Israels begrunnelse for å avvise FN-besøk:

Israel: – Det finnes ikke noen palestinsk stat

PALESTINA FINNES IKKE: Hvis FN skal besøke okkuperte palestinske områder, må de be om å få besøke Israel, opplyser Israels ambassadør til Norge. Her protesterer palestinere lørdag på 14-årsdagen for Israels blokade av veien til landsbyen Al-Jabaa. Foto: AFP PHOTO/ MUSA AL-SHAER/NTB scanpix.
PALESTINA FINNES IKKE: Hvis FN skal besøke okkuperte palestinske områder, må de be om å få besøke Israel, opplyser Israels ambassadør til Norge. Her protesterer palestinere lørdag på 14-årsdagen for Israels blokade av veien til landsbyen Al-Jabaa. Foto: AFP PHOTO/ MUSA AL-SHAER/NTB scanpix.

Israel nekter FNs spesialrapportør for vold mot kvinner adgang til okkuperte palestinske områder. Begrunnelse: Det finnes ikke noe Palestina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skulle FNs spesialrapportør om vold mot kvinner, Rashida Manjoo, ha startet en ti dager lang inspeksjonsreise i de okkuperte palestinske områdene.

Fredag meldte imidlertid ABC Nyheter at Israel nekter menneskerettighetseksperten adgang. Dermed så kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter seg nødt til å avlyse reisen.

Les: Israel nekter adgang for FNs menneskerettighetsekspert

Må besøke Israel

Nå forklarer Israels ambassadør Raphael Schutz hvorfor Israel ikke slipper til FNs menneskerettighetsekspert.

Forklaringen er at staten Palestina ikke finnes:

– Rapportøren meddelte at hennes intensjon var å besøke en enhet hun omtalte som «staten Palestina». skriver ambassadør Schutz til ABC Nyheter.

– FN-rapportøren ble fortalt av Israels myndigheter at det ikke finnes noen slik stat og at skikken er at rapportører som ønsker å reise inn på Vestbredden, er velkomne til å gjøre det som del av et besøk til Israel, fortsetter Schutz.

Ifølge ambassadøren vil Israel vurdere en søknad positivt dersom hun søker om et besøk til Israel.

– FN-rapportører politiserer og sverter

– Israel har en praksis med godt samarbeid med rapportører fra FN-organisasjoner. Imidlertid er det uheldig at altfor ofte blir spørsmål om menneskerettigheter politisert og brukt til å sverte staten Israel, skriver Raphael Schutz.

Politiseringen Schutz henviser til, dreier seg altså om å vise til en palestinsk stat.

Det skjer idet hele 135 av FNs 193 medlemsland har godkjent Palestina som stat. I tillegg vedtok den franske nasjonalforsamlingen 2. desember 2014 en symbolsk anerkjennelse av Palestina.

I oktober vedtok også Sverige å anerkjenne Palestina.

Les: Thorald Stoltenberg roser Sverige for Palestina-vedtak

Norge: – Slipp FN inn

Norge er derimot enig med Israel i at det ikke finnes noen palestinsk stat.

– Vi vil oppfordre israelske myndigheter til å la representanter for FN få tilgang til både de okkuperte områdene og representanter for Israel i deres arbeid for FN, fastslår imidlertid statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i en epost til ABC Nyheter.

Han svarer ikke på følgende spørsmål:

– Hva mener Norge om at FN-medarbeidere som skal til Vestbredden, ifølge ambassadøren må søke om adgang til Israel? Kan det tolkes som at Israel betrakter de okkuperte palestinske områdene som israelske?

Les også: KrF ser ikke israelske bosettinger som ulovlige

Artikkelen er oppdatert med uttalelse fra Bård Glad Pedersen

Personvernpolicy