Åkesson vil fortsette som partileder i SD

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson under en tale i amfiteateret på Långholmen i Stockholm lørdag. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix.
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson under en tale i amfiteateret på Långholmen i Stockholm lørdag. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix.

Jimmie Åkesson stiller til gjenvalg som partileder på Sverigedemokraternas landsmøte i høst. Det kunngjorde han under sitt comeback i svensk politikk lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åkesson opplyste under en tale på Långholmen i Stockholm at han har informert partiets valgkomité om at han stiller som partilederkandidat på landsmøtet i november.

– Jeg stiller som kandidat for nok en periode, sa han til jubel fra de rundt 700 oppmøtte, ifølge Expressen.

– Du er ikke min statsminister

Åkesson lot ikke sjansen til å gå til angrep på de andre partiene gå fra seg i sin comebacktale.

– Alle de gamle partiene har gått sammen i et maktkartell for å holde den svenskvennlige bevegelsen utenfor. Uansett hvordan du stemmer, får du MP-politikk, sa Åkesson og tilføyde:

– Stefan Löfven, du er ikke min statsminister!

Les også: SD opplever knallmåling etter Skavlan-intervju

I desember i fjor oppsto en regjeringskrise da mindretallsregjeringen bestående av statsminister Stefan Löfvens parti, Socialdemokraterna (S), og Miljöpartiet (MP) ikke fikk støtte fra Sverigedemokraterna for Alliansens budsjettforslag.

Krisen kulminerte i en avtale som sikret muligheten for å styre Sverige med en mindretallsregjering. Den såkalte desemberavtalen er inngått mellom S og MP og den borgerlige alliansen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna.

Stor spenning

Partileder Åkesson ble sykmeldt på grunn av utmattelse etter Sverigedemokraternas brakvalg i september i fjor. I mars kunngjorde Åkesson på Fredrik Skavlans talkshow at han er på vei tilbake, og lørdag entret han igjen den politiske scenen for fullt.

– Jeg føler meg bra, og det bør man kanskje gjøre når man har fått hvilt seg. Men samtidig har jeg sagt at jeg måte gå tilbake i tjeneste i mitt eget tempo. Jeg kan ikke ruse av gårde, for det er en stor risiko for tilbakeslag, sa Åkesson til Aftonbladet etter talen.

Søndag skal Åkesson i ilden i SVTs partilederdebatt.

Spenning

Spørsmålet svenskene nå stiller seg, er om SD-lederen er i stand til å klare å ta grep og hindre at det skadeskutte partiet revner i sømmene. Det har derfor blitt knyttet stor spenning til hvordan Åkesson ville klare seg under helgens opptredener.

«Spørsmålet er også om Åkesson har noen ess, eller kanskje plaster, i dressermet for å lappe sammen partiet etter den opprivende striden med ungdomspartiet SDU», skriver nyhetsbyrået TT.

I slutten av april kastet Sverigedemokraterna ut sju medlemmer, blant dem de to øverste lederne i ungdomspartiet.

I ukene før utestengelsene pågikk skittkastingen i partiet for åpen scene i svenske medier.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden