Meny

Tre uker igjen i fengsel

LØSLATES: Mulla Krekar får som andre ferdigsonede gå fri etter sin dom. (Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar etter å ha sonet ferdig sin dom. Foreløpig er det ingen planer om å sende ham ut av landet, men Per Sandberg (FrP) lover handling.

Mulla Krekar har til nå sittet i Kongsvinger fengsel, men 25. januar har han sonet ferdig dommen og er en fri mann, skriver TV 2.

Les også: Krekar kan havne i Tyskland

Tidlig i 2014 søkte Mulla Krekar og hans advokat Brynjar Meling om prøveløslatelse etter å ha sonet to tredeler av straffen. Søknaden ble avslått, og advokat Meling uttalte da at det var nok et tilfelle hvor hans klient ble forskjellsbehandlet.

Les også: Krekar blir ikke løslatt

Som ABC Nyheter skrev i januar 2014, har Krekar vært under mistanke i Tyskland, for å være én av ti personer som har planlagt å danne en terroristorganisasjon.

Risikerer dødsstraff

TV 2 skriver at Justisdepartementet ikke ønsker å kommentere løslatelsen.

Krekar har i mange år levd i Norge med utvisningsvedtak hengende over seg, men ettersom han risikerer dødsstraff i Irak, kan ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene.

Utvisningen ble vedtatt i 2003, og i 2007 bekreftet Høyesterett vedtaket.

Under soningen i Kongsvinger har Krekar blitt avhørt av tysk politi som mener han har tilknytning til et terroristnettverk der i landet.

Meling sier ifølge NRK at verken han eller Krekar har hørt noe mer om saken etter at han ble avhørt.

Krekar har tidligere sagt at han ønsker å forlate Norge, men det er altså foreløpig ikke klart når det eventuelt vil skje.

– Han vil reise når forholdene ligger til rette for det. Per nå har han verken reisedokumenter eller noe sted å reise til, sier Meling.

Klar Frp-tale

Siv Jensen uttalte før Frp kom i regjering at Krekar ikke skulle gå rundt som en fri mann etter endt soning. Men under regjeringsforhandlingene på Sundvollen høsten 2013 kunne verken Erna Solberg (H) eller Jensen garantere at de ville sende Krekar ut av landet.

– Jeg har full tillit til at Frp som et ansvarlig politisk parti vil følge både norske lover og internasjonale forpliktelser, også når det gjelder mulla Krekar, sier Meling.

Statssekretær Jøran Kallmyr vil ikke kommentere om det er en belastning for regjeringen å bli konfrontert med tidligere uttalelser i saken. Han tror ikke Frp taper troverdighet.

– Jeg tror det er viktig for alle parter at Norge framstår som den rettsstaten vi faktisk er. Hvis man skal gjøre et slikt tiltak, så må det være hjemmel for det, sier Kallmyr.

Kort tid etter at løslatelsen ble kjent, lovet Frps nestleder Per Sandberg at Krekar skal utvises.

– Denne regjeringen har lovet at Krekar skal sendes ut. Vi har jobbet med diplomatiet, og vi skal nå holde det vi har lovet, sier Sandberg til NRK.

Bokplaner

Krekar har tidligere sagt at han ønsker å forlate Norge, men det er altså foreløpig ikke klart når det eventuelt vil skje.

– Han vil reise når forholdene ligger til rette for det. Per nå har han verken reisedokumenter eller noe sted å reise til, sier Meling.

Ifølge advokaten har Krekar derimot bokplaner.

– Han har skrevet manuskripter til flere bøker, som sikkert blir publisert når han løslates.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus