Sudan kaller norsk ambassadør inn på teppet etter valgkritikk

Sudans president Omar al-Bashir avga sin stemme i valget i landet i forrige uke. Etter å ha kritisert gjennomføringen av valget, blir nå den norske, amerikanske og britiske ambassadøren innkalt på teppet hos myndighetene i Khartoum. Foto: Reuters / NTB scanpix
Sudans president Omar al-Bashir avga sin stemme i valget i landet i forrige uke. Etter å ha kritisert gjennomføringen av valget, blir nå den norske, amerikanske og britiske ambassadøren innkalt på teppet hos myndighetene i Khartoum. Foto: Reuters / NTB scanpix

Norges ambassadør til Sudan er kalt inn på teppet hos myndighetene i Khartoum etter at Norge sammen med USA og Storbritannia kritiserte gjennomføringen av valget i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ambassadør Morten von Hanno Aasland måtte møte i det sudanske utenriksdepartementet sammen med sin amerikanske og britiske ambassadørkollega. Også EUs utsending i Sudan ble innkalt på teppet.

Bakgrunnen er kritikken mot gjennomføringen av valget forrige uke, der Norge, USA og Storbritannia, den såkalte Sudan-troikaen, i en felles kunngjøring slår fast at valget verken var fritt eller rettferdig.

– Jeg kan bekrefte at Norges ambassadør i dag ble innkalt til utenriksdepartementet i Sudan, som protesterte mot troikalandenes uttalelse om valget, sier Utenriksdepartementets pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Les også: Sterke anklager mot Norge i Sør-Sudan-rapport

– Innblanding

Sudanske myndigheter kaller kritikken fra Norge, USA og Storbritannia for en «vulgær innblanding i et lands indre anliggende».

– Fra norsk side viste vi til at myndighetene ikke hadde lagt til rette for frie og rettferdige valg. Blant annet var det klare begrensninger på politisk deltakelse gjennom arrestasjon og langvarig anholdelse av opposisjonelle, og trakassering av sivilsamfunnsorganisasjoner, sier Sehl. Hun sier troika-landene flere ganger det siste året har oppfordret til en nasjonal dialog mellom myndigheter og opposisjon i Sudan, for å løse landets utfordringer og legge grunnlaget for representative valg.

– Dessverre har ikke partene vist nødvendig vilje til dette, sier Sehl.

– Ikke troverdig

Omar al-Bashir har styrt Sudan siden han grep makten i et kupp i 1989, og selv om resultatene ikke foreligger er det få som vil bli overrasket dersom 71-åringen sikret seg gjenvalg.

– Utfallet av disse valgene kan ikke ansees for å være et troverdig uttrykk for det sudanske folks vilje, heter det blant annet i kunngjøringen fra Norge, USA og Storbritannia

Personvernpolicy