Stort Hizbollah-angrep mot Israel:Spent mellom Hizbollah og Israel etter angrep

Røyk stiger opp fra Al-Wazzani-området i Sør-Libanon. Ifølge libanesiske militærkilder ble mover 20 granater avfyrt fra Israel onsdag. De skal ha landet i åpent lende. Foto: Karamallah Daher (Reuters)
Røyk stiger opp fra Al-Wazzani-området i Sør-Libanon. Ifølge libanesiske militærkilder ble mover 20 granater avfyrt fra Israel onsdag. De skal ha landet i åpent lende. Foto: Karamallah Daher (Reuters)

Etter at to israelske soldater og en FN-soldat ble drept i onsdagens sammenstøt mellom Israel og Hizbollah, fryktes det at hendelsene kan bidra til ytterligere opptrapping av konflikten mellom de to partene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Hizbollah:
  • Grunnlagt i 1982 som et svar på Israels invasjon av Libanon.
  • Bygger sin ideologi på sjiaislam.
  • Er støttet av regimet i Iran, som også bidro til å grunnlegge bevegelsen.
  • Har en militær og en politisk gren. Partiet og organisasjonen er lovlig i Libanon og har inngått i flere regjeringer.
  • Står på USAs terrorliste. Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah står også på EUs terrorliste.
  • Har nektet å rette seg etter en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krever avvæpning av alle væpnede grupper i Libanon.
  • Har engasjert seg i borgerkrigen i Syria på Assad-regimets side.
  • Tok onsdag på seg ansvaret for et angrep mot en israelsk militærkolonne i grenseområdet mellom de to landene.

(Kilde: NTB)

Libanons statsminister Tammam Salam har forsøkt å roe stemningen etter onsdagens sammenstøt, som kostet tre menneskeliv.

– Libanon vil respektere FN-resolusjon 1701, sier Salam ifølge landets statlige nyhetsbyrå.

FN-resolusjon 1701 var en resolusjon om våpenhvile som ble vedtatt etter krigen mellom Hizbollah og Israel i 2006. Den militære opptrappingen i konfliktområdet mellom Israel, Syria og Libanon omtales likevel som den verste siden nettopp denne krigen.

Israel svarer med å si at landet fortsatt vil benytte retten til å forsvare seg.

– Vi vil ta alle nødvendige skritt for å beskytte vårt folk, sier Israels FN-ambassadør Ron Prosor i et brev til Sikkerhetsrådet.

Les også: Thorald Stoltenberg roser Sverige for Palestina-vedtak

Flere sammenstøt

Tidlig onsdag formiddag ble to israelske soldater drept og flere andre såret da et militærkjøretøy ble truffet av en rakett som trolig ble skutt fra Libanon. Israel var ikke sen med å svare, og kort tid senere opplyste libanesiske militærkilder at over 20 granater skutt fra Israel hadde slått ned i Sør-Libanon. En spansk FN-soldat ble drept.

Deretter tok en av Hizbollahs brigader på seg ansvaret for et større granatangrep mot en israelsk militærkolonne i Shebaa-gårdene, et område som ligger mellom den libanesisk-syriske grensen og den israelskokkuperte delen av Golanhøydene.

Les også: Frankrike advarer mot palestinsk stat

Hevn

Hizbollah gjør det klart at angrepene på Israel er hevn for at sønnen til en militsleder ble drept i et israelsk angrep i Syria for ti dager siden. Også flere andre Hizbollah-krigere og en iransk general ble drept i angrepet. En gjengjeldelse fra Hizbollah var ventet, ifølge seniorrådgiver ved Law and Policy Institute, Cecilie Hellestveit.

– For Hizbollah er det problematisk for deres legitimitet rett og slett å ikke svare på et sånt angrep, sier Hellestveit til NTB

– På et eller annet tidspunkt måtte de svare på angrepet, også fordi det fikk såpass mye oppmerksomhet.

Les også: KrF ser ikke israelske bosettinger som ulovlige

Angrep Syria

Hizbollah-bevegelsens milits deltar på president Bashar al-Assads side i krigen i Syria.

– Det man kan se for seg nå er en ytterligere opptrapping av konflikten mellom Israel og Hizbollah. Men det som er det krevende med det, er at Hizbollah hjelper syriske myndigheter, som i praksis nå samarbeider med USA i kampen mot IS, sier Hellestveit.

Les også: Israel: – Det finnes ikke noen palestinsk stat

Beskjed til Assad

Luftangrepet mot mål kontrollert av Assad, sender en klar beskjed, sa Israels forsvarsminister Moshe Yaalon.

– Vi kommer ikke til å tolerere noe som helst skyting mot israelsk territorium i strid med vår suverenitet, og vi kommer til å svare kraftig og bestemt, sier Yaalon.

Ingen har påtatt seg ansvaret for tirsdagens raketter mot Israel, og det er ikke meldt om skader.

Les også: FN-soldat drept i israelsk angrep

Mistenker tunneler

Israel okkuperte Golanhøydene sørvest i Syria under seksdagerskrigen i 1967. Israel har siden annektert området, men ingen andre stater anerkjenner anneksjonen.

Onsdag formiddag lette israelske soldater etter tunneler som de har mistanke om at den libanesiske Hizbollah-bevegelsen har gravd under grensa, ifølge Reuters' ikke navngitte kilde i det israelske militæret.