Meny

Til Nobel-fest i gittercelle-kjole

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Moser er pyntet for nobelfest i Stockholm: Edvard i kjole og hvitt, May-Britt i en spesialdesignet gittercelle-kjole.

May-Britt Mosers kjole illustrerer gittercellene som ekteparet har fått Nobelprisen i medisin for sammen med sin mentor John O'Keefe. Edvard Moser er ikledd kjole og hvitt – et sjeldent syn.

– Det skjer et par ganger i tiåret. Det må være slik på en sånn dag. Men jeg trives nå best i t-skjorte, sier Edvard Moser til NRK.

– Du er nå vakker i den, det må man si, legger May-Britt til.

Ved kongens bord

Det nobelprisvinnende ekteparet vil knapt merke at det blåser surt og er slapseføre i Stockholm onsdag ettermiddag. Fra Grand Hotell blir de kjørt i hver sin limousin til konserthuset i Stockholm, der kong Carl Gustaf vil overrekke dem prisen.

Så går turen videre til rådhuset for nobelbanketten. Menyen er hemmelig til senere på kvelden. I tillegg til mat signert noen av Sveriges beste kokker, blir det underholdning og dans.

Under festmiddagen er May-Britt plassert mellom kongen og prins Daniel.

– Som du ser, har jeg sminket meg. Og da jeg satt der og sminket meg, tenkte jeg at det blir fantastisk interessant å prate med kongen. Jeg håper kontrastene mellom oss kan bli et interessant samtaleemne, sier hun til TT.

– Så håper jeg både han og prinsen er interessert i å høre om hva jeg driver på med, om hjernen, hukommelsen og stedsansen, legger hun til.

Gittercelle-kjole

Dersom svenskekongen synes det er vanskelig å skjønne hva en gittercelle er, kan May-Britt Moser bare peke på kjolen sin. Den spesialsydde gallakjolen i dypblå silke er nemlig besatt med et perlemønster som viser glitrende gitterceller og geometriske sekskanter.

– Jeg synes kjolen er fin. Den viser forskningen min, sier hun til  gemini.no.

Kjolen er designet av britiske Matthew Hubble, som inntil for ett år siden jobbet som tunnelingeniør i London før han hoppet av for å bli klesdesigner.

Da han hørte at ekteparet Moser hadde vunnet Nobelprisen i medisin, tok han straks kontakt med May-Britt og tilbød seg å lage en kjole til henne.

En drøm

– En av drømmene mine er å se en nobelprisvinner som deg bli behandlet på samme måte som skuespillere som vinner en Oscar, og blir gitt vakre designerkjoler som de kan skride opp den røde løperen med. Det vil være en stor ære for meg hvis du kan ta imot en kjole fra meg, skrev han i en epost til nobelprisvinneren.

May-Britt Moser trodde først det hele var en spøk og arkiverte eposten som søppel. Men Hubble ga seg ikke og tegnet like godt et utkast til kjolen.

– Jeg hadde allerede kjøpt meg en kjole, men så viste jeg utkastet til Edvard. Han mente at jeg burde bruke kjolen til Matthew. Jeg synes det er gøy at Hubble er ingeniør og at det er vitenskap i hans design, sier hun.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus