Meny

Tror AirAsia-flyet fikk is i motoren

30 omkomne er til nå hentet opp fra farvannet der AirAsias rute 8501 styrtet for en uke siden. Flyet hadde 162 mennesker om bord da det styrtet på vei fra Surabaya til Singapore. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesias meteorologiske institutt tror ising i motorene var årsak til at et passasjerfly fra AirAsia styrtet i Javasjøen for en uke siden.

AirAsias rute 8501 fra Surabaya til Singapore forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang søndag 28. desember.

Vrakrester fra flyet, som hadde 162 mennesker om bord, er funnet på rundt 30 meters dyp. Flyets ferdsskriver er ennå ikke funnet, og årsaken til ulykken er ikke fastslått.

Les også: Har funnet enda flere vrakdeler fra AirAsia-flyet

Avgjørende faktor

Indonesias meteorologiske institutt (BMKG) konkluderer i en rapport med at værforholdene trolig spilte en avgjørende rolle, og at flyet kan ha fått problemer med ising i motorene.

– På bakgrunn av tilgjengelige data fra området der man sist hadde kontakt med flyet, synes det som om været var en avgjørende faktor bak ulykken, heter det i rapporten.

– Det mest sannsynlige værfenomenet var ising, som kan forårsake skade på motorene, heter det videre.

Les også: AirAsia-flyet hadde ikke tillatelse til å fly ruten

Fikk avslag

Kapteinen på flyet ba før avgang om tillatelse til å fly høyere enn vanlig for å unngå en storm over Javasjøen, men dette ble avslått fordi det var stor trafikk i luftrommet, opplyser den indonesiske flygelederkontrollen AirNav.

Kapteinen, som var en erfaren flyger med lang erfaring fra det indonesiske flyvåpenet, gjentok forespørselen kort tid før flyet forsvant, men fikk nok en gang avslag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus