Meny

Dansk ekspert frykter flere terrorangrep

Naser Khader ble kjent med flere av redaksjonsmedlemmene i satiremagasinet Charlie Hebdo i 2006. Nå frykter han at onsdagens terrorangrep i Paris kan føre til flere lignende hendelser i fremtiden. (Arkivfoto: AP Phot/John McConnico)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere danske toppolitikeren Naser Khader kjente flere av de drepte franske tegnerne personlig. Han frykter at terrorangrepet vil inspirere til nye anslag.

– Jeg er bekymret for våre danske tegnere. Det er absolutt en fare for at noen lar seg inspirere av det som har skjedd i Paris, sier Khader til NTB.

Han ble kjent med flere av redaksjonsmedlemmene i satiremagasinet Charlie Hebdo i 2006. Anledningen var en rettssak mot bladet. Det var saksøkt for å ha trykket de omstridte danske Muhammed-karikaturene og Khader var innkalt som vitne til fordel for Charlie Hebdo.

– Det ble påstått at disse tegningene krenker alle muslimer. Jeg ga beskjed om at så ikke er tilfellet. Jeg og mange med meg ble ikke krenket av dem. Vi blir mer krenket som muslimer av islamistisk motivert vold, sier Khader.

– Modige journalister

Den 51 år gamle dansksyreren er velkjent som Midtøsten-ekspert og samfunnsdebattant i Danmark. Han har representert flere danske partier som politiker og medlem av Folketinget og var blant stifterne av Ny Alliance i 2007. Khader har gitt ut flere bøker og bor i dag i Washington, der han er tilknyttet tenketanken Hudson Institute.

Terroranslaget i Paris gjør sterkt inntrykk på ham.

– Det kommer meget tett på når mennesker du kjenner blir rammet av terror.

Han beskriver folkene bak Charlie Hebdo som modige og reflekterte, og avviser at redaksjonen var drevet av et unyansert islamhat.

– Absolutt ikke. Redaksjonen sparket i alle retninger, ikke minst mot politikere, og hadde et tydelig ståsted til venstre. De var modige og dyktige journalister og tegnere – endog frihetskjempere, sier han.

Se video fra når terroristene skyter rundt seg:

SISTE: Den yngste av terroristene har overgitt seg til poltiet

– Utrygghet

Khader er en omstridt figur i mange minoritetsmiljøer og beskriver seg selv som islamkritisk. En av hans bøker har tittelen «Bekjennelser fra en kulturkristen muslim».

– Jeg frykter at det forferdelige som har skjedd i Paris vil påvirke stemningen i betydelig grad også i fredelige land som Danmark, Norge og Sverige. Jeg er redd for at denne nye indre fienden vil ødelegge våre trygghetssamfunn og skape større motsetninger, sier han til NTB.

Khader mener det er helt nødvendig å skille mellom saklig og begrunnet islamkritikk og det han beskriver som regelrett islamhat.

– Jeg er redd islamhatet nå vil overskygge det meste. Jo flere marginaliserte muslimer som finnes, jo bedre er det for islamistene som vil så hat og splid. For dem er det et mål at minoritetsbefolkningen ikke blir integrert, men isolert, framholder han.

Les også: PST: – Kan ikke utelukke et slikt angrep i Norge

– Nazisme

Khader beskriver islamisme som «nazisme innen islam» og mener samfunnet må slå hardt ned på imamer og andre talspersoner som henvender seg direkte til tenåringer med en slik ideologi.

– Jeg lot meg imponere over demonstrasjonen i Oslo mot Den islamske staten. Det var mange flere vanlige muslimer i gatene i Oslo enn hva tilfeller har vært i Danmark. Det lover godt for Norge, sier han.

Samtidig advarer han mot å undervurdere den rekruttering som foregår i enkelte miljøer.

– Jeg har selv sagt tydelig ifra når det gjelder en bestemt moské i Aarhus i Danmark, der to predikanter som åpent støtter Al-Qaida har fått snakke til tenåringer. Det kan sammenlignes med la en overbevist nynazist som hyller Hitler være alene med en mengde ungdommer for å holde foredrag, sier han.

Se video fra åstedet under:

Se også: Fanget deler av angrepet på film

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus