Meny

EØS og arbeidsinnvandringen:

– Ta konsekvensene av EØS, LO!

NÅ MÅ LO TØRRE: – Å diskutere kilden til de store problemene, nemlig EØS-avtalen og legaliseringen av bemanningsbransjen, sier leder av faglig utvalg i Nei til EU, Boye Ullmann. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er riktig som LOs sjefsøkonom sier, at EØS-innvandringen utfordrer den norske modellen. Da må LO våge å ta debatten om kilden til problemene, EØS-avtalen.

Det sier Boye Ullmann etter gårsdagens artikkel i ABC Nyheter.

Der advarte LOs sjefsøkonom Stein Reegård mot virkningene av den massive arbeidsinnvandringen til Norge, som fører til at utlendinger har tatt alle nye arbeidsplasser og sosial dumping utvikler seg.

Nå mener Ullmann, som er organsiasjonsarbeider i Rørleggernes fagforening i Oslo, har jobbet med sosial dumping i elleve år og er faglig leder i Nei til EU, at LO må ta konsekvensen av de nye realitetene.

– Det Reegård, LO og hele fagbevegelsen må tørre å diskutere, er kilden til de store problemene, nemlig EØS-avtalen og legaliseringen av bemanningsbransjen, sier Ullmann til ABC Nyheter.

Les også: – All sysselsettingsvekst i Norge går til utlendinger

Fri flyt - færre fagorganiserte

Han minner om at LO-toppen hele tiden har vært positiv til EØS-avtalen.

– Men EØS-avtalen og EUs østutvidelse har ført til den enorme arbeidvandringen, lønnskonkurransen og sosial dumping som nå truer hele den norske modellen, sier Ullmann.

– I bunn er det vi ser av sosial dumping og uorgansiert arbeidsliv et resultat av et indre marked med fri flyt av kapital, tjenester og arbeidskraft. Dette henger nøye sammen. Den frie flyten er en villet strategi for de som er tilhengere av EU- og EØS-prosjektet, fortsetter han.

– Det er bra at Reegård påpeker at innvandringen gir fallende prosent av fagorganisering, lønnspress nedover og større inntektsgap. For det er et veldig lite mindretall av østeuropeisk arbeidskraft som er organisert, fremholder Ullmann.

Les også: – LO-kongressen med viktigste vedtak i norsk politikk om EØS

I mars 2015 vedtok EL og IT-forbundet utmelding av EØS.

Vikarbyråenes virkning

Boye Ullmann tar også et oppgjør med iberaliseringen av sysselsettingsloven i 2000, med opphevelse av forbudet mot vikarbyråer.

– Daværende direktør i A-etat, Ted Hanisch fikk sammen med LO- og Ap-toppen opphevet forbudet mot vikarbyråer.

– Sammen med østutvidelsen, gjør dette at vi er i ferd med å miste kontrollen, sier Ullmann.

– Hanisch ble selv steinrik av liberaliseringsreformen. Etter direktørjobben i A-etat opprettet han vikarbyrået Personalhuset. Senere ble det solgt til ISS for mange millioner, fortsetter Ullmann.

Les også: Fagforbundet insisterer: Vil ha EØS ut av arbeidslivet

– Det store bolig-paradokset

– Man snakker om at vi trenger arbeidsinnvandrerne til å bygge nye boliger. Mange har ikke tenkt på at utenlandsk arbeidskraft også trenger et sted å bo. Når omfanget er omtrent som Bergen by, betyr arbeidsinnvandringen også et stort ekstra press på boligmarkedet, fremholder Boye Ullmann.

Les også: Folket vil heller ha handelsavtale enn EØS

Han varsler at faglig utvalg i Nei til EU nå tar et initiativ i fagbevegelsen for å si nei til EØS.

– Nå er det på tide å bestemme, som vi gjorde før 1994, i eget hus, sier Boye Ullmann.

Les hva LO satte som betingelser i 1992 for å si ja til EØS-avtalen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus