Solberg: Velgerne likte oss bedre i fjor

Statsminister Erna Solberg (H) erkjenner at høsten har vært turbulent, men tror regjeringen blir sittende perioden ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi må ta til etterretning at velgerne ikke synes så godt om oss nå som de gjorde for ett år siden, sier Solberg. Hun holdt onsdag sin oppsummerende pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig – et drøyt år etter valgseieren.

Høyre og Fremskrittspartiet har på noen få måneder tapt til sammen mer enn 6 prosentpoeng i gjennomsnittlig oppslutning.

– Vi lager politikk som er bra for Norge på lang sikt. Vi er ikke politikere bare for å få bedre meningsmålinger hver måned, sier statsministeren til NTB.

Les også: Solberg mener demokratiet er styrket

Turbulens

– Det har selvfølgelig vært en litt turbulent høst. Slik er det når det er mindretallsregjering, sier Solberg.

Hun var langt mindre sikker på at regjeringen skulle overleve da hun var statsråd i Bondevik II-regjeringen på 2000-tallet.

– Den gang spurte vi oss selv hver høst om regjeringen kom til å sitte til jul. Det har vi aldri gjort nå.

Valgforskere setter tilbakegangen for regjeringspartiene i sammenheng med budsjettfeiden med støttepartiene Venstre og KrF. Selv sier Solberg det kan være mange grunner til høstens velgerflukt.

– Noen velgere vil synes at vi gjør for lite av det de er opptatt av, mens andre mener vi gjør for mye av det de ikke synes er så bra. Noen synes at uroen på borgerlig side svekker oss som alternativ, sier Solberg.

Les også: Frp varsler mer velferd tross skattesvikt

Økt usikkerhet

Solberg slår fast at 2015 vil bli preget av økt økonomisk og sikkerhetspolitisk usikkerhet, noe også Norge må forholde seg til.

– Vi må stimulere til vekst i nye næringer og arbeidsplasser, ikke bare satse på offentlig pengebruk når økonomien går tregere, poengterer hun.

Samtidig understreker Solberg at verden har gått fra krise til krise i året som snart er over. Statsministeren viser til isfronten mellom Russland og Vesten, opprørsgruppen IS' fremrykking, ebolaepidemien og krigene i Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

– Spørsmålet er om de økonomiske endringene i Russland tvinger frem politiske endringer. Ingen av oss vet om vi vil se et mer aggressivt Russland. Noe av utfordringen er denne usikkerheten, fremholder hun.

Les også: Høie (H) vil ikke si om han har sagt hvor han mener sykehuset bør ligge

Norges forhold til Russland er blitt mer anspent i år, og heller ikke forbindelsene til Kina er blitt særlig bedre.

– Kineserne har veldig lang hukommelse. Jeg mener det går bedre, men vi er langt fra der vi ønsker å være, sier Solberg.

Stolt

Statsministeren ser tilbake på 2014 med stolthet. Grepene regjeringen har gjort for å trygge norsk økonomi og arbeidsplasser, er det hun først og fremst trekker frem. Styrket satsing på forskning, samferdsel og helse, samt etterutdanning av flere lærere, er også noe som gjør henne stolt.

Statsministeren gjentok onsdag at hun helst hadde sett at regjeringen ble utvidet med Venstre og KrF i løpet av perioden.

– Ballen ligger hos de to partiene. De fleste opposisjonspartier ønsker å komme i regjering fordi de vet at de da får større innflytelse. Spørsmålet er om belastningen oppleves å være for stor, sier hun.

Personvernpolicy