjorden. – Alle gode krefter har tiden fram til tirsdag i neste uke på å overbevise Arbeiderpartiet om at den vakre og verdifulle Førdefjorden fortjener den grundigste behandling vi kan gi, sier Holmås. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Opposisjonen pålegger regjeringen å utrede alternativer til sjødeponi for alle nye gruveprosjekter. Kravet kan også bli gjort gjeldende for Førdefjorden, men Arbeiderpartiet stritter imot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den brennhete diskusjonen om dumping av gruveavfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane tok en overraskende vending i Stortingets energi- og miljøkomité torsdag.

I siste liten fremmet Senterpartiet et forslag som slår fast at alternative deponeringsløsninger på land skal konsekvensutredes før beslutningen om gruvedrift i Engebøfjellet iverksettes.

Et alternativ kan være å lagre gruvemasse på land for så å tilbakeføre den i fjellet når gruvedriften er ferdig.

Les også: Europas liberale fordømmer gruvedeponi i Førdefjorden

Ap skeptisk

Forslaget støttes av samtlige opposisjonspartier på Stortinget, med unntak av Arbeiderpartiet, som ennå ikke har bestemt seg.

– Vi har ikke endelig tatt stilling til forslaget, men det kommer i utgangspunktet altfor sent i prosessen. Når vi går inn for konsekvensutredning ved alle nye gruveprosjekter, er det en forutsetning at dette gjøres i en tidlig fase, sier Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Lien Aasland til NTB.

Det var på Aps initiativ at opposisjonen samlet seg om et krav om konsekvensutredning for alle nye gruveprosjekter.

– Men når det gjelder Førdefjorden har saken kommet for langt. Dette handler også om forutsigbarhet for dem som er involvert. Uansett er det regjeringens ansvar å sørge for at beslutningen fattes på et best mulig faglig grunnlag og under så strenge miljøkrav som mulig, sier Aasland.

Les også: Regjeringen sier ja til omstridt sjødeponi

Håper på Ap-støtte

Arbeiderpartiet sikrer altså flertall for at det skal stilles krav om konsekvensutredning av alternative deponeringsløsninger ved nye søknader om mineralsk aktivitet. Stortinget vil også be regjeringen jobbe for å redusere deponeringsbehovet ved framtidig utvinning av mineralressurser.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås håper Arbeiderpartiet vil stemme sammen med resten av opposisjonen også når det gjelder Førdefjorden.

– Alle gode krefter har tiden fram til tirsdag i neste uke på å overbevise Arbeiderpartiet om at den vakre og verdifulle Førdefjorden fortjener den grundigste behandling vi kan gi, sier Holmås til NTB.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet mener i utgangspunktet at dagens regelverk er godt nok når det gjelder etablering av gruvevirksomhet og vil uansett motsette seg krav om konsekvensutredning av Førdefjorden.

Demonstrerte

Tidligere denne uken markerte rundt 800 mennesker sin motstand mot gruvedeponi i Førdefjorden. Selskapet Nordic Mining fikk nylig grønt lys av regjeringen til å starte gruvedrift i Engebøfjellet.

Utslippstillatelsen gir selskapet rett til å fylle fjorden med 4 millioner tonn masse i året. Alt liv vil gå tapt i det tre kvadratkilometer store deponiet. Flere organisasjoner og politiske partier – blant dem regjeringens samarbeidspartnere KrF og Venstre – har gått kraftig ut mot planene.

– Jeg har jobbet med miljøvern i 40 år og dette er kanskje det dummeste vedtaket jeg har sett, sa Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson i sin appell under tirsdagens markering.

Engebøfjellet har Norges største forekomst av titanmineralet rutil. Gruvevirksomheten vil gi en rekke nye arbeidsplasser til distriktet.

Personvernpolicy