Fylkesmannen om Utøya-penger i Karasjok:

– Helt opplagt at vi må se på Utøya-rapport i Karasjok

MÅ TA GREP I KARASJOK: Finnmarks Fylkesmann Gunnar Kjønnøy. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, (NTB scanpix)
MÅ TA GREP I KARASJOK: Finnmarks Fylkesmann Gunnar Kjønnøy. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, (NTB scanpix)

Tirsdag hadde Fylkesmannen i Finnmark innkalt Karasjoks ordfører for å rydde opp i kommunens bruk av penger myntet på 12 Karasjok-ungdommer som var på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor ble det av de 2,3 millioner kroner staten bevilget til Karasjok kommune for oppfølging av kommunens ungdommer som var på Utøya under terroren?

Nå har fylkesmann Gunnar Kjønnøy i Finnmark gått inn i den betente saken, og innkalte Karasjoks ordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp) til et møte som ble avholdt tirsdag denne uka.

– Vi sitter jo med en kommune som sliter alle veier mellom det politiske og administrative, og innad i det administrative. Det har slått sterkest ut innenfor pleie- og omsorgssektoren.

Dette er en kommune som sliter på grunn av manglende samhold politisk og administrativt, sier Kjønnøy til ABC Nyheter.

– Vi har hatt tilsyn og oppfølging i årevis, legger han til.

Bakgrunn: Ordføreren uteble fra Utøya-møte - millionbeløp borte vekk

– Opplagt at vi må se på den

Så kom altså NRK Brennpunkts avsløring av at statlige AUF-midler ser ut til å ha blitt brukt til andre ting. Spørsmålet virvler opp store motsetninger i Karasjok-samfunnet.

I går rykket de berørte familiene ut med et åpent brev der de i 32 punkter mener å tilbakevise rådmannens redegjørelse for bruken av pengene.

Der rådmannens rapport lister opp tiltak for mer enn 2,3 millioner til de Utøya-rammede, mener familiene dette gjelder at de har sett fint lite til oppfølgingen som er listet opp.

– Jeg har ikke sett rådmannens rapport ennå. Men det er opplagt nå at vi må se på rapporten, i hvert fall for det siste året, slår Kjønnøy fast.

Les også: Utøya-ofre krever gransking - ordføreren mener det kan spre hat

– Politikerne må få vite!

Selv er Fylkesmannen mer opptatt av å få på plass tilbudet til ungdommene det gjelder, enn å grave i spørsmålet om hvor pengene ble av.

– Det som var budskapet mitt i Karasjok, er at disse pengene er jo brukt, riktig eller galt. Da er det bedre å sette inn ressursene på å se hva man kan gjøre for ungdommene nå, se hva kommunen i sen ettertid kan gjøre for å kompensere følelsen av manglende oppfølging, sier Kjønnøy.

Han roser kommunens plan om å samle hele gruppen når de er hjemme i julen.

– Et annet punkt jeg tok opp i Karasjok tirsdag, var at politikerne ble holdt uvitende om disse pengene. Karasjok må få på plass rutiner som i andre kommuner, som klart sikrer at politikerne blir informert, sier fylkesmann Gunnar Kjønnøy.

Han forteller at Fylkesmannen tidligere har fått enkel oppstillinger fra Karasjok om bruken av Utøya-midlene for de to første årene, men ikke det siste året. Disse har han ikke hatt innvendinger til, men fant grunn til å be om et møte med Karasjok-ordføreren etter oppslagene i media.

Reaksjon: – Arbeiderpartiet burde selv tatt ansvaret for Utøya-ungdommen

Les hele Karasjok kommunes rapport

Les de Utøya-rammedes åpne brev

Personvernpolicy