Meny

Solberg mener Anundsen er blitt mer ydmyk

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp), her under et møte om forebygging av voldelig ekstremisme nylig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) mener justisminister Anders Anundsen (Frp) er blitt litt mer ydmyk. Det er ikke en beskrivelse kontrollkomiteens leder stiller seg bak.

Ifølge statsministeren viste Anundsen en mer ydmyk side av seg selv som justisminister under asylbarnhøringen i Stortinget fredag i forrige uke.

Hun sier til NRK at hun forstår noe av kritikken fra Venstre og KrF, selv om hun understreker at Anundsen har hennes tillit.

– Jeg mener også vi har en god justisminister, en justisminister som sørger for at vi får bedre beredskap, som sørger for å følge opp den avtalen vi har med KrF og Venstre på omlegginger i asylpolitikken. I tillegg har vi fått en litt mer ydmyk justisminister, sier hun.

Les også: Vil kreve Anundsen for flere svar

– Snev av troverdighet

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg (Ap) sitter ikke igjen med det samme inntrykket av Anundsen etter den massive utspørringen av justisministeren.

– Jeg hørte ikke noe som jeg oppfattet som ydmykt. Først og fremst oppfattet jeg at han ikke klarte å gjøre rede for det som ellers er omtalt som en klar politikkendring. De såkalte innrømmelsene var kun noe han var helt nødt til å komme med, for å bevare et snev av troverdighet, sier Kolberg til NTB.

Mistillit mulig

Anundsen sa i høringen at han burde ha gjort mer for å følge opp styringssignalene som ble gitt til politiet.

Det var langt fra tilstrekkelig til å roe gemyttene på grasrota i støttepartiene Venstre og KrF.

Les også: Anundsen: Aldri vurdert å trekke meg

Flere fylkeslag i Venstre krevde i løpet av helgen at Anundsen må forlate regjeringen, noe partiets medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Abid Q. Raja «forstår godt».

Og KrFs komitémedlem Hans Fredrik Grøvan har gjort det klart overfor NTB at alle muligheter – inkludert mistillit – er åpne når hans parti nå vurderer hvordan asylhøringen skal følges opp.

Inviterer til samtaler

Statsministeren oppfordrer støttepartiene til å se på fakta, og understreker at hun vil gå i dialog med Venstre og KrF om blant annet hjemhenting av asylbarn som ville fått bli med forskriften som kom på plass rett før jul.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen møtes torsdag for å diskutere oppfølging av asylsaken. Nye runder med spørsmål til Anundsen er lansert, enten i form av brev eller en ny høring. Kolberg sier til NTB at han avventer diskusjonen i komiteen.

På spørsmål om hvordan han tror det ender, sier Kolberg:

– Nå er det viktig at vi holder oss til saken.
Populært