Røsland: – Ikke mindre ytringsfrihet som lærer

Max Hermansen holdt appell for rundt 200 meningsfeller utenfor rådhuset i Oslo mandag kveld. Oppmøtet til demonstrasjonen mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam var stort – sammenlignet med lignende arrangementer tidligere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Max Hermansen holdt appell for rundt 200 meningsfeller utenfor rådhuset i Oslo mandag kveld. Oppmøtet til demonstrasjonen mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam var stort – sammenlignet med lignende arrangementer tidligere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Pegida-talsmann Max Hermansen er lærer i Oslo-skolen og har flere muslimske elever. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) forsvarer hans rett til å ytre seg kritisk om muslimsk innvandring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Oslo kommunes 50.000 ansatte har ikke mindre ytringsfrihet enn andre. De står fritt til å si sin mening om ulike spørsmål, også om politikk, religion og historie, sier Røsland til NTB.

Han understreker at Oslo kommune som arbeidsgiver forventer at de ansatte skiller mellom jobb og privatliv. Røsland forutsetter at Hermansen forholder seg til læreplanen, og at han i undervisningssammenheng legger til side sine private synspunkter om innvandring.

– Det er skolen selv som har ansvar for å påse at lærerne gjør det som forventes av dem, sier Røsland.

Les også: TV 2-reporter kalt «muslim-jævel» på direkten

Holdt appell for 200

Mandag kveld ledet samfunnsfaglæreren nærmere 200 mennesker i protestmarsj «mot muslimsk innvandring og mot påvirkningen islam har mot Norge».

– Dette medfører en rekke problemer for Norge, og for oss vanlige mennesker som opplever dette på skolen, på jobb, i nabolaget og i trafikken. Vi er nødt til å diskutere det, sa Hermansen i appellen sin foran rådhuset i Oslo.

– Hver gang vi prøver å diskutere denne elefanten i rommet, hva den medfører for Norge og oss nordmenn, og hvilken trussel det er for våre verdier, blir vi møtt med skittkasting om at vi er rasister, nynazister og andre ting, sa Pegida-talsmannen videre.

Les også: Titalls tusen demonstrerte mot Pegida i Tyskland

Rektor: – Hans valg

Hermansen har selv vært tydelig på at han ikke ytrer meningene sine i jobbsammenheng. Samtidig har ytringene som privatperson gjort at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har kalt ham inn til bekymringssamtale.

Kjell Ove Hauge er rektor ved Kuben videregående skole, Oslos største med nær 1.400 elever, og han er kjent med Hermansens møte med PST. Om lærerens ytringer generelt er Hauge kortfattet.

– Det han gjør som privatperson, er hans valg. Han arbeider her, er ansatt hos oss og vi følger ham opp internt. Dersom dette skulle bli en sak på skolen, håndterer vi det, sier han til NTB.

Hauge vil ikke kommentere hvorvidt Pegida-initiativtakerens ytringer tidligere har vært tema eller et problem på skolen.

Ikkje ukjent problem

I flere medier har flere av Hermansens elever med muslimsk bakgrunn uttalt seg skeptisk og negativt til lærerens holdninger.

– Han er veldig hyggelig og framstår som et godt menneske. Men da jeg fikk lese og høre innleggene hans, så tenkte jeg at jeg hadde feilbedømt ham. Han virker så hyggelig og prater fint om elevene sine, før han så poster slike ting, sier en av Hermansens elever til TV 2.

Byrådsleder Berger Røsland har forståelse for at elevene reagerer negativt på lærerens meninger, og at enkelte kan føle seg krenket. Han tilføyer at problemstillingen ikke er ukjent for Oslo kommune.

Rektor Hauge vil ikke uttale seg om reaksjoner fra elever internt på skolen.

– Jeg synes eleven som ble intervjuet på TV 2, svarte godt for seg, sier han, før han slår fast at han er enig med Oslos byrådsleder.

Personvernpolicy