Åpen for alle - alltid

Moser mottok sin nobelpris

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske ekteparet May-Britt og Edvard Moser mottok onsdag Nobelprisen i medisin sammen med sin britiskamerikanske mentor John O'Keefe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre forskerne får prisen for oppdagelsen av gitterceller i rotter, som bidrar til både rotters og menneskers stedsans.

– Å kunne orientere seg, finne og huske steder man har vært er nødvendig for å overleve, både for mennesker og dyr. Det trenger vi hjernen og vår indre GPS for å få til, sa Ole Kiehn fra Karolinska institutet da han presenterte prisen.

Les også: Til Nobel-fest i gittercelle-kjole

– Hjalp dere finne fram

– I dag vet vi at også mennesker har gitterceller og plassceller som ligner på de rottene har. Disse cellene har hjulpet dere med å finne fram hit i kveld. Uten disse cellene ville dere fort gått dere vill, fortsatte han.

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser fikk så i tur og orden hver sin medalje og hvert sitt diplom fra kong Carl Gustaf.

Kun elleve nordmenn har tidligere mottatt nobelpriser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve prismottakere

Alle nobelprisene med unntak av fredsprisen, deles ut i Stockholm.

I tillegg til ekteparet Moser og John O'Keefes pris i medisin, ble nobelprisene for kjemi, litteratur, fysikk og økonomisk vitenskap delt ut. Til sammen var det elleve prismottakere under seremonien i Stockholm i år.

Kjole og hvitt

O'Keefe og Edvard Moser var som de andre mannlige prismottakerne iført kjole og hvitt. May-Britt Moser, som eneste kvinne blant prismottakerne, hadde en spesialsydd kjole dekorert med en illustrasjon av gitterceller.

Etter prisseremonien i konserthuset i Stockholm, blir alle prismottakerne kjørt i limousin til Stockholms rådhus for nobelbanketten. May-Britt Moser skal sitte mellom kong Carl Gustaf og kronprins Daniel under banketten.

– Som du ser, har jeg sminket meg. Og da jeg satt der og sminket meg, tenkte jeg at det blir fantastisk interessant å prate med kongen. Jeg håper kontrastene mellom oss kan bli et interessant samtaleemne, sa Moser til TT før seremonien.

– Så håper jeg både han og prinsen er interessert i å høre om hva jeg driver på med, om hjernen, hukommelsen og stedsansen, la hun til.

Moser før nobelfesten i Stocholm: - Gleder meg til å prate med kongen og prinsen.

Se video: