Meny

Sandberg: – Krekar bør til Trandum

Advokat Brynjar Meling (t.v.) og mulla Krekar under ankesaken i Borgarting lagmannsrett i oktober 2012. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen jobber med en kortsiktig løsning for mulla Krekar når han slipper ut fra fengsel 25. januar, sier Frp-nestleder Per Sandberg.
Fakta om mulla Krekar:

* Kurderen (58) som kaller seg mulla Krekar, heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak.

* Kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Kona og fire barn er norske statsborgere.

* Bygde fra 1991 til 2002 opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Reiste flere ganger til Midtøsten mens han hadde flyktningstatus i Norge.

* Har uttrykt støtte til Osama bin Laden, men avviser at han er tilknyttet terrornettverket al-Qaida.

* Ærestittelen mulla brukes på flere måter i islam, oftest om rettslærde utdannet ved et islamsk universitet. Krekar har en mastergrad i islamsk lov.

* Vedtatt utvist fra Norge i februar 2003 av hensyn til rikets sikkerhet. Høyesterett bekreftet i 2007 av vedtaket er gyldig.

* Er fortsatt i Norge fordi Irak ikke kan garantere at han ikke dømmes til døden.

* Har siden 8. desember 2006 stått på FNs terrorliste.

* Dømt til fengsel i to år og ti måneder i desember 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Frikjent for oppfordring til terror.

* Løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar 2015 etter endt soning.

– Jeg vet jeg oppfattes som veldig kjedelig når jeg sier ingen kommentar. Men jeg vet at regjeringen selvfølgelig jobber med kortsiktige løsninger. For folk flest er det helt meningsløst at en person som Høyesterett har sagt at er en fare for rikets sikkerhet, skal slippes løs, sa Sandberg i en VG-debatt tirsdag.

Til Aftenposten sier Sandberg at Krekar bør overføres direkte til asylinternatet på Trandum når han slipper ut av Kongsvinger fengsel 25. januar.

– Ja, en som truer med terror og ble utvist for så mange år siden, bør ikke kunne få gå fritt. Slikt støter folks rettsoppfatning. Jeg mener ikke at han skal interneres over år om dette trekker i langdrag, men de få månedene til dette har gått i boks, bør gå bra, sier Sandberg.

Bakgrunn: Ap: – Krekar illustrerer et brudd på Frps valgløfter

Reaksjon: Meling: – Vil ta mange år å bli kvitt Krekar

Følge loven

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak, ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt.

Når Krekar løslates 25. januar, akter han å følge loven, forsikret hans advokat Brynjar Meling overfor Nettavisen tirsdag. Meling sier han er sikker på at mullaen er en fri mann og kan gå på gaten når han slipper ut om to og en halv uke.

Allerede i 2003 ble det bestemt at Krekar skulle utvises fra Norge, men selv om det er politisk enighet om å sende 58-åringen ut av landet, kan det først skje når han ikke risikerer dødsstraff og tortur i hjemlandet.

Les også: Snart blir Krekar løslatt - Sandberg (FrP) lover Norge-exit

Frps kjernesak

Arbeiderpartiets Hadia Tajik fastslo tirsdag at den planlagte løslatelsen viser at Frp ikke klarer å innfri sine valgløfter. I mange år var utsendelse av mulla Krekar en kjernesak for Frp. Også i KrF mener man presset nå er stort på Frp.

Innad i Frp er man ikke i tvil om at saken er svært viktig for partiet.

– Hvis vi ikke klarer å få mulla Krekar ut, kommer vi til å bli husket som dem som var størst i kjeften og som ikke greide å levere, sier stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen til Dagsavisen.

Han sier han håper at Krekar er ute av landet i løpet av året, men det er ikke godt nok for partifelle Ulf Leirstein som ønsker seg «julegaven» allerede før sommeren.

– Dette gjelder også Fremskrittspartiets troverdighet som regjeringsparti, påpeker Leirstein som understreker at situasjonen i Irak gjør det mye vanskeligere å sende ut Krekar nå enn da den rødgrønne regjeringen styrte.

I Frp er det ingen som tar selvkritikk på at man i alle år har gått ut og krevd at Krekar må ut raskest mulig, og først nå ser hvor vanskelig det er å gjennomføre en utsendelse i praksis.

Les også: – Mulla Krekar er en politisk fange i Norge

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus