FrP:

- Regjeringen er en sinke på brannberedskap

KRITISERER REGJERINGEN: Per Sandberg, nestleder i FrP, mener det haster å sikre deltidsbrannmannskapene i Norge lovpålagt utdanning. Foto: Scanpix
KRITISERER REGJERINGEN: Per Sandberg, nestleder i FrP, mener det haster å sikre deltidsbrannmannskapene i Norge lovpålagt utdanning. Foto: Scanpix

Per Sandberg (FrP) krever at regjeringen legger penger på bordet for å sikre brannmenn utdanningen de selv har pålagt dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

5.000 deltidsmannskaper i brannvesenet i Norge mangler lovpålagt utdanning, en opplæring som Stortinget har vedtatt at alle skal ha innen utgangen av 2012. Dette er ikke mulig å gjennomføre, slik ABC Nyheter har skrevet tidligere.

Les også: 5.000 brannfolk mangler utdanning

Norges brannskole mangler nemlig penger for å gjennomføre mange nok kurs. Både skolen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Fagforbundet for brannmenn har etterlyst midler - men heller ikke i 2012 har regjeringen bevilget mer.

– Et paradoks

Per Sandberg, 1. nestleder i FrP og leder i Stortingets justiskomité, mener det haster å få pengene på bordet.

– Det er små, men viktige midler det er snakk om. Det er et paradoks at Stortinget ikke greier å ta det alvorlig. Dette er et redningsarbeid vi ikke har råd til å nedprioritere i en tid der samfunnssikkerhet står i sentrum, sier Sandberg til ABC Nyheter.

Dette er trenering og sendrektighet fra regjeringen
Per Sandberg, Frp

Han frykter at etterslepet på utdanning av brannmenn vil få alvorlige konsekvenser.

– Det er et paradoks når Stortinget stiller krav til mannskap når det gjelder trening og utdanning, men ikke følger opp. Da blir det i hvert fall ikke enklere å rekruttere mannskap innenfor brannvesenet.

Les også: 707 døde i brann på 11 år

Frykter økt rekrutteringstrøbbel

Allerede i dag er det mangel på deltidsmannskaper i Norge. Man trenger 5.000 nye for å komme til et akseptabelt nivå på landsbasis, ifølge FrP.

– Når deltids- og frivillige mannskaper ikke føler at myndighetene følger dem opp og respekterer jobben de faktisk gjør, så vil rekrutteringen svikte ytterligere. Da vil vi komme i en situasjon der vi ikke har mannskap, noe som vil koste dyrt på lang sikt.

Han advarer mot at brannmenn skal bygge sin kompetanse utelukkende på erfaring og mener kursing er viktig. Han peker på at brannvesenet stadig står overfor nye utfordringer i takt med at bygg- og tekniske anlegg fornyes.

Les også: - Ikke regn med at brannvesenet redder deg

– Merkelig

– For å være brannmann må man ha selvtillitt til å vite at dette kan man, og da må opplæring ligge til grunn. Det er en enkel sak å iverksette utdanning og etterutdanning for brannmannskapene, og derfor synes jeg det er merkelig at regjeringen ikke gjør det.

Justisdepartementet har foreløpig ikke kunnet svare på hva de vil gjøre for å sikre deltidsmannskapene utdanning.

– Vi har nedsatt et utvalg som ser på utdanningskravet til hel- og deltidsbrannmenn. De kommer med en rapport i begynnelsen av 2012 og da vil vi sette oss ned og gjøre en samlet vurdering, sa statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) til ABC Nyheter tidligere i dag.

Les også: Norge i Europatoppen i dødsbranner

– Vi trenger ingen utredning

Svaret imponerer ikke lederen i justiskomitéen på Stortinget.

– Denne regjeringen administrerer dette landet, men flytter det ikke fremover. Vi trenger ingen utredning. Dette kjenner vi til og har vært behandlet i flere runder. Det handler om å legge noen få millioner kroner på bordet for å iverksette utdanningskravet som er vedtatt. Utdanningskravet var allerede utredet før det ble vedtatt. Dette er trenering og sendrektighet fra regjeringen, sier Sandberg.

Han mener den manglende satsing på brannvesenet føyer seg inn i rekken av nedprioriteringer av samfunnsberedskapen. Også når det gjelder sivilforsvaret og redningsselskapet mangler det totalt 130 millioner kroner, ifølge Sandberg.

FrP la inn fem millioner kroner ekstra til utdanning av brannmenn i budsjettet for 2012. Det er langt fra nok til å utdanne alle.

- Det er i hvert fall en start, sier Sandberg.

Les flere saker i serien om dødsbranner:

Eldre brenner oftest inne

Nordmenn slurver med brannsikkerheten

Brannmann mistet moren i brann

Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen overlevde

Tror sigarettforbud vil hindre dødsbranner

Slik får du et brannsikkert julehjem

Se video: Har du sjekket disse brannfellene?

Se video: Slik får du en trygg jul

Se video: Redd liv med røykvarsler


Les andre nyheter her

Personvernpolicy