Meny

Ikke fornøyd med Forsvarets honnør etter nazi-legens tester

Da det norske oljeeventyret startet, var det nødvendig å vite hvor dypt man kunne dykke i Nordsjøen. I 1972 lot Norge den tidligere nazi-legen Siegfried Ruff bruke marinedykkerne Egil Eid (til venstre) og Per Ludvigsen (th) som forsøkskaniner. Nå vil forsvarsminister Ine Eriksen Søreide endelig gi dem anerkjennelse. Her er de to eks-dykkerne med overlege Ole-Erik Iversen i midten. Foto: Thorkild Gundersen/ Vi Menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1972 fikk en nazi-lege bruke marinedykkerne Per Ludvigsen og Egil Eid i dykkerforsøk i Tyskland. Først i januar 2015 kom staten med et tilbud om erstatning.

Det er i et brev til Per Ludvigsen og Egil Eid at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide endelig anerkjenner innsatsen deres. I 1972 ble de brukt som forsøkskaniner for nazi-legen Siegfried Ruff i den tyske byen Bad Godesberg.

Hun tilbyr dem også en erstatning i form av en engangssum på 530.220 kroner, en kompensasjon etter mønster fra billighetserstatningen for Forsvarets veteraner.

Men det tilbudet kan de komme til å takke nei til.

– Jeg er i tenkeboksen. Det virker litt stusselig det Forsvarsdepartementet kommer med, sier Egil Eid til ABC Nyheter.

Som vernepliktig lege var Ole-Erik Iversen til stede som tolk og observatør da Eid og kollegaen Per Ludvigsen, ble utsatt for den tidligere nazi-legens eksperimenter.

Iversen mener de har krav på et adskillig større beløp for de umenneskelige smertene som følgte etter forsøkene, og mener en sammenligning med nordsjødykkerne er mer relevant.

– Gi dem nå en ordentlig erstatning. Nordsjødykkerne visste hva de gikk til, mens disse to var forsøkskaniner, sier Iversen som i dag jobber som overlege og professor ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus.

Les også: Forsvaret avslår russisk samarbeid

80 døde under hans KZ-forsøk

I brevet fra statsråd Eriksen heter det at de Eid og Ludvigsen «fortjener stor anerkjennelse for at du lojalt, og med risiko for eget liv og helse, har gjort en innstas for landet».

Eriksen Søreide slår også fast at de «på Forsvarets vegne deltok i forsøksdykk i Tyskland i 1972, med negative helsemessige konsekvenser».

Men allerede i tiåret før var Ruffs forhistorie blitt offentlig kjent. Under sine eksperimentelle forsøk med krigsfanger i Dachau 30 år tidligere døde 80 ufrivillige personer da trykkskader ble testet.

Legen sto også tiltalt under krigsforbryterprosessene i Nüremberg etter krigen. Han ble frifunnet, men siden han ble brukt at USA etterpå mistenker en at det var inngått en avtale.

Historien om Ruff ble blant annet publisert i «Der Spiegel» da studenter var universitetet i Bonn protesterte mot at den tidligere nazi-legen skulle bli instituttleder.

I 2008 fortalte VG historien om at den tidligere nazi-legen hadde eksperimentert på norske marinedykkere.

Men det var først i november i fjor at Eid og Ludvigsen fortalte sin historie offentlig.

Til bladet «Vi Menn» sa de at de trodde det ville gagne karrieren å takke ja da arbeidsgiveren Sjøforsvaret spurte dem om å delta i eksperimentet.

Les også: Den nye veteran-nemnda blir klar i februar

– De visste intet

– Men de to førsteklasses personene visste intet da de ble sendt inn i armene til nazi-legen - og det uten sikkerhetsnett, konstaterer Ole-Erik Iversen.

Professoren forteller om at den første av dem opplevde tegn på trykkfallsyke allerede etter kort tid, og ble da sluset inn i trykkfallkammeret. Men det skjedde ikke med den andre.

Iversen forteller om at ekstreme smerter, besvimelser og en konstant hodepine i tiår var blant resultatene etter Ruffs eksperimenter.

I tillegg mistet Eid dykkersertifikatet, og begge mistet sjansen til å tjene gode penger på å arbeide i Nordsjøen da norsk oljeindustri ble bygd ut.

Iversen skrev en rapport om de sterkt kritikkverdige forsøkene han opplevde på de to marinejegerne. Men denne ble holdt hemmelig i 35 år og dukket først opp da nordsjødykkerne fikk sin sak opp for retten. 

Men i hans rapport sto også Ruffs navn, og på bakgrunn av det kom det for en dag hvem som egentlig hadde ledet eksperimentene.

– Etter dommen ved menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg fikk Nordsjødykkerne 2 millioner kroner hver i erstatning. Disse to har fått tilbudt en fjerdedel, og ikke en gang fått vurdert tapt arbeidsfortjeneste, sier overlegen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Alle veteran-saker satt på vent: – Jeg er helt utslitt

Uten sikkerhet

Iversen var vernepliktig lege ved Froskemannskolen da henvendelsen kom. Men det var ikke Sjøforsvaret som sendte ham til Bonn etter at private selskaper sa nei til de risikofylte testene, det var Arbeidstilsynet.

I forsvarsminister Eriksens brev til de to marinedykkerne, nevnes ikke Arbeidstilsynets rolle med et ord.

Professoren påpeker at eventuelle medisinske forsøk på mennesker skal skje med informert aksept, men at det slett ikke var tilfelle i 1972 da den tidligere leirlegen i konsentrasjonsleiren Dachau fikk eksperimentere med de to norske soldatene.

– Da skjedde det i hui og hast. Uten forberedelser og uten tilstrekkelig sikkerhet.

Iversen mener at den norske stat var informert om at trykktabellene fra USA var ubrukelige. De var basert på situasjonen i Stillehavet og ubrukelige i det kalde vannet i Nordsjøen.

Han mener Arbeidstilsynet, som var ansvarlige for kontakten med nazi-legen, aksepterte å teste nye, rent teoretiske tabeller på Eid og Ludvigsen.

De to dykkerne hadde også blitt spurt av Sjøforsvarets overkommando som krevde at forsøkende skulle være betryggende og at de to skulle være forsikret mot både skade og død.

Les også: Nå ber Russland om norsk hjelp

– De fikk ikke vite at dette var hasardiøst, og heller ikke at sikkerheten ville være lavere enn ved rutinedykk ved Sjøforsvaret. I tillegg ble de ikke forsikret mot skade, bare mot død.

Iversen har anmodet Forsvarsdepartementet om at dykkerne skulle få bistandsadvokat, men det fikk de ikke. Han mener dessuten at erstatningens størrelse på ingen måte avspeiler de helsmessige konsekvenser de har hatt.

– Og på toppen kommer tapt arbeidsfortjeneste og reduserte avansementsmuligheter, Dette er både smålig og uverdig, mener han.

Populært