NATO gjentar budskapet til Russland

Handling sier mer enn ord, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg og ber igjen Russland trekke seg ut av Øst-Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tiden for handling er nå, understreker generalsekretær Stoltenberg.

Han har samlet NATOs utenriksministre til møte i den tyrkiske feriebyen Antalya. Mens turistene inntar stranda, har NATO lukket seg inne på et feriesenter for å diskutere «utfordringer både i øst og i sør».

Nok en gang står Ukraina-konflikten i sentrum. Og nok en gang sier Stoltenberg at NATO mener russerne har et spesielt ansvar for å sørge for at fredsplanen fra Minsk blir fulgt.

– Minsk-avtalen må innfris fullt ut. Våpenhvilen må respekteres, tunge våpen må trekkes ut, og vi ber Russland stanse støtten til separatistene, sier Stoltenberg til pressen.

Les også: Som statsminister Lot Stoltenberg russere overta hemmelig norsk ubåtbase

Avgjørende øyeblikk

USAs utenriksminister John Kerry mener det nå er et «avgjørende øyeblikk» for handling fra Russland og de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina.

Han ber Russlands president Vladimir Putin samarbeide med ledelsen i Ukrainas hovedstad Kiev for å sikre fremdrift.

– Dette er en stor mulighet for å finne en vei mot sikkerhet og løsning på konflikten, sier han etter å ha samlet kollegene i NATO til frokostmøte for å fortelle om diskusjonen han hadde med den russiske ledelsen tirsdag.

Les også: Erna Solberg og Jens Stoltenberg: – Vi var for sene med å bombe

Anklager

NATO og USA har gjentatte ganger anklaget Russland for å ha både personell og avansert militært utstyr inne i Øst-Ukraina for å støtte de russiskvennlige separatistene i kampen mot ukrainske sikkerhetsstyrker.

Anklagen er like mange ganger blitt avvist fra Moskva.

Russland anklager i stedet Vesten for å ha trukket i trådene da den russiskstøttede presidenten i Ukraina ble styrtet i fjor. Og dermed for å ha destabilisert hele regionen.

– Vi står overfor et mer pågående Russland som står bak aggressive handlinger i Ukraina, mener Stoltenberg.

Konflikt

Over 6.100 personer er blitt drept og rundt 1 million er drevet på flukt som følge av konflikten i Øst-Ukraina. Det blir fortsatt meldt om trefninger etter at fredsplanen fra Minsk ble undertegnet i februar, og Ukrainas president Petro Porosjenko har varslet at krigen kan bryte ut igjen «når som helst».

Fredsplanen slår fast at alle tyngre våpen skal trekkes tilbake fra fronten, og at Ukraina igjen få kontroll over grensen mot Russland etter at en ny grunnlov har trådt i kraft innen utgangen av året.

De separatistkontrollerte områdene i øst skal også få en spesiell status med økt selvstyre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden