Meny

SD opplever knallmåling etter Skavlan-intervju

KNALLMÅLING: Sverigedemokraterne opplever en knallmåling i etterkant at partilederen ble intervjuet på Skavlan for to uker siden. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna tiltrekker seg flere velgere etter at den langtidssykemeldte partilederen gjestet Skavlan i et intervju som har blitt svært omdiskutert.

Sverigedemokraterne (SD) går fram med 1,5 prosentpoeng og øker oppslutningen til 15,7 prosent, ifølge en ny måling for april gjennomført av Demoskop for den svenske avisen Expressen.

Lederen for partiet, Jimmie Åkesson, gjorde nylig comeback etter lang tids sykemelding da han gjestet Skavlan, og gjennomførte et intervju som vekket stor debatt.

Opplevde klagestorm

Kringkastingsrådet mottok over 3000 klager fra publikum i etterkant av intervjuet, der mange mente Skavlan trakkaserte Åkesson.

– Jimmie Åkesson er på vei tilbake til topp-politikken. Og er man Jimmie Åkesson, og på vei tilbake, så er man klar for å få tøffe politiske spørsmål. Det vet han bedre enn noen, sa Fredrik Skavlan til NRK få dager etter det tøffe intervjuet ble gjennomført.

Les også: Skavlan: – Er man Åkesson er man klar for tøffe spørsmål

– Intervjuet kan ha påvirket målingen

SD har uttalt at Åkesson ble overrasket over den tøffe tonen under Skavlan-intervjuet, men har ikke bedt om noen unnskyldning. Nå tyder den nye valgmålingen på at det omstridte intervjuet kan ha påvirket SD i positiv retning.

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt partiet, både rundt Åkessons comeback og oppgjøret innad i partiet, og det er mulig det har hatt en positiv virkning. Men samtidig ser vi at den negative holdningen hos befolkningen i det som er deres kjerneverdier, vokser i styrke, sier Anders Lindholm i Demoskop til Expressen.

Mattias Karlsson, SDs gruppeleder og talsperson, tror Åkessons comeback har stor betydning for partiet.

– Jeg tror at Jimmies comeback kommer til å gi oss et ytterligere løft i opinionen fremover, sier Karlsson til Expressen.

Les også: SD: Vi krever ingen unnskyldning fra Skavlan

Populært