Meny

Ap henger etter i bosetting av flyktninger, nå vil de ha flere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

96 Ap-styrte kommuner har bosatt færre flyktninger enn hva regjeringen ønsker. Samtidig ønsker partiets landsmøte å ta imot 10.000 ekstra syriske flyktninger til Norge.

VG har gått igjennom tallene fra Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), som viser hver enkelt kommunes bosetting av flyktninger.

I år har IMDI oppfordret ti å ta imot 10.804 flyktninger. Bare seks Ap-styrte kommuner har meldt inn at de vil ta imot flere flyktninger enn de er bedt om. 96 kommuner hvor Ap har ordføreren, har lagt seg under IMDIs anmodning eller ikke svart, skriver avisa.

– Det er for dårlig, sier Eirik Sivertsen, Aps innvandringspolitiske talsmann.

Velgerne reagerer

Flere kommuner peker på pengemangel som en av årsakene.

– I mange år har vi tatt imot alle vi er bedt om, men i fjor måtte vi si stopp. Tilskuddene fra staten strakk ikke til, og vi måtte flytte på penger fra skole og helse for å dekke våre kostnader. Det reagerer velgerne på, og det gjør jeg også, sier Aps Hedda Foss Five, ordfører i Skien.

Kravet om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i 2015 og 2016 ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte fredag.

– Umoralsk

Jon Hustad, kommentator i avisen Dag og Tid, uttalte i TV2 sitt debattprogram Underhuset sendt på TV fredag, at en flyktning koster den norske stat èn million kroner. Da vil 10.000 flyktninger koste ti milliarder kroner over en femårsperiode.

Hustad mener pengene burde blitt brukt annerledes og viser til at man for èn million kroner kunne hjulpet 13 syrere bosatt i flykningeleierer i Jordan, eller 130.000 flyktninger for ti milliarder kroner.

I dag mottar FNs høykomminsær for flyktninger (UNHCR), som har ansvaret for flyktningeleierene i landene rundt Syria, kun 420 millioner kroner i året.

– Det er dypt umoralsk at vi spiller Gud og sier «du får trekke gullkortet, men alle dere andre får ikke rent vann en gang», sier Hustad i Underhuset ifølge TV2.

En kvinne med sine to barn har flyktet fra Syria. Nå tigger hun på gaten i Istanbul. Foto: Bulent Kilic/AFP/NTB scanpix.En kvinne med sine to barn har flyktet fra Syria. Nå tigger hun på gaten i Istanbul. Foto: Bulent Kilic/AFP/NTB scanpix.

Populært