Meny

Irak: IS raserer oldtidsbyen Hatra

Den historiske byen Hatra ble lagt i grus lørdag, opplyser turist- og antikvitetsdepartementet i Bagdad. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørere fra Den islamske staten (IS) har ødelagt ruiner fra den over 2.000 år gamle byen Hatra nord i Irak, ifølge irakiske myndigheter.

Opprørerne skal både ha rasert ruiner i Hatra og plyndret andre deler av byen, ifølge myndighetene. Det er foreløpig uklart hva som er ødelagt.

Opplysningene ble gitt av turist- og antikvitetsdepartementet i Bagdad, som viste til informasjon fra ansatte i storbyen Mosul.

Hatra fikk verdensarvstatus av UNESCO i 1987. Byen ligger cirka 11 mil sørvest for Mosul, som ble inntatt av IS i fjor sommer.

Les også: IS legger oldtidsby i Irak i grus

Festningsbyen ble etablert av oldtidens arabiske stammer en gang på 200-tallet før Kristus. Restene av byen besto blant annet av templer inspirert av både gresk, romersk og østlig arkitektur, ifølge UNESCO.

Også andre steder i Irak har IS gått til angrep på historiske steder med uvurderlig kulturell verdi. I den assyriske oldtidsbyen Nimrud tok de fredag i bruk bulldosere for å rasere byen, noe som av Norges utenriksminister Børge Brende fredag ble betegnet som «uhyrlig og sjokkerende».
Populært