Striden om genmodifisert mat og fôr:EU-parlamentet støtter forbud mot GMO-landbruk

En italiensk bonde redder restene av sine genmodifiserte mais etter at et 70-talls aktivister raserte maisåkeren hans. Nå støtter EU-parlamentet forbud mot GMO-landbruk. Foto: AP / NTB scanpix.
En italiensk bonde redder restene av sine genmodifiserte mais etter at et 70-talls aktivister raserte maisåkeren hans. Nå støtter EU-parlamentet forbud mot GMO-landbruk. Foto: AP / NTB scanpix.

Mens striden for og imot GMO-mais raser i Norge, vedtok miljøkomitéen i EU-parlamentet tirsdag å tillate land å forby genmodifiserte organismer (GMO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs medlemsland må få lov å forby dyrking av genmodifiserte planter (GMO) som er godkjent i EU. De må også kunne avgrense sitt land mot nye GMO-søknader som behandles av EU.

Det vedtok EU-parlamentets miljøkomité med 53 mot elleve stemmer og to avholdende tirsdag.

Slik "GMO-ulydighet" er formelt ikke tillatt i EU, men flere land har innført restriksjoner. Blant dem er Ungarn, som har grunnlovsliknende forbud mot GMO-dyrking.

Parlamentet fjernet en bestemmelse EUs ministerråd ønsket å ha inn i det nye regelverket som er under behandling, om å forplikte statene til å forhandle med produsentene av GMO'er i vurderingen av tillatelse.

Pressemeldingen om dette som ble lagt ut tirsdag, har en dag senere fått 1,6 millioner "likes" på facebook.

EU-komiteen utvider kriteriene for forbud til å likne på det Norge har beholdt som unntak i EØS-avtalen. I tillegg til miljø, folkehelse og andre hensyn, skal landene også få vurdrer mulige sosioøkonomiske virkninger av GMOer.

Det skal også innføres strenge regler for buffersoner for å hindre ufrivillig spredning av GMO-avlinger fra ett land til nabolandet.

Det kan bety noe for Norge. For i Sverige er det full rulle for GMO-landbruk.

I Norge, som aldri har ønsket GMOer omsatt, raser striden om to EU-godkjente GMO-maissorter. Den nye regjeringen hevder at de i praksis ble tillatt omsatt i Norge under den forrige regjeringen.

Rødgrønne politikere framholder derimot at de helt fram til de gikk av, behandlet et mulig forbud mot disse to.

Les: Solhell raser mot regjeringens GMO-påstander