Fanget seks ulike himmelfenomener i ett bilde

FANGET HIMMELEN: På bildet kan du se en komet, en meteor, et stjernebilde, Californiatåken, et fenomen kalt «airglow» og skyer. Ser du hvilke som er hvilke? Foto: P. Horálek (ESO)
FANGET HIMMELEN: På bildet kan du se en komet, en meteor, et stjernebilde, Californiatåken, et fenomen kalt «airglow» og skyer. Ser du hvilke som er hvilke? Foto: P. Horálek (ESO)

Ved hjelp av en stjerneklar nattehimmel og lang lukkertid har fotograf Petr Horálek tatt ett svært spesielt bilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kombinert av en rekke bilder tatt med lang lukkertid over flere netter i januar 2015. Det utrolige bildet ble tatt ved La Silla-observatoriet til European Southern Observatory (ESO), 2400 meter over den chilenske Atacama-ørkenen.

Les også: Har du sett en glorie?

På bildet kan du se seks fantastiske himmelfenomener.

En komet: Den lysende, grønne prikken på midten av himmelen er kometen «Lovejoy». Den var synlig for det blotte øyet mot en mørk nattehimmel fra slutten til desember til midten av januar. Det er den første kometen som har passert den indre delen av solsystemet og lyst så kraftig på 11.000 år.

Se video av en lignende komet ved navn ISON her:

Et stjernebilde: Den sterkt lysende stjerneklyngen til høyre over «Lovejoy» er kjent som Pleiadene, eller De syv søstre.

Emisjonståke: Den røde «skyen» enda lenger til høyre er gasståken kalt Californiatåken. Den har fått navnet sitt fordi den ligner delstaten California i langeksponerte bilder. Tåkeskyen er veldig vanskelig å observere med det blotte øyet.

Meteor: Til venstre på stjernehimmelen er et fenomen som ser ut som et stjerneskudd. Det er en meteor som faller gjennom rommet.

Se video av to meteorer som lyste opp Oslo-himmelen i januar 2014:

Airglow: Den lette, grønne tåken nederst på himmelen kalles for «airglow», og er et resultat av at nattehimmelen aldri blir helt mørk, selv etter at effekten av stjernelys og fjernt sollys er tatt bort.

Skyer: Under den grønne disen, henger det et lett skylag over Atacama-ørkenen.

Les også: Sjelden regnbuesky i Australia

På den nedre halvdelen av bildet er det brukt halvparten så lang lukkertid som på himmelen for å holde landskapet i fokus.

Kombinasjonen av himmelfenomener som Petr Horálek har fanget i dette bildet, er en kombinasjon vi aldri vil kunne se med våre egne øyne.

(Kilde: ESO)

Personvernpolicy