Selbekk angrer på støtte til blasfemiparagraf i 2004

Vebjørn Selbekk angrer på at han støttet den norske blasfemiparagrafen i 2004. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Vebjørn Selbekk angrer på at han støttet den norske blasfemiparagrafen i 2004. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, støttet den norske blasfemiparagrafen i 2004. Det angrer han dypt på i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skrev en leder som jeg angrer dypt på i dag. Den spres nå på sosiale medier, og det fortjener jeg, sier Selbekk til Vårt Land.

– Da var situasjonen slik at daværende regjeringen Bondevik med støtte fra Frp vedtok å videreføre blasfemiparagrafen. Jeg støttet det i lederen, men nå har jeg skiftet mening. Vi kan ikke ha en blasfemiparagraf som politiske tanker kan gjemme seg bak. De danske Muhammed-tegningene var ikke først og fremst et angrep på islam som religion, men et angrep på politiske ideologier, sier Selbekk.

Les også: Røsland: - Ikke mindre ytringsfrihet som lærer

Mange kristenkarikaturer

Han forteller at Dagen har hatt mange kristenkarikaturer på trykk under hans redaktørtid.

– Jeg husker blant annet at vi hadde en sak i Magazinet om Ecce Homo-utstillingen, der Jesus ble framstilt i en homoerotisk setting. Og i 2012 trykket vi en karikatur av Jesus med blottet rumpe som hadde stått på trykk i Bergens Tidende. Det var ikke en dramatisk avgjørelse for meg. Jeg har ingen problemer med å vise ting som kan være støtende for kristne, sier Selbekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uheldig formulert

I 2005 skrev Selbekk at han støttet «karikaturer som ytringsform, men at det fantes en grense der «ytringen går over til å bli en forsøpling av den offentlige debatten». Det står han ikke lenger inne for.

– Dette er uheldig formulert. Så vidt jeg husker så gjaldt det jødehatkarikaturer. Jeg synes det er et veldig sterkt virkemiddel å tegne en israelsk statsminister som holocaustkommandant, men jeg forsvarer Finn Graffs rett til å gjøre det.

Les også: Støre vil møte volden med satire og kunnskap

Den norske blasfemiparagrafen ble vedtatt opphevet mot stemmene til Kristelig Folkeparti i 2009. Den nye straffeloven har imidlertid ikke trådt i kraft på grunn gamle datasystemer hos politi og påtalemyndighet.

I fjor sommer lovte justisminister Anders Anundsen (Frp) at den nye straffeloven skal kunne tre i kraft sommeren 2015.