Eldre brenner oftest inne

PASSER PÅ: - Det aller viktigste man kan gjøre er å være veldig nøye. Når vi legger oss passer vi på at ingen lys står på. Vi går aldri fra et sted hvor det står stearinlys, sier Åsmund Johansen. Han og kona Aud bor på Sagene i Oslo. Foto: Andreas Lunde/ABC Nyheter
PASSER PÅ: - Det aller viktigste man kan gjøre er å være veldig nøye. Når vi legger oss passer vi på at ingen lys står på. Vi går aldri fra et sted hvor det står stearinlys, sier Åsmund Johansen. Han og kona Aud bor på Sagene i Oslo. Foto: Andreas Lunde/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eldrepolitikk får skylden for at eldre oftest dør i brann. Brannvernforeningen mener kommunene må ta større ansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kan ikke forvente at Olga (82) skal stå på en gardintrapp for å bytte røykvarslerbatteri. En eldre dame med rullator har heller ikke sjanse til å håndtere et enkelt branntilløp, sier Dagfinn Kalheim, administrende direktør i Norsk brannvernforening.

Fra 2000 til 2011 omkom 239 personer over 70 år i brann. De eldre har fire ganger så høy sannsynlighet for å omkomme i brann som befolkningen ellers.

I et trehus på Sagene i Oslo bor ekteparet Aud (79) og Åsmund (81) Johansen. De er ikke overrasket over å høre at aldersgruppen de tilhører er mest utsatt for dødsbranner.

- Nettopp fordi vi er så gamle kan vi jo ikke bare hoppe ut av vinduet, sier Åsmund Johansen.

RØMNINGSVEI: Aud og Åsmund Johansen oppdaget at de ikke er helt sikre på hvordan branntauet skal festes. - Dette må vi finne ut av, sier Aud. Foto: Andreas Lunde/ABC NyheterRØMNINGSVEI: Aud og Åsmund Johansen oppdaget at de ikke er helt sikre på hvordan branntauet skal festes. - Dette må vi finne ut av, sier Aud. Foto: Andreas Lunde/ABC Nyheter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke sett konsekvensene

Dagfinn Kalheim mener forklaringen på de høye dødstallene er at de eldre bor hjemme lenger enn før.

Midt på 1990-tallet bestemte nemlig politikerne at eldre skulle bo hjemme så lenge som mulig. Dermed ble aldershjem og sykehjem lagt ned. I dag er det rundt syv prosent færre eldre som bor på institusjon enn for 15 år siden, ifølge SSB.

- Tanken var god, men man har ikke vært god nok til å se konsekvensene, sier Kalheim.

Les også: 707 døde i brann

Men eldre bevegelseshemmede tidligere havnet på institusjon med døgnbemanning og automatisk brannvarsling, blir den samme gruppen nå værende i sin egen bolig eller får tildelt en omsorgsbolig av kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her får mange besøk av hjemmesykepleie som ordner med stell, kjøp og medisinering. Men brannsikkerheten må de eldre sørge for selv. Urimelig, mener Norsk brannvernforening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kommunen må ta større ansvar

- Vi mener at når en person mottar omsorg av kommunen fordi man har vurdert det slik at personen ikke er fullt ut i stand til å ta vare på seg selv, så må kommunen også ta ansvar for brannsikkerheten til vedkommende. Dette har vi ikke fått gehør for politisk fordi man er redd for å pådra det offentlige økte kostnader, sier Kalheim.

Han mener imidlertid at brannsikkerheten til de eldre kan styrkes uten store kostnader, og bruker sin eldre mor (82) som bor alene som eksempel.

- Dersom hjemmesykepleien oppdager at hun ved gjentatte anledninger har latt komfyren stå på, så må de montere en komfyrvakt. Mor kan selv betale, men det offentlige må fange det opp. Det er ikke lett for pårørende som bor et stykke unna.

Les også: Brannmann mistet moren i brann

Forberedt seg godt

Ekteparet Johansen er friske og klarer seg godt på egen hånd uten hjelp fra kommunen. I 30 år har de bodd i det samme huset uten å ha opplevd brann. De har likevel forberedt seg på det verste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BOR I TREHUS: Åsmund og Aud Johansen i gangen hvor de har røykvarsler som er koblet sammen med boligalarmen. Foto: Andreas LundeBOR I TREHUS: Åsmund og Aud Johansen i gangen hvor de har røykvarsler som er koblet sammen med boligalarmen. Foto: Andreas Lunde

I alle tre etasjene har de branntepper og røykvarslere. En av røykvarslerne er dessuten koblet opp til en alarmstasjon. Fra en krok over vinduet på loftet henger et branntau som gjør det mulig å rømme ut den veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paret har vurdert å flytte til en mer lettstelt leilighet, men har foreløpig slått det fra seg.

- Vi er så glad i dette stedet. Samtidig får vi mye trening ved å gå i trappene flere ganger om dagen, sier det spreke ekteparet.

De er ikke bekymret for brann i hverdagen, men tenker litt mer på det enn tidligere.

- Det er guffent hvis man skulle glemme noe på komfyren. Men vi passer på hverandre, forteller Aud.

«Olga» (82) trenger hjelp

Langt fra alle eldre er like godt rustet mot brann som ekteparet Johansen. Det finnes en rekke hjelpemidler for å hindre brann, som eldre gjerne ikke kjenner til og som de derfor trenger hjelp til å få på plass, sier Kalheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det være seg komfyrvern, røykvarsler som vibrerer under puta og mobilt slukkeanlegg.

Lurer du på noe om brannsikkerhet? Send inn dine spørsmål nå.

Fra det oppstår en flammebrann regner brannvesenet 3-7 minutter rommet er fullstendig overtent.

- Tenk deg når det oppstår brann på nattestid og Olga på 82 år, som har lagt fra seg høreapparatet, skal bli vekt av røykvarsleren, skjønne hva som foregår, karre seg ut av senga og bort til en rullator for så å komme seg ut, sier Kalheim.

Eldre burde være mer bekymret
Dag Bredal, Seniorsaken

Norge er allerede blant landene med flest dødsbranner i Europa. For å nå målet i stortingsmeldingen fra 2009 om at antall branndøde skal reduseres, må man satse målrettet på de eldre, mener Kalheim.

- Jeg skjønner at hjemmetjenesten allerede har mange oppgaver og tidspress. Men samtidig så har vi et ansvar for å ivareta de eldre. Vi er redd for at dødsbrannstatistikken vil gå i gal retning fordi antall eldre øker dramatisk de neste 40 årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

OVERREPRESENTERT: Flere menn enn kvinner dør i brann. Eldre over 70 år er mest utsatt. Grafikk: Bjørn Richardsen/ABC Nyheter. Klikk for større versjon.OVERREPRESENTERT: Flere menn enn kvinner dør i brann. Eldre over 70 år er mest utsatt. Grafikk: Bjørn Richardsen/ABC Nyheter. Klikk for større versjon.

- Eldre for lite bekymret

Dag Bredal, informasjonssjef i Seniorsaken, er enig i at det offentlige, i regi av hjemmetjenesten, må ta et større ansvar for å informere om brannsikkerhet og se til at røykvarslere og andre hjelpemidler fungerer.

Samtidig etterlyser han at de eldre selv tar mer ansvar.

- Det er en kjensgjerning at eldre brenner inne fordi de glemmer komfyrplater og levende lys. Brann er farlig, ikke minst hvis man er dårlig til beins. Vi må være klar over at for ganske mange av oss vil hukommelsen svekkes. Derfor burde eldre være mer bekymret for brann, sier Bredal.

Les også: Nordmenn slurver med brannsikkerheten

- Har ansvar selv

- Ekspertene kan gi gode råd, men vi har et visst ansvar selv. Glemmer du å slå av komfyren, bør du få på plass komfyrvern. Det er ikke store utgifter det er snakk om, og 2000 kroner er grei skuring når det gjelder å redde sitt eget liv. Vi kan ikke komme hit i landet at vi ender opp som Hellas, der alt skal betales av det offentlige, påpeker Bredal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at de eldre bør bli flinkere til å planlegge for en tilværelse som senior og flytte til boliger med bedre brannsikkerhet og enklere rømningsveier.

- Eldre har en tendens til å bo i gamle boliger i årevis uten å gjøre nødvendig vedlikehold, kanskje med e-anlegg fra 1940.

Les flere saker i serien om dødsbranner:

707 døde i brann på elleve år

Brannmann mistet moren i brann

Norge i Europatoppen i dødsbranner

Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen overlevde

Les andre nyheter