Meny

Flyeksperter tror ikke flystyrt skyldtes is i motoren

Letemannskaper sliter fortsatt med dårlig vær i Javasjøen der vraket av AirAsia-flyet som styrtet sist søndag, ligger. Foto: Beawiharta / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teorien fra indonesiske meteorologer om at AirAsia-flyet styrtet på grunn av ising i motoren, er svært tynn, mener flyeksperter.

Indonesias meteorologiske institutt (BMKG) antydet i en foreløpig rapport i helgen at været utløste flykatastrofen sist søndag, skriver nyhetsbyrået AFP.

Meteorologene påpeker at motorene kan ha blitt skadd av ising.

– Det finnes ikke hold i et slikt synspunkt. Det finnes nemlig ingen fare for at et fly skal styrte av en slik årsak. Jeg vil avvise denne påstanden helt – det høres ut som en spekulasjon, sier Roger Handeland, leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, til VG.

Les også: Flere døde funnet etter AirAsia-styrten

Handeland påpeker at både flyets motorer og instrumenter skal tåle ising.

Andre fly som har fløyet samme rute, ble ikke rammet av været sist søndag, og også flere eksperter mener meteorologenes spekulasjoner mangler hold.

– Det er irrelevant å gjøre seg antakelser om årsaken til styrten ettersom vi ennå ikke har funnet de svarte boksene, sier tidligere luftvåpensjef Chappy Hakim til AFP.

Les også: Tror AirAsia-flyet fikk is i motoren

AirAsias rute 8501 fra Surabaya til Singapore forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang søndag 28. desember. Flyet hadde 162 mennesker om bord.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus