Marinedykkerne takket nei til lunsj med forsvarsministeren

To marinedykkere som i 1972 ble utsatt for en nazileges tester på vegne av norsk oljeindustri, har takket nei til forsvarsminister Ine Eriksen Søreides invitasjon til lunsj. Men de har samtidig takket ja til et tilbud om kompenasjon på en halv million korner som en anerkjennelse. Foto: NTB scanpix
To marinedykkere som i 1972 ble utsatt for en nazileges tester på vegne av norsk oljeindustri, har takket nei til forsvarsminister Ine Eriksen Søreides invitasjon til lunsj. Men de har samtidig takket ja til et tilbud om kompenasjon på en halv million korner som en anerkjennelse. Foto: NTB scanpix

I 1972 ble de utsatt for en nazi-leges tester for norsk oljeindustri. Nå har de takket nei til en lunsj med forsvarsministeren, men likevel godtatt hennes tilbud om kompensasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mer enn førti år siden ble to marinedykkere sendt til Tyskland på vegne av Norge. De skulle være med på forsøk for å utvikle nye tabeller for dype dykk i Nordsjøen.

Forsøkene gikk galt og de fikk store smerter og ble hemmet i sine videre karrierer i Forsvaret.

Men nå har Egil Eid og Per Ludvigsen takket ja til en kompensasjon fra Forsvarsdepartementets øverste leder, Ine Eriksen Søreide:

– Forsvarsministeren er svært opptatt av at Forsvarets personell ivaretas på en god måte og at de opplever å få anerkjennelse for sin innsats, sier Eskil Grendahl Sivertsen, talsmann for Forsvarsdepartementet (FD), til ABC Nyheter.

Takket nei til lunsj

Konkret var Eriksen Søreides tilbud til marinedykkerne en engangssum på 530.220 kroner, en kompensasjon basert på billighetserstatningen som tilbys Forsvarets veteraner.

– I denne saken har innsatsen medført risiko for eget liv og helse, og forsvarsministeren har ønsket å gi en anerkjennelse som innbefatter en økonomisk kompensasjon, sier FDs talsmann.

Les også: Ikke fornøyd med Forsvarets honnør etter nazi-legens tester

Men både Eid og Ludvigsen takket nei til en invitasjon til lunsj med statsråden, og de brukte begge lang tid på å akseptere tilbudet fra staten.

– Ut fra sine kriterier har Forsvarsdepartementet jobbet ryddig og greit. Men det har tatt 42 år og dette uttrykket for heder og oppreisning kommer seint, sier Egil Eid som mistet dykkersertifikatet på livstid etter å ha blitt skadet under forsøksdykket, og som hadde store medisinske plager i minst ti år etterpå.

– Til en viss grad er dette en form for anerkjennelse. Men det er vel også en litt enkel måte å gi deg et klapp på skuldra, sier hans kollega Per Ludvigsen som fikk begrensninger i sitt dykkersertifikat etter forsøkene i Tyskland.

Forsøkskaniner for nazilege

Det de ikke visste var at eksperimentene som de ble utsatt for i 1972, var farlige. det ble også hjoldt skjult for dem at mannen som som ledet forsøkene, Siegfried Ruff, hadde utviklet sin eksepertise på effekter av trykk på mennesker som nazilege.

Om lag 80 personer skal ha dødd under Ruffs forsøk på levende mennesker i konsentrasjonsleiren Dachau under andre verdenskrig.

Da de ble sendt til den tyske byen Bad Godesbergvar det behov for nye trykktabeller for Nordsjøen. De tabellene som eksisterte var utarbeidet av USA og i varme farvann, noe som gjorde dem uegnet for det kalde vannet i Nordsjøen.

De to dykkerne ble sendt til Ruffs laboratorium i et samarbeid mellom Arbeidtilsynet og Forsvaret. Men nå er det Forsvaret, som var marinedykkernes arbeidsgiver, som tar ansvar for det som skjedde.

– Det finnes ikke noen kompensasjonsordninger som disse to dykkerne faller inn under, og det har derfor vært nødvendig å finne en unik løsning for dem, sier departementets talsmann Eskil Grendahl Sivertsen.

De to dykkerne hadde egentlig lagt saken bak seg, men den kom opp igjen etter at Nordsjødykkeralliansen (NSDA) begynte å jobbe med konsekvensene av prøvedykk i Nordsjøen.

Både Eid og Ludvigsen fremhever NSDAs innsats, og sier at Forsvarsdepartementet neppe ville ha tatt opp igjen saken uten dette.

ABC Nyheter klarte onsdag formiddag ikke å få en kommentar fra NSDA om hvordan de nå eventuelt vil følge opp saken.

Personvernpolicy