Meny

Ap vil gi heroin til rusavhengige

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorvald Stoltenberg (83) kjempet hardt for heroin-seieren på Ap-landsmøtet. Arbeiderpartiet gikk lørdag inn for forsøk med heroinbehandling av rusavhengige.

Et klart flertall av delegatene på landsmøtet gikk inn for at medisinske og ikke politiske vurderinger skal legges til grunn i helsehjelp til rusavhengige. Konkret tar Ap til orde for oppstart av heroinassistert behandling i en kontrollert studie.

Den som nok gledet seg mest over vedtaket, var Ap-veteran og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. 83-åringen har vært høyt og lavt under landsmøtet og lobbet for forslaget.

I 2010 ledet han selv et regjeringsoppnevnt utvalg som foreslo å bruke heroin i legemiddelassistert rehabilitering av tunge rusmisbrukere. Også SV og Venstre åpner for heroinassistert behandling i sine partiprogrammer.

Les også: Arbeiderpartiet vil beholde tax free

Taxfree og skolemat

Ap-landsmøtet vendte som ventet tommelen ned for forslaget fra partiets helseutvalg om å avvikle taxfreeordningen. I stedet vil partiet la Vinmonopolet ta over driften av taxfreebutikkene når dagens avtale løper ut i 2022.

Helsedokumentet som Arbeiderpartiet tok stilling til lørdag, legger også føringer for skolepolitikken. Får partiet viljen sin, skal landets elever tilbys en times fysisk aktivitet om dagen samt frukt og grønt og gratis skolemat.

– Vi ser for oss et enkelt måltid – gjerne brødmåltid – som tilbys elevene i løpet av skoledagen, står det i innstillingen.

Et omstridt forslag om å finansiere skolematordningen ved kutt i barnetrygden er droppet.

Vaksine-ja

Oslo Ap fikk også gjennomslag for å innføre forsøk med obligatorisk vaksine mot meslinger, et forslag tidligere statsminister og lege Gro Harlem Brundtland har uttrykt forståelse for.

Ap ønsker i tillegg at foreldre til barn som mangler vaksiner, skal få brev fra kommunene, som også oppfordres til å arrangere åpne vaksinasjonsdager der barn og unge kan komme og få de vaksinene de mangler.

Også fastleger og barnehager bør aktivt oppfordre til vaksinasjon, heter det i dokumentet.

Tenner

Arbeiderpartiet vil at staten skal ta mer av tannlegeregninga gjennom å innføre et tak for egenbetaling. Men grasrota i partiet er ikke fornøyd.

– Dette er ikke en anerkjennelse av at tennene er en del av kroppen, sier Lillehammer Arbeiderpartis leder Hans Kristian Enge til NTB.

Han er blant dem som har frontet kampen for at partiledelsen i Ap må følge opp tidligere landsmøtevedtak om å sidestille tannhelse med øvrige helsetjenester, som dekkes av folketrygden.

Les også: Ap henger etter i bosettning av flyktninger, nå vil de ha flere

Eldre

Helseuttalelsen som ble vedtatt lørdag omfatter også et løfte om å jobbe for at pleietrengende eldre i større grad får bestemme hva hjemmetjenesten skal brukes til.

Samtidig tar Ap til orde for en forpliktende opptrappingsplan for demensomsorg. Konkret ser partiet for seg at kommunene får lovfestet plikt til å tilby et dagaktivitetstilbud til demente som bor hjemme.

Ap åpner også for en minstenorm for legedekning ved sykehjem og ber om at det legges bedre til rette for at syke og eldre kan få dø hjemme dersom de ønsker det.

Populært