Åpen for alle - alltid

NATOs sjef hos NATOs mektigste medlem

USAs president Barack Obama tar onsdag imot Jens Stoltenberg i Det hvite hus i Washington. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
USAs president Barack Obama tar onsdag imot Jens Stoltenberg i Det hvite hus i Washington. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs bidrag til Europas sikkerhet er avgjørende, sier Jens Stoltenberg om besøket hos Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag formiddag tropper NATOs generalsekretær opp i den amerikanske presidentens ovale kontor i Det hvite hus.

I et tropevarmt Washington skal de drøfte noen av de mest krevende sikkerhetspolitiske forholdene i Europa siden slutten på den kalde krigen.

– Vi står overfor en ny sikkerhetssituasjon som vi må håndtere, sier Stoltenberg til NTB før møtet.

NATOs nabolag er preget av ekstremistgruppen IS i sør og av Russland i øst. Alliansen har svart med å sette i gang det som skal bli den største styrkingen av det kollektive forsvaret på rundt 25 år.

Les også: NATO gjentar budskapet til Russland

Avgjørende

– USAs bidrag til NATO og sikkerhet i Europa er avgjørende, konstaterer Stoltenberg om et USA som fortsatt dekker inn over 70 prosent av forsvarsalliansens utgifter og har desidert størst militær kapasitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne har imidlertid gjentatte ganger tatt til orde for en jevnere byrdefordeling i NATO og bedt europeerne ta større ansvar for egen sikkerhet.

Les også: Se Stoltenberg synge på NATO-middag

Ventetid

Norges tidligere statsminister tar turen til Det hvite hus nesten åtte måneder etter at han tok fatt på jobben som generalsekretær. Da han var i Washington i mars uten å treffe Obama, startet det ryktebørsen i den amerikanske hovedstaden.

– Helt feil, sa en talsperson i Det hvite hus om spekulasjoner om at en henvendelse fra NATO ikke var blitt besvart.

Stoltenberg selv har kalt forholdet vestover utmerket og sier han «ser fram til en bred diskusjon av utfordringene vi står overfor».

Les også: Baltiske land ber om flere NATO-soldater

Samtaler

NATO-sjefen er i USA til fredag, og dagen etter møtet i Det hvis hus står samtaler med utenriksminister John Kerry og sikkerhetsrådgiver Susan Rice på planen sammen med viseforsvarsminister Robert Work.

Torsdag og fredag besøker Stoltenberg militærbaser i delstatene Georgia og Florida. (©NTB)