– Sterke anklager mot Norge i Sør-Sudan-rapport

Kvinner undersøkes for underernæring ved et forsyningssenter styrt av UNICEF og FNs matvareprogram i Nyanapol nord i Jonglei tidligere denne uka. Krigen i Sør-Sudan har drevet over 1,5 millioner mennesker på flukt. (Foto: Siegfried Modola / Reuters / NTB scanpix)
Kvinner undersøkes for underernæring ved et forsyningssenter styrt av UNICEF og FNs matvareprogram i Nyanapol nord i Jonglei tidligere denne uka. Krigen i Sør-Sudan har drevet over 1,5 millioner mennesker på flukt. (Foto: Siegfried Modola / Reuters / NTB scanpix)

En kommisjon nedsatt av Den afrikanske union (AU), anklager Norge for å være delvis ansvarlig for uroen som kastet Sør-Sudan ut i borgerkrig, ifølge et rapportutkast som er lekket til Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å støtte fredsavtalen fra 2005 som drev fram «en uansvarlig politisk klasse», skapte troikaen USA, Storbritannia og Norge «en væpnet makt som ikke ble utfordret politisk», heter det i utkastet som nyhetsbyrået Reuters har lest.

Norge, USA og Storbritannia har krevd at rapporten fra AUs granskingskommisjon blir offentliggjort. Kommisjonen fikk i fjor i oppgave å granske forbrytelser begått under borgerkrigen.

Hoveddelen av rapporten handler ikke om de vestlige landenes rolle, men om etterforskningen av massakre på hundrevis av mennesker i Sør-Sudans hovedstad Juba og andre byer.

Innholdet i denne er ennå ikke kjent for offentligheten.

Les også: 20.000-30.000 mennesker bor ved rullebanen i Bangui

– Spekulativt

PRIO-forsker Øystein H. Rolandsen mener at debatten om Norges rolle i fredsprosessen er et sidespor, og at beskyldningene er en del av det diplomatiske spillet der AU forsøker å gi «vestlig innblanding» skylden for konflikten.

Han sier også at de vestlige landenes, og særlig Norges, innflytelse over fredsprosessen var sterkt overdrevet.

– Det var de afrikanske nabolandene Eritrea, Etiopia, Kenya og Uganda som var de viktigste bidragsyterne til avtalen. Dernest var USAs press viktig, skriver han i en epost til NTB.

Les også: – Den sentralafrikanske republikk er verdens vanskeligste land å leve i

Ingen UD-kommentar

Han understreker også at det ikke fantes noen bedre fredsavtale tilgjengelig enn den som ble inngått i 2005.

– Alternativet var trolig at borgerkrigen, som startet i 1983, ville ha fortsatt fram til i dag.

UD ønsker ikke å kommentere de lekkede opplysningene.

– Det er ikke naturlig å kommentere innholdet i utkastet til en rapport som ikke er offentliggjort. Påstandene som nå fremmes i mediene, handler om forhold som ligger over ti år tilbake i tid og er knyttet til en fredsavtale som hadde bred afrikansk støtte, sier UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i en kommentar til NTB.

Les også: – Catherine Samba-Panza er en president uten makt

Millioner på flukt

En maktkamp mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar utløste en blodig strid for drøyt 14 måneder siden. Krigen har kostet minst 10.000 menneskeliv og sendt 1,5 millioner mennesker på flukt. En rekke avtaler om våpenhvile er inngått – og brutt.

AUs granskingskommisjon tar til orde for at både Kiir og Machar må utestenges fra en overgangsregjering i Sør-Sudan, ifølge Reuters.

Anbefalingene er stikk i strid med fredsavtalen som nå forhandles fram, der planen er at Kiir forblir president, mens opprørsleder Riek Machar utnevnes til visepresident.

Rapporten fra AU er ikke blitt offentliggjort av frykt for at innholdet kan komme til å forpurre fredsforhandlingene, ifølge AU-diplomater.

De to rivalene satt denne uka i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba og forhandlet om å danne en samlingsregjering. Forhandlingene ble fredag ettermiddag avsluttet på overtid uten noen avtale. Heller ingen dato for nye samtaler er satt.

Personvernpolicy