- Psoriasisfunn åpner for bedre behandling

Danske forskere har funnet en av hovedårsakene til psoriasis – noe som kan bety bedre behandling om få år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om psoriasis

Psoriasis er en sykdom med betennelse i huden som kan gi utslett over store deler av kroppen.

Omfanget av sykdommen varierer mye fra person til person, både med hensyn til hvor på kroppen du får utslett, hvordan utslettet ser ut, hvor ofte du har utbrudd og hvor lenge hvert utbrudd varer.

Utbruddene kan utløses av belastninger på kroppen, for eksempel stress, infeksjoner, alkoholinntak, bruk av enkelte medisiner og ytre irritasjon av huden.

Det foreligger også en klar arvelig belastning til å få psoriasis. Dersom et foreldrepar der begge har psoriasis, får barn, vil det være ca. 40-50% sjanse for at barnet får psoriasis.

Det finnes ingen kur for psoriasis per i dag, kun behandling som lindrer symptomene.

Kilde: NHI.no

Psoriasis er en vanlig hudsykdom, som rammer cirka to prosent av befolkningen i Norge.

Psoriasis gir flekker i huden som klør og flasser. Sykdommen er arvelig, men trenger ikke alltid å gi utslag selv om man er genetisk disponert for den.

Det finnes i dag ingen kur for psoriasis, men man kan behandle sykdommen for å holde den i sjakk.

Nå har danske forskere gjort et funn av det som skal være en av hovedårsakene til at psoriasis oppstår. Og forskerne mener funnet vil kunne gi bedre behandling i fremtiden, melder Videnskab.dk.

Lager for mye hud

Kroppen reagerer på psoriasis som den reagerer på annen betennelse. Med blodet sendes ekstra mange hvite blodlegemer til det området som er rammet av sykdommen. De hvite blodlegemene frigjør stoffer som får hudens celler til å dele seg unormalt raskt.

Det vil si at huden vokser mye fortere enn normal hud. Celledelingen skjer på cirka fire dager, mens det i normal hud tar en snau måned. Den overflødige huden sees etter hvert som hvit flass på hudens ytterste lag.

Claus Johansen, som er lektor ved dermatologisk-venerologisk avdeling ved Århus Sykehus i Danmark, har i sin doktorgrad identifisert det han mener er en av hovedårsakene til psoriasis.

Problemet ligger i overaktive signalveier i hudcellene. Signalveiene i cellene fungerer litt som cellenes sanser. Mens nervene er de som i stor skala transporterer informasjon fra våre sanser til vår hjerne, er signalveiene de proteiner som sender beskjeder fra cellemembranen til cellens kjerne. Og i en enkelt celle finnes det utallige slike signalveier.

- Vi vet at signalveiene spiller en rolle ved betennelse, så det var nærliggende å se på om de også spilte en rolle i forhold til psoriasis. Det vi fant ut var at det ganske riktig var noen spesifikke signalveier som var overaktive, sier forsker Claus Johansen ifølge Videnskab.dk.

Les også: Fiskespa mot psoriasis

- Ny behandling om fem år

Rundt 50 psoriasispasienter deltok i studien, der de fikk tatt hudprøver fra det syke området, som ved hjelp av molekylærbiologiske metoder ble sammenlignet med hudprøver fra friske områder på kroppen.

Johansen kom frem til at det systemet med signalveier som kalles MAPK-systemet, var overaktivt.

Forskeren mener at den nye kunnskapen kan brukes til å lage bedre medisin til psoriasispasienter:

- Det vi har funnet frem til er et område å målrette medisinen til. Perspektivet er at vi om fem år kan hemme de overaktive signalveiene, som gir psoriasisutbrudd, sier Johansen.

Han understreker at det fortsatt vil være snakk om symptomlindring, ikke en kur for psoriasis.

Kilder: Videnskab.dk og Hudlegekontoret

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Personvernpolicy