- Litt bevegelse senker blodsukkeret

Norsk forskning viser at selv avslappet rusling med puls som bare er litt over hvilenivå, hindrer store økninger i blodsukkernivået. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Norsk forskning viser at selv avslappet rusling med puls som bare er litt over hvilenivå, hindrer store økninger i blodsukkernivået. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Svært lett aktivitet ser ut til å virke like godt som mer intens trening, når det kommer til å senke farlig høyt blodsukker etter et måltid, viser norsk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bare det å reise seg opp og rusle omkring er nok til å hindre økning i blodsukkeret i betydelig grad, faktisk i samme grad som legemidler som skal motvirke høyt blodsukker, sier professor Arne Torbjørn Høstmark til Forskning.no.

Han står bak flere undersøkelser, gjort ved Norges idrettshøgskole og Universitetet i Oslo, som viser denne sammenhengen.

Etter et måltid vil blodsukkeret øke. Fordøyelsen gjør om karbohydrater vi har spist til sukkeret glukose, som fraktes rundt i kroppen via blodet. Glukosen blir drivstoff for cellene våre. Stoffet insulin åpner så celler i muskler og annet vev, slik at sukkeret tas ut av blodet og slipper inn der det trengs.

Men hos mange mennesker virker ikke denne mekanismen godt nok. Cellene åpnes ikke effektivt nok og dermed øker blodsukkeret for sterkt i timen etter et måltid.

Skjer dette ofte nok vil risikoen for både diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer øke.

Les også: 20.000 kan få operert bort diabetes

- Samme effekt, ingen bivirkninger

For å unngå disse blodsukkertoppene etter måltidet, bruker mange mennesker blodsukkersenkende medisiner.

Men ifølge Arne Torbjørn Høstmark kan altså lett aktivitet ha samme effekten, helt uten negative bivirkninger.

Den norske forskningen viste at selv avslappet rusling med puls som bare var litt over hvilenivå, hindret store økninger i blodsukkernivået.

Høstmark mener denne kunnskapen bør inngå i helseråd blant annet til dem som er i faresonen for å utvikle diabetes type 2. Men også andre vil kunne ha nytte av å bevege seg litt etter at de har spist:

- Det er fullt mulig å være slank og i god form og likevel ha dårlig regulering av blodsukkeret, sier professor Høstmark til Forskning.no.

Les også:

Forbyr store brus

Færre kalorier forlenger ikke livet

Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Personvernpolicy