Nytt GMO-forslag fra EU-kommisjonen:

EU-kommisjonen åpner for forbud mot GMO i fôr og mat, bøndene raser

SOYAINNHØSTING I BRASIL: Denne soyaen som høstes i delstaten Mato Grosso, er etter ønske fra norsk landbruk garantert GMO-fri. Bøndene i EU forlanger garantier for at de får bruke GMO-fôr i alle EU-land. Foto: Thomas Vermes.
SOYAINNHØSTING I BRASIL: Denne soyaen som høstes i delstaten Mato Grosso, er etter ønske fra norsk landbruk garantert GMO-fri. Bøndene i EU forlanger garantier for at de får bruke GMO-fôr i alle EU-land. Foto: Thomas Vermes.

EU-kommisjonen foreslår onsdag at medlemslandene selv skal få avgjøre om de vil tillate genmodifiserte råvarer (GMO) i mat og fôr. Bøndene og industrien reagerer med raseri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en alvorlig trussel mot det indre markedet for mat- og fôrråvarer. Det vil forårsake et stort tap av arbeidsplasser og lavere investeringer i landbruksindustrien i de landene som velger å forby genmodifiserte råvarer.

Det sier generalsekretæren for EUs bondeorganisasjoner, Copa-Cogeca, finske Pekka Pesonen, i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Han og ni andre organisasjoner i nærigsmiddelkjeden reagerer sterkt på et forslag fra EU-kommisjonen. Kommisjonen gikk onsdag inn for å tillate medlemslandenes regjeringer å forby GMO-varer som er blitt godkjent på EU-nivå.

Forslaget er oppsiktsvekkende all den stund EU for øvrig tilstreber nøyaktig like regler i alle landene.

– Forslaget som ble vedtatt av Kommisjonen i dag, sender et sterkt signal til borgerne om at Europa tar hensyn til deres bekymringer, som kan variere fra ett land til et annet, skriver Kommisjonen.

Copa-Cogecas informasjonssjef Amanda Cheesley gjør klart overfor ABC Nyheter at EU-bøndene har stikk motsatt syn på GMO-fôr, av det landbruket i Norge har:

– Vi er positive til omsetning av GMO-mat og fôr. USA og Canada bruker GMO i sin produksjon. Forbyr vi import, vil det gi store problemer for husdyrprodusentene med å skaffe fôr. Og prisene vil gå rett til værs, sier hun.

I Norge har landbruket avvist all bruk av GMO-fôr. Importen av soya fra Brasil er underlagt streng kontroll og er sertifisert som GMO-fri.

Tidligere har EU-kommisjonen sendt ut et liknende forslag om at godkjenning til å dyrke GMO-planter, skal kunne gjøres av de folkevalgte i medlemslandene.

– Vi er nøytrale i spørsmål om GMO-dyrking. Hvis forbrukerne ikke ønsker GMO-varer, er det ikke grunn til å dyrke det, sier Cheesley til ABC Nyheter.

Les også: EU-parlamentet støtter forbud mot GMO-landbruk


Personvernpolicy