Meny

Opposisjonen roper på revolusjon i Ukraina

Over 100 politifolk og 22 demonstranter skal ha blitt skadd under protestene i Kiev søndag. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / NTB SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både demonstranter og politi ble skadd i sammenstøt under massedemonstrasjonene i Kiev søndag. Opposisjonen sier en ny revolusjon er på gang.

– Dette er ikke lenger et demonstrasjonstog eller en aksjon. Det er en revolusjon, sa tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko i sin tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev søndag.

Over 100.000 EU-vennlige ukrainere deltok i det som omtales som den største massedemonstrasjonen i landet siden oransjerevolusjonen for ni år siden. De er rasende på regimet etter at president Viktor Janukovitsj sa nei til en samarbeidsavtale med EU.

– Regjeringen og presidenten må gå av, sa opposisjonsleder Vitalij Klitsjko til folkemengden som trosset myndighetenes forbud mot demonstrasjoner i sentrum av hovedstaden.

Les også: Over 100.000 protesterer i Kiev

Skadde

Rundt 100 politifolk ble søndag skadd i sammenstøt, opplyser en talskvinne for politiet. Også 22 demonstranter har fått behandling for skader, ifølge helsepersonell.

Under demonstrasjonene brøt nasjonalister fra partiet Svoboda seg inn i råhuset, der de opprettet et midlertidig hovedkvarter.

– Dette er starten på en revolusjon i Ukraina. Vi setter opp en teltby på Uavhengighetsplassen og lanserer nasjonal streik, uttalte partileder Oleh Tjahnybok på direktesendt TV.

Se video: Toppløsaktivister tisset på bildet av presidenten (NB! Bildene kan være støtende)

Demonstranter skal også ha prøvd å bryte gjennom politisperringene i nærheten av presidentens kontor med en traktor, noe som førte til flere skadde.

Ifølge AFP skal sikkerhetsstyrker ha brukt sjokkgranater og røykbomber mot maskerte demonstranter som kastet stein og molotovcocktailer mot politiet.

– Revolusjonen starter

Demonstrasjonene begynte for en uke siden etter at Janukovitsj ga beskjed om at han ikke kom til å undertegne en samarbeidsavtale med EU, som det har tatt to år å forhandle fram. I stedet ytret han ønske om et tettere forhold med både Russland og EU.

President Janukovitsj satt søndag i møter med sine rådgivere utenfor byen. Ifølge ITAR-TASS skal presidenten vurdere å innføre unntakstilstand for landet mandag.

Samtidig forsikret han at han vil jobbe for å få til en rask tilnærming til EU.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å få fortgang i prosessen som bringer Ukraina nærmere EU, sa Janukovitsj ifølge Interfax.

Landet sliter tungt økonomisk og befinner seg i sin største krise siden oransjerevolusjonen i 2004.

Presset land

Janukovitsj har sagt at avtalen med EU ble skrinlagt fordi den var for dårlig, men han har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland. Om samarbeidsavtalen hadde blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene.

De neste dagene skal imidlertid presidenten på en ny tur til Moskva, ifølge statsminister Mykola Azarov. Under besøket 3.-6. desember skal Janukovitsj signere et veikart som igjen skal gi «normal handel og økonomiske forbindelser» mellom landene, ifølge Azarov.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus