- Ikke skyld på rottene for svartedauden

Rottene har blitt urettmessige syndebukker for spredningen av svartedauden mener en britisk forsker (Bilde: Theodor Kittelsen og Colourbox).
Rottene har blitt urettmessige syndebukker for spredningen av svartedauden mener en britisk forsker (Bilde: Theodor Kittelsen og Colourbox).

Pesten spredte seg for fort, mener britisk forsker. Han er heller ikke overbevist om at svartedauden var en byllepest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke rottene som bragte med seg svartedauden likevel, mener den britiske forskeren Barney Sloane.

Etter å ha studert spredningen av den dødelige sykdommen i middelalderen frikjenner Sloane nå dyrearten som har blitt den store syndebukken for at minst halvparten av befolkningen i Norge døde på tampen av 1340-tallet.

- Vi har ingen bevis

Det antas at smitten kom med et skip fra England og at mennesker ble smittet gjennom bitt fra lopper på rotter. Man har til nå trodd at mennesker ble rammet når pesten ble overført til husrottene.

Les også: Klimaendring kan påvirke pestutbrudd

- Vi har ingen bevis som støtter den teorien, sier Slone til britiske The Guardian.

Han er nå ute med boka «The Black Death in London».

- Hvor er de døde rottene?

- Hvis dette hadde vært sant skulle vi ha funnet store hauger med døde rotter ved vannkanten, men de er ikke der. Bevisene tyder på at pesten spredde seg for raskt til at den tradisjonelle forklaringen kan holde mål. Det må ha skjedd fra menneske til menneske. Rottene kunne ikke hatt tid til å spre svartedauden, sier Sloane.

Les også: Svartedauden kom fra Kina

Han har undersøkt om den kan være massegraver av rotter langs Themsen, men uten resultat.

- Var det en byllepest?

Barney Sloane er ikke overbevist om at svartedauden var en byllepest.

- Det var riktignok svartedauden som rammet Europa, men det er ikke sikkert hva den sykdommen var, eller om det i det hele tatt var en byllepest, sier forskeren.

Les også: Isolerer en hel by etter pestutbrudd

Barney Sloane konkluderer med at spredningen av svartedauden var raskere og rammet langt hardere enn det som har blitt beregnet tidligere.

Man regner med at så mye som 60 prosent av befolkningen i Europa døde av svartedauden. I London har man trodd at om lag halvparten av innbyggerne døde. Sloane tror at 2/3 er et mer realistisk tall.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden