FN: IS ansvarlig for seksuell vold uten sidestykke

Unge kvinner kles nakne, stilles ut på markeder og selges som sexslaver. Den seksuelle volden er blitt en del av den såkalte Islamske statens ideologi og strategi, sier FNs spesialutsending.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en fiende som savner motstykke. Jeg tror ikke det internasjonale samfunnet innser hvor stor problemet er, sier Zainab Hawa Bangura, som nylig har vært på reise i Irak og Syria.

Hun beskriver hvordan jenter kles nakne på slavemarkeder, der de katalogiseres og selges som sexslaver eller deles ut til IS-ledere, hvordan systematiske voldtekter, prostitusjon, tvangsaborter og trafficking er blitt en del av gruppas strategi og økonomi.

En 21 år gammel kvinne fortalte Bangura at hun ble solgt 22 ganger, til forskjellige menn, og at hun hver gang ble tvunget til å gjennomgå en operasjon for å «gjenopprette uskylden».

Les også: – IS kontrollerer over halve Syria

Et våpen for terror

– Banguras rapport viser at seksuell vold er blitt et våpen for terrorister og en del av deres ideologi på en måte som leder tankene hen til de tider da det fantes slavemarkeder. Denne gangen er det jenter og unge kvinner som selges, sier Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

Zainab Hawa Bangura har i tre år hatt i oppdrag for FN å bekjempe seksuell vold i væpnede konflikter, et oppdrag hun overtok fra Margot Wallström i 2012. Men de vitnebyrdene hun fikk høre fra kvinner som har flyktet i Irak og Syria, representerte selv for henne noe helt nytt.

– Sjokkert er et for svakt ord. Jeg fikk mareritt. Kvelden etter at jeg traff jentene måtte jeg ta sovetabletter. Jeg har aldri noensinne hørt om et slikt nivå av brutalitet og grusomhet, der man helt bevisst retter seg inn på kvinner, sier hun.

Les også: IS kontrollerer hele grensen mellom Irak og Syria

Middelaldersk kvinnesyn

Grupper som IS, Boko Haram, al-Shabaab og al-Qaida er velorganiserte, forflytter seg fritt over landegrenser og bruker ifølge Bangura «moderne teknikk for å tvinge fram et middelaldersk syn på kvinner».

– De bruker teknikken for å rekruttere medlemmer og for å selge kvinner, men de anvender den også for å traumatisere oss. Brutaliteten er så enorm at også vi blir traumatisert. Det er en del av deres strategi, sier hun.

Bangura har i sitt hjemland Sierra Leone på nært hold selv sett hvilke sår slike overgrep kan skape i samfunnet. I tillegg til at minst 50.000 mennesker ble drept i landets ti år lange borgerkrig, ble rundt en kvart million kvinner utsatt for seksuell vold.

– Konsekvensene blir at man slår i stykker samfunnets strukturer. Sårene fra seksuell vold blir aldri leget. Smerten består hele livet, sier hun.

Les også: Irak: IS raserer oldtidsbyen Hatra

Vår største utfordring

Store framskritt er likevel gjort i flere afrikanske land, blant dem Kongo, der Margot Wallström har jobbet intenst.

– Derfor følte vi at det var mulig å løse problemet, at det var en vei framover. Men så kom plutselig noe helt nytt: ekstremismen. I løpet av det året vi undersøkte saken, har vi innsett at ekstremismen er den største utfordringen vi står overfor, sier Bangura.

For å angripe problemet må det internasjonale samfunnet, ikke minst FN, se den seksuelle volden som et ledd i kampen mot terrorismen, mener hun.

– Spørsmålet om seksuell vold i konflikter må bli en del av diskusjonen om hvordan vi bekjemper terrorismen, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy