Utøya-overlevende så ikke snurten av pengene:

Ordføreren uteble fra Utøya-møte i Karasjoks kontrollutvalg

PÅ SENTERPARTIMØTE? Tirsdag sa Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto at hun ikke kunne være med på Utøya-drøfting i Karasjok dagen før, fordi hun var på Sp-landsstyremøte. Men der var hun ikke. Foto: Finnmark Dagblad.
PÅ SENTERPARTIMØTE? Tirsdag sa Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto at hun ikke kunne være med på Utøya-drøfting i Karasjok dagen før, fordi hun var på Sp-landsstyremøte. Men der var hun ikke. Foto: Finnmark Dagblad.

Karasjok fikk 2,3 millioner kroner for å følge opp 12 Utøya-ungdommer. Da kontrollutvalget skulle finne ut hvor pengene ble av, meldte ordføreren avbud. Hun skulle på et Sp-møte. Men der var hun ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg skal på et møte i Senterpartiets landsstyre.

Det var forklaringen Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp) ga for ikke å møte på et viktig møte i Karasjoks kontrollutvalg, da det mandag skulle granske en pinlig sak for kommunens ledelse:

Karasjok kommune i Finnmark var en av dem som kom i søkelyset i noe som kan se ut som en skandale som har rammet Utøya-ungdommer.

NRK Brennpunkt avdekket at mange av Utøya-overlevende aldri har sett noe til de 180 millioner kronene staten delte ut for at kommunene skulle følge dem opp.

Ble innkalt, sa nei

Fra Karasjok var 12 ungdommer på Utøya den fryktelige 22. juli-dagen. Alle overlevde og Karasjok fikk 2,3 millioner til tiltak overfor dem.

Men pengene ser ut til å ha forduftet til helt andre formål, noe som har utløst sterke reaksjoner. Kommunens kontrollutvalg tok på sitt møte mandag fatt i undersøkelsen av hvor Utøya-pengene har tatt veien.

Og til det møtet var naturlig nok ordfører Eriksen Balto innkalt, men uteble altså.

ABC Nyheter kan nå avsløre at ordføreren aldri dukket opp på landsstyremøtet i Sp, som var hennes begrunnelse for ikke å gi sitt bidrag i kontrollutvalget.

– Ordføreren var innkalt. Men hun var bortreist, forteller lederen for kontrollutvalget i Karasjok kommune, Ingvald Laiti, til ABC Nyheter.

Fastholder forklaring dagen derpå

– I går var det jo landsstyremøte i Senterpartiet. Det ga jeg Kontrollutvalget beskjed om, er forklaringen ordfører Anne Toril Eriksen Balto dagen derpå gir på sitt fravær, til ABC Nyheter.

Hun er også nestleder i Finnmark Senterparti, og skulle møte i Landsstyret fordi fylkesleder Geir Iversen ikke stilte.

Derimot var ABC Nyheter til stede på Senterpartiets landsstyremøte på Gardermoen mandag, men så ingenting til Karasjok-ordføreren.

– Du var da slett ikke til stede på landsstyremøtet i går?

– Nei, jeg hadde ikke anledning fordi det dukket opp noe privat, svarer ordføreren da.

Hva sier så lederen for kontrollutvalget, Ingvalg Laiti, til at ordføreren så sent som i dag fastholdt at hun skulle på et annet møte i går, men likevel ikke var der?

– Det stemmer at hun sa hun skulle på landsstyremøte. Hva hun så har gjort, får hun selv svare på. Jeg vil ikke kommentere noe av hennes valg, sier Laiti.

Kommunetoppene som møtte opp i kontrollutvalget, kom med ulike forklaringer på hvordan pengene ble brukt, skriver NRK Sápmi.

Les også: Utøya-kommuner sa nei til millioner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus