Sjelden regnbuesky i Australia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag så flere australere det uvanlige og vakre himmelfenomenet kjent som skyhull. Se video av hendelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øst i Victoria-regionen i Australia ble innbyggerne både overrasket og litt skremt ved synet av et unikt himmel-fenomen mandag.

– Vi så opp på himmelen, og der var denne greia som så ut som noe fra «Independence Day», sier Ben Stewart, som så det regnbuefylte hullet i skyene sammen med familien sin, til Daily Mail Australia.

Se video av skyhullet i Autralia øverst i saken.

Oppstår ved -40 grader

Det spesielle hullet mellom skyene kalles for et «fallstreak»-hull eller en «holepunch»-sky. Det finnes ikke en direkte norsk oversettelse på ordet, men fenomenet omtales gjerne som skyhull.

Skyhull består av underkjølt vann, og blir til når vanndråper i en sky fryses ned til minus 40 grader Celsius eller lavere. Da fryser vanndråpene til iskrystaller av seg selv. Iskrystallene bryter lysstrålene fra solen, og kan danne en regnbue i skyhullet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har du sett en glorie?

– Et fallstreak-hull er et sirkulært eller ellipseformet hull som kan forekomme i skyer høyt oppe. Det er vanndråper i skyen som fryser til is og utvider seg. Etter hvert som de utvider seg, begynner de å falle, og det oppstår et hull, sier den amerikanske meteorologen Linda Lam til Weather.com.

Fly skaper skyhull

Slike skyhull kan i enkelte tilfeller oppstå helt av seg selv, men forskere har funnet ut at fly som flyr gjennom allerede nedkjølte skyer kan sette i gang fryse-prosessen som tar temperaturen ned til 40 kuldegrader, ifølge National Geographic.

Vinger på fly, propeller og turbiner kan nemlig kjøle ned underavkjølt vann ytterligere ved at de utvider luften med luftstrømmen rundt vingene.

Du kan se flere fantastiske sky-videoer under:

Jason bor i Michigan, og fikk i 2013 oppleve mammatusskyer, som er et yndet objekt for både naturfotografer og værentusiaster:

Brian Clay fanget opp denne spøkelsesaktige skyen fra hagen sin i Illinois i USA:

Tubeskyen strålte i soloppgangen i Texas i november 2013: